דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 31/08/2018

הליכה בפארק וברחוב סואן

תקציר מחקר שבוצע באנגליה

הליכה בפארק וברחוב סואן

הנבדקים במחקר היו אנשים מעל גיל 60 בעלי מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic obstructive pulmonary disease - COPD) ואנשים הסובלים ממחלת לב איסכמית (IHD) ואנשים בריאים באותה קבוצת גיל. כל הנבדקים לא עישנו בשנה שקדמה לבדיקות. נתונים על הנבדקים לפני תחילת המחקר מופיעים בטבלה מספר 1:

 

בריאים (40 נבדקים)

COPD (40 נבדקים)

IHD (39 נבדקים)

אחוז גברים ומספרם

48% (19)

48% (19)

90% (35)

אחוז נשים ומספרן

53% (21)

53% (21)

10% (4)

גיל ממוצע

61.8

67.6

66.9

אחוז מעשנים לשעבר ומספרם

35% (14)

93% (37)

64% (25)

נפח חיוני של הריאות – נשיפה מלאה אחרי שאיפה מלאה (FVC, ליטר)

3.88

2.98

3.50

FEV  (נפח אוויר בליטר, בשנייה הראשונה של נשיפה חזקה אחרי שאיפה מלאה)

2.78

1.50

2.62

 

הנבדקים ערכו בדיקות בבית חולים בשעה 9 בבוקר ואחר כך הוסעו ברכב היברידי למרחק של כ-3 ק"מ לאחד משני אתרים בהם הם נדרשו ללכת בקצב חופשי כ-5 ק"מ (בפועל הממוצע היה 4.78 בהייד פארק ו-4.62 ברחוב אוקספורד), בין השעות 11:00 – 13:00 ואז הם הוחזרו לבית החולים לביצוע בדיקות חוזרות שהתבצעו שעה, שעתיים, 3 שעות, 4 שעות ו-26 שעות אחרי תום ההליכה. האתרים בהם הלכו הנבדקים היו קטע במערב רחוב אוקספורד בלונדון בו מותרת התנועה רק למוניות ואוטובוסים המצוידים במנועי דיזל ואזור אסור לתנועת כלי רכב בפארק הסמוך, הייד פארק. בדיקות המעבדה שבוצעו לפני ההליכות ואחריהן כללו שאלונים לגבי סימפטומים כמו שיעול, קוצר נשימה, נשימה שורקת (wheeze), הזעה וכו',  בדיקת תפקודי ריאות, שאיפת תחמוצת חנקן בהליכה - Fractional exhaled nitric oxide (FeNO),ונוקשות העורקים. כצפוי,  נתוני זיהום האוויר והרעש ברחוב אוקספורד היו גבוהים יותר מאשר בהייד פארק.

נבדקים הסובלים מ-COPD  דיווחו כי כאשר הלכו ברחוב אוקספורד הם סבלו יותר משיעול, כיח (sputum), קוצר נשימה ונשימה שורקת. נבדקים הסובלים מ- IHD דיווחו על יותר שיעול בהליכה ברחוב אוקספורד. אצל נבדקים בריאים לא היה הבדל בדיווח על סימפטומים בשני אתרי ההליכה.  תפקודי הריאות כתוצאה מהליכה בהייד פארק השתפרו יותר מאשר בהליכה ברחוב אוקספורד. הדבר היה בולט במיוחד בקרב הנבדקים הבריאים. בקרב הנבדקים הסובלים מ-COPD ו- IHD נצפה שיפור קטן יותר בתפקודי הריאות כתוצאה מההליכה בהייד פארק וגם ההבדלים בין שני אתרי ההליכה היו קטנים יותר. ההליכה של הבריאים בהייד פארק הביאה גם לירידה בנוקשות העורקים (arterial stiffness) דבר שלא קרה כתוצאה מההליכה ברחוב אוקספורד. תופעות דומות נרשמו גם בקרב  חולי COPD אך זיהום האוויר לא השפיע לרעה על גמישות העורקים של חולי IHD והחוקרים מייחסים זאת להשפעת התרופות שהם מקבלים. החוקרים מציינים כי במחקרים בעבר נמצא כי ביצוע פעילות גופנית כמו ריצה או רכיבה על אופניים באזורים בעלי זיהום אוויר גבוה כמו על או לצד כבישים סואנים הביאה להפחתת התועלת הבריאותית של הפעילות הגופנית ולכן ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית באזורים בעלי איכות אוויר טובה. מחקר זה הדגים כי הפגיעה בתועלת הבריאותית של הפעילות הגופנית מתרחשת גם כאשר מדובר בפעילות גופנית מתונה יותר (הליכה) באוכלוסיות של אנשים מעל גיל 60,  בריאים וכאלה הסובלים ממחלות לב וריאות.

מקור:

Rudy Sinharay,  Jicheng Gong, ,  Benjamin Barratt, ,  Pamela Ohman-Strickland,  Sabine Ernst, , Frank J Kelly, Junfeng (Jim) Zhang,, Peter Collins,  Paul Cullinan, ,  Kian Fan Chung. Respiratory and cardiovascular responses to walking down a traffic-polluted road compared with walking in a traffic-free area in participants aged 60 years and older with chronic lung or heart disease and age-matched healthy controls: a randomised, crossover study. The Lancet, Volume 391, No. 10118, p339–349, 27 January 2018


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.