דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 31/12/2023

תקציר סקר מגמות בתחום אימוני הכושר לקראת שנת 2024

 

אופן עריכת הסקר


הסקר המקוון השנתי ה-18 של המגמות מטעם הקולג' האמריקני לרפואה ספורטיבית (ACSM) פורסם לאחרונה. הסקר הראשון נערך בשנת 2006 וחזה מגמות לשנת 2007.  בסקר לקראת שנת 2024 נכללו 45 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים מכל רחבי העולם שדרגו את המגמות.  התקבלו תשובות מ-1997 מומחים (לעומת 3735 לפני שנה). 49% מהמדרגים היו נשים.  המדרגים נדרשו להתייחס לכל אחת מ-45 המגמות האפשריות ולדרג אותן בסולם מ-1 (הכי פחות סביר שיהיה מגמה) עד 10. כמו כן ניתנה למשיבים על השאלונים להתייחס מילולית לכל אחת מהמגמות ולהציע מגמות לקראת הסקרים של השנים הבאות. הסקר נוצר כך שאפשר יהיה למלא אותו ב-18 דקות בממוצע.  כדי לעודד השתתפות, למשיבים הוצע להשתתף בהגרלה של 10 פרסים שכללו גישה לספרים אלקטרוניים העוסקים בתחום הכושר ותלוש שי של 100 דולר. הסקר השנה בוצע על ידי  קבוצת חוקרים שונה מהסקרים הקודמים. רוב  גדול של  המדרגים בו הם מארה"ב (ככל הנראה 1062 מתוך 1997) ואי לכך הוא משקף לכל היותר את המגמות בארה"ב. במאמר נפרד יובאו תקצירי סקרים שבוצעו במקומות אחרים בעולם.

הדירוג:


1)    טכנולוגיות לבישות –שימוש באמצעים טכנולוגיים לניטור האימון – שעוני דופק, מדי צעדים, שעונים המכילים GPS ועוד. אמצעים אלה יכולים למדוד דופק, מרחק הליכה/ריצה, זמן ישיבה, זמן שינה, הוצאה קלורית באימון ועוד.  השימוש בנתונים המתקבלים מהמדידות יכול לעזור למדריכי הכושר ולמתאמנים לתכנן טוב יותר את האימונים. מגמה זו הייתה במקום הראשון בכל הסקרים מאז שהוצגה לראשונה ב-2016 חוץ מאשר ב-2018 (אז היא דורגה במקום השלישי) ו-2021 (שני). 


2)    אימונים במקומות העבודה – מגמה זו לא הייתה בין 20 המובילות ברשימות הקודמות.  במגמה זו נכללים בין היתר: חדרי כושר במקומות העבודה,  שיעורי כושר לעובדים ו"ליגות למקומות עבודה". בין המטרות של  החברות המפעילות תוכניות כאלה אפשר למנות: שיפור אפשרי בפריון העבודה, שיפור במצב המנטלי של העובדים ואולי גם גורמים נוספים שיתרמו לבריאות העובדים. השתתפות בתוכניות כאלה עשויה אולי גם להקטין את דמי הביטוח הרפואי.


3)    תכניות אימון לקשישים -  במכוני כושר רבים מעוניינים לפתח תוכניות עבור קשישים מאחר  שתוחלת החיים עלתה ולפנסיונרים יש אפשרות להגיע לאימונים בשעות בהן אנשים צעירים נמצאים בעבודה. מספר הקשישים מעל גיל 65 בארה"ב עלה ב-38% בין 2010 ל-2021 ושיעורם באוכלוסייה צפוי לעלות עוד. כמו כן יש הרבה קשישים שיש להם אמצעים כספיים המאפשרים להם לשלם עבור האימונים. מגמה זו הייתה במקום הרביעי בסקר הקודם.


4)    אימונים להפחתת משקל גוף – הרבה תוכניות משלבות דיאטות להפחתת צריכת המזון עם אימוני כושר.  מגמה זו  הופיעה בין 20 המגמות המובילות בכל הסקרים הקודמים. בשנה שעברה היא דורגה במקום השמיני. אימונים להפחתת משקל כוללים שילוב של אימונים אירוביים ואימוני כוח. לאחר שהושגה  מטרת הירידה במשקל עוזרים האימונים לשמירה עליו לתקופה ממושכת.


