דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | אתלטיקה | 10/03/2024

Kiepura pyskiem, Konopacka dyskiem

פולין החלה להשתתף במשחקים האולימפיים ב-1924  ונכון לתחילת 2024 זכתה במשחקי הקיץ ב-72 מדליות זהב, 89 מדליות כסף ו-137 מדליות ארד. הענף בו זכו הפולנים במספר המדליות האולימפיות הגדול ביותר הוא אתלטיקה – 29 זהב, 20 כסף ו-17 ארד.

הקרייירה של קונופצקה באתלטיקה

את מדליית הזהב האולימפית הראשונה לפולין הביאה הלינה קונופצקה (1989-1900) מנצחת זריקת הדיסקוס במשחקי אמסטרדם 1928. היא הייתה בכך גם לאישה הראשונה שזכתה בזהב אולימפי באתלטיקה. במשחקי אמסטרדם 1928 נכללו לראשונה תחרויות לנשים באתלטיקה, בחמישה מקצועות בלבד. תחרות הדיסקוס ב-31 ביולי הייתה הראשונה שהסתיימה (באותו יום נערך גם גמר ריצת 100 מטר). 21 נשים התייצבו לתחרות המוקדמת בדיסקוס ו-6 הראשונות העפילו לגמר. קונופצקה קבעה במוקדמות הישג של 39.17 מ', ס"מ אחד פחות משיאה העולמי שנקבע ב-1927. בגמר שיפרה קונופצקה את השיא וקבעה 39.62 מ'. במקום השני דורגה היהודייה מארה"ב ליליאן קופלנד – 37.08 ובמדליית הזהב זכתה רות סוודברג משוודיה – 35.92 מ'.

קונופצקה עסקה במספר ענפי ספורט: סקי, החלקה על קרח, רכיבה על סוסים, ריצה, טניס, חתירה, שחייה ומשחק בשם הזנה (דומה לכדוריד). באתלטיקה היא החלה לעסוק בשנת 1924 כאשר הייתה בת 24. מאמן צרפתי שהובא לפולין כדי להכין את גברי פולין להשתתפות בתחרויות האתלטיקה של פריז 1924 הבחין בכישרון שלה. במקביל לעיסוק בזריקת דיסקוס היא עסקה גם בהדיפת כדור ברזל, הטלת כידון ובקפיצה לגובה.

קונופצקה ניצחה גם פעמיים במשחקי העולם לנשים שהייתה מעין אליפות עולם באתלטיקה לנשים. בתחרות בייטבורי (גטבורג) בשוודיה ב-1926 היא קבעה הישג של 37.71 ובתחרות בפראג ב-1930 היא קבעה 36.80 מ'.

עד אמצע שנות ה-30 לא הכירה פדרציית האתלטיקה הבין לאומית שנקראה אז IAAF בשיאי עולם לנשים. הגוף שהכיר בשיאי העולם לנשים היה International Women's Federation (FSFI). קונופצקה קבעה שישה  הישגים טובים משיא העולם בדיסקוס אך רק שלושה מהם אושרו כשיאי עולם: בתחרות בורשה ב-1926 היא קבעה 34.15 מ'. השיא נקבע ב"זריקה נוספת" אחרי סיום  התחרות, פרוצדורה שהייתה אפשרית לפי החוקה באותה תקופה אם האתלט הצהיר כי הוא מנסה לקבוע שיא עולם. ב-1927 היא קבעה בורשה 39.18 מ' ובאותה התחרות היא קבעה גם שיא במקצוע נוסף בו הוכר אז שיאי עולם: היא קבעה 64.60 בסכום זריקות ביד ימין וביד שמאל (39.18+25.32). קונופצקה שיפרה עוד פעמיים שיא זה והישגה הטוב ביותר היה 66.48 מ' ב-1928.

