- אודות
- המסלול האקדמי
-
- לימודי תעודה
- מכינות
- רישום לתואר ראשון
יורם אהרוני | אופניים | 07/07/2025
תקציר מחקר שהתפרסם ב-International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
(בתמונה: רכיבת הפגנה למען הגברת בטיחות הרכיבה על אופניים בעיר ויניפג שבקנדה בקיץ 2024)
"אפקט ההתחלה החדשה" מתאר אופן התנהגות של הגברת פעילויות מסוימות אחרי נקודות ציון בלוח השנה. ככל שעובר זמן מאז נקודת הציון רואים דעיכה של ההתנהגות. כך למשל נמצא במחקרים קודמים כי אנשים נוטים לעשות יותר פעילות גופנית אחרי ראש השנה האזרחית, יום ההולדת, תחילת הסמסטר לגבי סטודנטים ואפילו נוטים לעשות יותר פעילות גופנית בימים הראשונים של השבוע העבודה.
המחקר נערך בעיר ויניפג בקנדה בשנים 2019-2014. ניתוח הנתונים הוגבל רק לחודשים מאי-ספטמבר מאחר שבחודשי החורף אנשים ממעטים מאד לנסוע באופניים בשל תנאי מזג האוויר. בעיר ויניפג קיימת רשת של שבילי אופניים. החוקרים עקבו אחרי מספר שבילי אופניים בעיר ובהתאם לתצפיות שלהם הגדירו חלק מהשבילים כ"שבילי הגעה פעילה", שבילים בהם רוב התנועה היא של נסיעה לעבודה, ו"שבילי פנאי" בהם רוב התנועה היא למטרות אחרות כמו פעילות גופנית של שעות הפנאי. שביל הגעה פעילה הוגדר ככזה אם היו בו שני שיאים של תעבורה בשעות בהן אנשים נוסעים לעבודה (6 עד 9 בבוקר) וחוזרים ממנה (3 עד 6 אחה"צ). אם השביל לא הראה שני שיאים כאלה ועיקר התעבורה בו הייתה אחרי 6 בערב הוא הוגדר כ"שביל פנאי".
דרך נוספת לבדיקת מספר הנוסעים על אופניים לעבודה הייתה ספירת זוגות האופניים במגרש חניה ייעודי להם במפעל הגדול בעיר, בימי העבודה בשבוע.
מאחר שאפקט ההתחלה החדשה בנוגע לפעילות גופנית תואר לראשונה בקשר לאימונים בחדרי כושר בימי העבודה בשבוע, החוקרים בדקו נושא זה בשני חדרי כושר באוניברסיטה שבעיר.
מאחר שכיום חלק מהמעסיקים מאפשרים עבודה מהבית, החוקרים ניסו לבדוק שני גורמים היכולים להעיד על שינויי נוכחות במקומות העבודה בימי העבודה השונים. הגורמים שנבדקו היו תנועות במכוניות בעיר בשעות בהן נוסעים לעבודה וחוזרים ממנה וכן מכירות של בתי קפה הנמצאים באזורי תעסוקה ומשרתים בעיקר את המועסקים במקומות העבודה.
מתוך חמישה שבילי אופניים שנבדקו בעיר שלושה הוגדרו בהתאם לתצפיות כשבילי הגעה פעילה ושניים הוגדרו כשבילי פנאי. בשבילי ההגעה הפעילה נמצאה דעיכה בתעבורה לאורך שבוע העבודה. התעבורה בהם בימי שישי הייתה נמוכה ב-22% מאשר ביום שני. התעבורה בשבילי התחבורה הפעילה הייתה גדולה בערך פי 3 מבשבילי הפנאי. תופעת הדעיכה לא נמצאה בשני שבילי הפנאי. תופעת הדעיכה בשבילי ההגעה הפעילה נמצאה גם בשעות בהן אנשים לנסוע לעבודה או לחזור ממנה. בשעות האלה נמצאה ירידה בתעבורה גם בשבילי הפנאי, כנראה מהסיבה שהם משמשים בשעות אלה גם לנסיעות לעבודה וממנה. תופעת הדעיכה מיום שני ליום לשישי נמצאה בכל השנים בהן התנהל המחקר ובכל אחד משלושת שבילי ההגעה הפעילה שנבדקו.
מספר הכניסות לחניון האופניים במפעל הגדול עלה מ-3640 ב-2012 ל-9754 ב-2019. גם במקרה הזה נמצאה ירידה של 20% בכניסות לחניון בין תחילת שבוע העבודה לסופו.
גם מספר הכניסות לחדרי הכושר היה הגדול ביותר ביום הראשון ללימודים בכל שבוע והקטן ביותר ביום הלימודים האחרון בשבוע. ההפרש בין יום שני ליום שישי עמד על כ-21%. בימי שני היו בממוצע 2833 כניסות לחדרי הכושר ובימי שישי רק 2241. נושא זה נבדק לאורך 3 שנים ותופעת הדעיכה התרחשה בכל אחת מהן.
שני משתני הבקרה לגבי העבודה לעבודה לא הראו דעיכה מיום שני ליום שישי. תנועת המכוניות הייתה גדולה ב-7% ביום שישי ומספר כוסות הקפה שנמכרו ביום שני היה בממוצע 245 ועלה ל-275 ביום שישי. העלייה בתנועת המכוניות ובקניית כוסות קפה התרחשה בכל אחת מחמש השנים בהן נאספו הנתונים.
החוקרים מציינים כי יש הבדלים גדולים ברכיבה על אופניים לעבודה בין ערים שונות. עד היום הוסברו ההבדלים האלה על ידי מספר סיבות כמו תרבות מקומית של רכיבה, המצאות רשת שבילי אופניים ושיקולי בטיחות הרכיבה. תוצאות מחקר זה מראות כי רכיבה על אופניים לעבודה מושפעת גם מאפקט ההתחלה החדשה בדומה לתופעה שתוארה גם לגבי ביקור במכוני כושר. נראה שבמהלך סוף השבוע יש אנשים האומרים לעצמם כי "בשבוע הבא ארכב על אופניים בעבודה" אך עם התקדמות שבוע העבודה מספר הרוכבים הולך וקטן.
במקומות רבים מנסים לעודד רכיבה על אופניים לעבודה כדי לצמצם את השימוש במכוניות לשם כך. קובעי המדיניות בתחום התחבורה צריכים להיום ערים לאפקט ההתחלה החדשה ולחפש דרכים לעודד את האנשים לרכוב גם לקראת בימי העבודה האחרונים בשבוע.
Fast, I., Sobhan, S., Klaprat, N. et al. Urban cycling-specific active transportation behaviour is sensitive to the fresh start effect: triangulating observational evidence from real world data. Int J Behav Nutr Phys Act 22, 81 (2025). https://doi.org/10.1186/s12966-025-01785-w
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.