שם השואל: שריד גלבוע | הקטגוריה: אתלטיקה | תאריך: 30/03/2014

חצי מרתון בגיל 14

השאלה:

שלום,
1. בנותי התאומות בנות 14 וחצי מעוניינות לרוץ במירוץ חצי מרתון עוד שלושה חודשים.
2. הבנות רצות במסגרת בית הספר ריצות ארוכות החל מתחילת השנה.
3. המרוצים היו למגוון מרחקים ובעצימות אימונים של שלושה אימונים בשבוע.
4. כיום הן רצות למרחק של 10 ק"מ בזמן של 80 דקות.
5. ממגון הדעות אשר שמענו לא קיבלנו תמונה ברורה האם הדבר יפגע בתפקודן בעתיד או אחר?
6. מאמני הספורט בבית הספר תומכים בהרשמה למירוץ ואף יסיעו בהרשמה.
 7. מצבן הבריאותי תקין כמו גם המשקל (55 - 60 ק"ג) לגובה 1.60 מ'
. 8. מעריך את הידע המקצועי של מומחי וינגייט.
אודה לתשובתכם. הערה: כעת אנו שוהים בחו"ל.

מודה מראש ,
שריד גלבוע

התשובה:

חצי מרתון בגיל 14

שלום רב,

איני רואה כל סיבה להמליץ על ריצת חצי מרתון בגיל 14.5.

יש שתי מטרות עיקריות לאימונים לריצות למרחקים ארוכים:

א) אימונים לכושר כללי/בריאותי. למטרה זו לא מומלץ  לרוץ יותר מאשר 25 ק"מ בשבוע וגם שלוש ריצות  בשבוע של  5 ק"מ הן די והותר.

ב) אימונים כדי להצליח בתחרויות. לפי מה שאתה כותב הבנות רצות כרגע 10 ק"מ ב-1:20 שעה,  כלומר 8 דקות לכל ק"מ או מהירות ממוצעת של 7.5 קמ"ש. זוהי ריצה בקצב איטי מאד, ממש על גבול ההליכה. הבנות רחוקות מאד מרמה של נערות המתחרות בריצה למרחקים בינוניים וארוכים.

אם הן רוצות להתחרות בריצות למרחקים בינוניים וארוכים הן צריכות לבנות בהדרגה לא רק את היכולת לרוץ מרחקים ארוכים אלא גם את היכולת לרוץ מהר. כדאי שירוצו בתחרויות גם מרחקים בינוניים – 600 עד 2000 מטרים.

איני יודע מה הידע באימון אתלטיקה של המורים שלהן. אני ממליץ מאד שיצטרפו למועדון אתלטיקה בו יש מאמן המתמחה באימון נערות ונערים בריצות למרחקים בינוניים. מאמן כזה יבנה להן בהדרגה את היכולת ויקדם  אותן לעבר רמה ספורטיבית סבירה.

לגבי השאלה לגבי נזקים אפשריים – צריך להיות קשוב מאד להרגשתן של הבנות. במידה שמופיעים כאבים ברגליים שאינם חולפים תוך יומיים-שלושה, כנראה שעומס האימונים גבוה מדי.

לסיכום, אני סבור שכל מתאמן צריך להציב לעצמו מטרות המתאימות לו. בשום מקרה לא הייתי ממליץ על השתתפות בריצת חצי-מרתון בגיל 14.5. מניסיוני כמאמן ראיתי ילדים בגיל הזה שהשתתפו במירוצים כאלה והדבר לא תרם דבר לשיפור יכולתם אלא אפילו פגע בה.

יורם אהרוני