קונופצקה הייתה גבוהה (1.80), הופיעה בתחרויות תמיד עם כובע ברט אדום ובעקבות הישגיה בספורט הפכה לדמות פופולרית מאד במולדתה. באותה תקופה התפרסם בכל העולם זמר הטנור הפולני יאן קיפורה ובפולין הייתה נפוצה האמרה: "קיפורה בשירה וקונופצקה בדיסקוס". בפולנית זה כמובן נשמע הרבה יותר טוב ומתחרז:

„Kiepura pyskiem, Konopacka dyskiem”.

קיימת הערכה כי הצלחותיה של קונופצקה בזירת הספורט העולמית תרמה לכך שיותר נשים בפולין החלו לעסוק בספורט ובפעילויות אחרות שנחשבו עד אז גבריות כמו נהיגה במכוניות והטסת מטוסים.

פעילות אחרת בפולין

קונופצקה פרשה מפעילות באתלטיקה ב-1931 ומיד נמצאה לה ממשיכת דרך בפולין: ידויגה וייס (1990-1912) שברה את שיא העולם בדיסקוס מספר פעמים והביאה אותו עד 43.975 מטר ב-1934. היא זכתה גם בשתי מדליות אולימפיות בדיסקוס: ארד ב-1932 וכסף ב-1936. על ההשראה שהיא קיבלה מניצחונה של קונופצקה באמסטרדם 1928 אמרה וייס: "...ניצחונה של קונופצקה סחפה את כולנו בגל של התלהבות. מיד החלטתי שבעוד 4 שנים אני רוצה להשתתף במשחקים האולימפיים. הייתי בת 16 ועדיין לא ידעתי באיזה מקצוע ספורט לבחור והחלטתי לנסות לחקות את הצלחתה של הלינה בזריקת דיסקוס". בסוף 1928 וב-1929 נוסדו בבירת פולין מספר מועדוני ספורט לנשים, כולל מועדון לנשים יהודיות ומייחסים את הקמתם להתלהבות שאחזה בפולין מהצלחתה של קונופצקה באמסטרדם 1928.

ב-1928 נישאה קונופצקה לפוליטיקאי איגנצי מטושבסקי (1946-1891) ויש המייחסים את פרישתה מפעילות באתלטיקה לעובדה שכאשתו של איש ציבור זה לא היה מקובל שהיא תמשיך להסתובב בבגדי ספורט...קונופצקה עצמה אישרה זאת ואמרה כי היא לא הפסיקה לגמרי את פעילותה הספורטיבית והחלה לעסוק בטניס, ספורט שהעיסוק בו לנשים היה נסבל יותר ב"חברה הגבוהה".

בשנות ה-30 שימש מטושבסקי מספר פעמים כשר האוצר בממשלות פולין וקונופצקה המשיכה בפעילות ציבורית לצידו ועזרה ככל יכולתה להמשך פיתוח ספורט הנשים בפולין. היא הייתה חברה במספר ארגוני ספורט לנשים ובין היתר  ונבחרה גם לוועד המנהל של ה-FSFI. ב-1939 היא הייתה האישה הראשונה והיחידה לפני מלחמת העולם השנייה שנבחרה לוועד המנהל של התאחדות הספורט של פולין.

ב-1935 התמנתה קונופצקה להיות העורכת הראשית של מגזין ספורט לנשים בשם "סטארט" ועשתה לו "מתיחת פנים": היא הפכה אותו למגזין שעסק בסגנון חיים ועודד עיסוק בפעילות גופנית. המגזין בעריכתה החל לארגן גם נופשונים לנשים עובדות והיו בו מדורים על תזונה, הצעות לטיולים בטבע, כושר גופני, מדור שעסק בספרות ספורט וגם מדור של בדיחות ספורט.  המגזין פנה לנשים משכבות מגוונות  ותרם להפחתת האי שוויון בין גברים ונשים בחברה הפולנית. לדאבונה של קונופצקה נסגר העיתון בסוף 1936 מסיבות כלכליות.