5)    מתן תגמול על העסקת מאמנים בעלי הסמכה – בסקר הקודם הופיעה במקום ה-18 מגמה שכונתה "הענקת רישיונות בתחום האימון הגופני". במקומות רבים בעולם הדרישה להתאמן אצל מאמנים מוסמכים בלבד היא לא ריאלית אולם כיום קיימת מגמה שאנשים שיוכיחו כי הם מתאמנים אצל מאמנים מוסמכים יוכלו ליהנות למשל מהנחה בתעריפי הביטוח הרפואי. 


6)    אימונים בהדרכת מאמנים מוסמכים -  אנשים רבים מבינים כי כדאי להם להתאמן בהדרכת מאמנים שעברו קורסים שהכשירו אותם להיות מאמני כושר ולכן יש גופים רבים הפותחים תוכניות הכשרה למאמנים. המגמה הייתה במקום ה-9 בסקר הקודם.


7)    שימוש ביישומוני כושר (אפליקציות) – יישומוני כושר  מותאמים בעיקר לטלפונים אך גם לאמצעים אחרים כמו איי פד. חלק מהיישומונים יכולים לתת משוב על התקדמות המתאמנים. המגמה הייתה במקום ה-20 אשתקד. 


8)    אימונים לשיפור בריאות מנטלית – לאימונים גופניים יש תועלת בריאותית רבה אולם לא תמיד קל לקשר בין האימון למצב בריאותי. יותר ויותר מאמנים מכוונים כיום את האימונים לכך שהם ישפרו את מצב הרוח של המתאמנים ויתרמו לבריאותם המנטלית. זוהי מטרה חשובה שניתן לראות בה תוצאות בטווח קצר יחסית.


9)    אימונים לילדים ובני נוער  - קיימת עלייה במספר הפרויקטים המיועדים לשיפור הכושר של ילדים ובני נוער. זוהי אוכלוסייה המגלה עניין בשיפור הכושר (בעיקר לצרכים אסטתיים חיצונים ופחות בשביל הבריאות) ולפיכך צריך להתייחס לצרכים שלה. הדגש באימונים כאלה הוא בדרך על אימוני כוח, רכישת מיומנויות והגברת הבטחון העצמי.


10)     אימונים אישיים – המגמה הזו נכללה בין עשרת המגמות המובילות בכל הסקרים שנערכו החל משנת 2006.  המאמנים האישיים לא רק מתכננים את האימונים בהתאם לצרכים של המתאמנים אלא גם מציבים להם מטרות ועורכים להם מבחני כושר לבדיקת התקדמותם באימונים. המגמה שמרה על המקום העשירי מהסקר הקודם.


11)     Lifestyle medicine – מטרת המגמה לחנך את בני המשפחה לאורח חיים בריא. המגמה כוללת בין היתר: הימנעות מעישון, תזונה בריאה, פעילות גופנית בריאותית והפחתת צריכת אלכוהול. המגמה עלתה מהמקום ה-16 אשתקד.


12)     אימונים באוויר הפתוח – מגמה זו מאחדת בתוכה כל צורה של אימונים באוויר הפתוח. אימונים אלה יכולים להיות לאימונים אישיים עם מדריך או בלעדיו, אימונים בקבוצות כמו קבוצות הליכה, קבוצות רכיבה על אופניים, קבוצות ריצה, קבוצות חתירה בסירות וקבוצות שנפגשו לצורך אימוני כושר אחרים באוויר הפתוח. מגמה זו הייתה חזקה במיוחד בתקופת הגבלות מגפת הקורונה. אשתקד היא דורגה במקום השישי.


13)     אימונים לשיפור הבריאות ואיכות החיים – המגמה הזו לא הייתה בין 20 המובילות מאז הסקר של 2010. מדובר על מתאמנים המחליטים לשנות את איכות חייהם ומשלבים אימוני כושר כחלק מהשינויים שהם עורכים. מאמני הכושר משמשים כיועצים למתאמנים איך לשלב את אימוני הכושר כחלק משינויים גדולים יותר בסגנון החיים. מגמה זו משתמשת גם בטכניקות מעולם הקואצ'ינג. 


14)     אימונים פונקציונליים – אימונים המשלבים פיתוח כוח, שווי משקל, קואורדינציה וסבולת ומשתמשים בהם הרבה במשטחים לא יציבים. המגמה הייתה במקום החמישי בסקר אשתקד.


15)     יוגה –  יוגה  מופיעה בצורות שונות ומשונות כמו: Power Yoga, Yogilates, רוקט יוגה, יוגה בחדרים בהם יש טמפרטורה גבוהה ועוד. יש הרבה חומרי הדרכה נגישים על יוגה כמו סרטונים, מאמרים וספרים. אפשר לבצע את אימוני היוגה גם ללא מדריך. המגמה הייתה במקום ה-17 אשתקד. 


