דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: איתי פידל | הקטגוריה: כושר גופני | תאריך: 13/01/2024

מאיזה גיל מתאים לערוך מבחן עליות מתח?

השאלה:

שלום,

רציתי לדעת מאיזה גיל נכון לבחון תלמידים,אם בכלל, על עליות מתח כמו בצבא. הרי ידוע שמתח קשור למשקל הגוף לעומת מסת השריר. כאשר בגילאים נמוכים מסת השריר לא מפותחת באופן ישיר למשקל הגוף.

בברכה'

איתי

התשובה:

מבחן עליות און על מתח לבנים נכלל בעבר במבחן "אות הכושר והספורט". מאחר ש"אות הכושר והספורט" בוטל, אין חובה לערוך כיום את המבחן בבתי הספר בישראל.
למבחן זה יש לא מעט מעט בעיות והעיקרית שבהן הוא אחוז התלמידים הגבוה שלא מצליחים להשלים אפילו עלייה אחת. כאשר בוחרים מבחנים לתלמידים חשוב  מאד שהתלמידים בכל רמות ההישג יוכלו לרשום בהם תוצאה כלשהי השונה מאפס. בשנים בהן הייתה עריכת המבחן בגדר חובה זכור לי שבמבחן הראשון, לקראת מחצית הראשונה של כתה ז', כשליש מהתלמידים לא הצליחו להשלים אפילו עלייה אחת. בעיה נוספת במבחן זה היא הקפדה על ביצועים נכונים. תלמידים לא מעטים לא מיישרים לגמרי את הידיים בירידה ומתחילם את העלייה הבאה עם ידיים כפופות. כמו כן לא תמיד קל לקבוע מתי הושלמה בהצלחה העלייה, כאשר הסנטר נמצא מעל המתח. יש גם תלמידים המבצעים תנופות בגוף, דבר האסור על פי תקנות המבחן.
ההישגים במבחן הולכים ומשתפרים ללא קשר לעיסוק בפעילות גופנית. במעקב שעשיתי בשנות ה-90 מצאתי כי הממוצע של הבנים בכתה ז' היה 3.7 עליות, בכתה ט' הוא היה 6.8 ובכיתה יא' 9.4 עליות.
אין לדעתי סיבה לערוך את המבחן לפני כתה ט'.  במידה שאתה עורך את המבחן, חשוב לראות אם התלמידים מתקדמים בהישגים לאורך השנה ומשנה לשנה. 
לתלמידים שלא מצליחים לבצע אפילו עלייה מוצלחת אחת אתה יכול להציע מבחן חלופי כמו למשל 
Fitnessgram Modified Pull Up

ראה למשל ביוטיוב: https://www.youtube.com/watch?v=MBQVBGs4AJ4
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.