לצד פעילותה הספורטיבית, התפרסמה קונופצקה בפולין גם כמשוררת וכבר ב-1926 פורסם שיר שלה במגזין ספרות יוקרתי. ב-1929 יצא לאור ספר שירים שלה. אחד העיתונאים כתב על קונופצקה: "יש החושבים כי האלופה האולימפית שלנו עסוקה רק בדיסקוס, כדור ברזל וכידון מבוקר עד ערב ואוכלת לארוחת בוקר 15 ביצים...ובכן, זה לא נכון. היא אישה נאה ומקסימה בעלת יכולות גופניות וכשרון פואטי. היא מצטיינת הן בהישגיה הגופניים והן  בנפשה הפואטית".

שתי עובדות מעניינות לגבי השירים שכתבה קונופוצקה: אין בהם שום אזכור מפורש לנושאים הקשורים לספורט וכמו כן היא חדלה לפרסם שירים אחרי תום הקריירה שלה באתלטיקה. בשלב מאוחר יותר של חייה, כאשר היא התגוררה בארצות הברית היא החלה  בעיסוק אמנותי אחר: ציור.

הבריחה מפולין

עם פרוץ מלחמת השנייה, נמלטו קונופצקה ומטושבסקי מפולין לצרפת ולקחו איתם את רזרבות הזהב מהבנק הלאומי כדי שישמשו את הממשלה הפולנית הגולה. מסע ההמלטות עם מטילי הזהב עבר דרך רומניה, טורקיה, סוריה ולבנון. נכתב כי קונופצקה נהגה ברכב בו הוסתרו מטילי הזהב, בחלק גדול מהמסע הארוך. היא הייתה אחת הנשים הראשונות בפולין בעלת רישיון נהיגה. מצרפת נמלטו קונופצקה ומטושבסקי לארה"ב. מסע ההמלטות שלהם עבר הפעם בספרד, פורטוגל וברזיל. קונופצקה סייעה אמנם בהברחת כמות גדולה של מטילי זהב אך בבריחתה החפוזה ממולדתה אבדה מדלית הזהב האולימפית שלה.

  בארה"ב עסקה קונופצקה בתחילה בהדרכת סקי ובעיצוב אופנה ובהמשך עסקה יותר ויותר בציור. היא המשיכה לעסוק באורח חיים פעיל לכל אורך חייה.

התענינות מחודשת בפולין בקונופצקה

בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה, עם השתלטות המשטר הקומוניסטי במדינה, נשכחה קונופצקה במידה רבה במולדתה. היא אמנם ביקרה במדינה 3 פעמים, לראשונה ב-1958, אך ביקורים אלה לא הובלטו באמצעי התקשורת. באנציקלופדיה שיצאה במדינה ב-1975 לא הוזכר שמה כלל. ההתעניינות המחודשת בקונופצקה במולדתה התחילה במידה רבה אחרי נפילת המשטר הקומוניסטי אך עוד לפני נפילת המשטר הוענקו לה מספר אותות כבוד. בשנת 1988 הגיע קונסול פולני לבית האבות בפלורידה בו היא התגוררה כדי להעניק לא את אחד מאותות הכבוד ואמר בין היתר: "...את נמצאת בלבבם של מבוגרים וצעירים בפולין... את יקרה לכולם". קונופצקה מעולם לא ציפתה לשמוע מילים כאלה מנציג של המשטר הקומוניסטי. בשנת 2018, 29 שנים אחרי מותה, הוענק לה אות הכבוד  הגבוה ביותר בפולין: "אות מסדר הנשר הלבן". היא הייתה בכך לספורטאית השנייה בפולין שזכתה באות, אחרי שב-2016 הוא הוענק לאתלטית אירנה שווינסקה.

מקור:

Michał  Mazurkiewicz. Halina  Konopacka:  Famous  Polish  Female  Athlete  and  Woman  of  Arts  (Sport,  Literature,  Painting). The International Journal of The  History of  Sport. 2023,  Vol.  40,  no.  9,  808–829

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.