16)    Exercise is Medicine  - תכליתה של מגמה זו היא שאנשים העוסקים ברפואה ימליצו על פעילות גופנית כאמצעי חשוב לפיתוח הבריאות בכל הזדמנות שהם פוגשים מטופלים. המגמה מעודדת שיתוף פעולה בין מאמני כושר לאנשי רפואה כדי לתרום לבריאות האנשים בקהילה. המגמה הייתה במקום ה-15 אשתקד.


17)     אימונים עם משקולות חופשיות –אימוני כוח עם מוט של הרמת משקולות עליו ניתן לשים משקולות, אימונים עם משקולות יד, כדורי כוח, קטלבל וכו'. אימון זה שונה מאימוני כוח בהתנגדות משקל גוף או אימון כוח עם "מכונות כוח". בניגוד לאימונים עם "מכונות כוח", אימונים עם משקולות חופשיות דורשים קודם כל לימוד של הטכניקה הנכונה לביצוע התרגילים. המגמה הייתה במקום השני בסקר אשתקד.


18)     אימונים מונחי נתונים – זוהי מגמה חדשה המופיעה בסקר. לעיתים, במיוחד באימונים קבוצתיים, יש מתאמנים ברמות שונות. שימוש באמצעים טכנולוגיים (ראו מגמה מספר 1) יכול לאפשר למאמן להתאים טוב יותר את התרגילים למתאמנים השונים בקבוצה.


19)     אימונים אישיים מקוונים -   הגדרת המגמה לצורך סקר זה היא שילוב של תרגילים עם טכנולוגיות המאפשרות אימונים המתאימות לצרכי המתאמנים, סדר היום שלהם והעדפותיהם.   כל משתתף יכול לבחור את רמת הקושי ואת הקבוצה הוירטואלית אליה הוא משתייך ואימונים כאלה מהווים לעיתים קרובות כמעין מבוא לאימונים מקוונים המתבצעים בשידור חי. המגמה צברה פופולריות בתקופת הסגר בשל מגפת הקורונה.


20)     אימוני הפוגות עצימים (HIIT) – ביצוע מאמצים קצרים ועצימים (בדופק מעל 80% מהדופק המרבי) שביניהם יש הפסקות. מגמה זו הייתה במקום הראשון ב-2014 וב-2018. אימוני הפוגות עצימים ניתן לבצע בפעילויות שונות כמו ריצה, אופני כושר, אימוני כוח מחזוריים עלייה במדרגות ועוד.

מקור:


Newsome, A'Naja M. Ph.D., ACSM-CEP, EIM; Reed, Rachelle Ph.D., M.S., ACSM-EP, NASM-CNC; Sansone, Jessica Ph.D., M.S., ACSM-EP, EIM; Batrakoulis, Alexios Ph.D., M.S., ACSM-EP, ACSM-CPT, EIM, CSCS; McAvoy, Cayla Ph.D., ACSM-EP; W. Parrott, Matthew Ph.D.. 2024 ACSM Worldwide Fitness Trends: Future Directions of the Health and Fitness Industry. ACSM's Health & Fitness Journal 28(1):p 14-26, 1/2 2024. | DOI: 10.1249/FIT.0000000000000933 

תקציר סקר המגמות לקראת 2024 במקומות שונים בעולם - http://tinyurl.com/y9xr8yut


תקציר סקר המגמות לקראת 2023 - https://bit.ly/3VtBRSb

תקציר סקר המגמות לקראת 2022-     
https://bit.ly/3pVutCI

תקציר סקר המגמות לקראת 2021https://bit.ly/3PWYDAN


תקציר סקר המגמות לקראת 2020 - https://bit.ly/3hslfrE


תקציר סקר המגמות לקראת 2019:    https://www.wincol.ac.il/experts/recent_articles/WORLDWIDE-SURVEY-OF-FITNESS-TRENDS-FOR-2019/


תקציר סקר המגמות לקראת 2018https://www.wincol.ac.il/experts/recent_articles/WORLDWIDE-SURVEY-OF-FITNESS-TRENDS-FOR-2018/


תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2017https://www.wincol.ac.il/experts/recent_articles/WORLDWIDE-SURVEY-OF-FITNESS-TRENDS-FOR-2017/


תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2016: goo.gl/b1gkNq


תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2015: goo.gl/6Phcyg


תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2014: goo.gl/EjwL4X


תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2013https://www.wincol.ac.il/experts/recent_articles/WORLDWIDE-SURVEY-OF-FITNESS-TRENDS-FOR-2013/

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.