דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כללי | 16/11/2018

זכייה במדליית כסף אולימפית ותוחלת החיים

 וילי ריטולה מוליך לפני פאבו נורמי בריצת 10,000 מ' במשחקי אמסטרדם 1928. שני האתלטים זכו הן במדליות זהב אולימפיות והן במדליות כסף אולימפיות

איזו השפעה יש לזכייה במדליית כסף אולימפית על תוחלת החיים? שני מאמרים העוסקים בשאלה זו התפרסמו לאחרונה והמסקנות שלהן שונות. החוקר אדם לוי (Adam Leive) מאוניברסיטת וירג'יניה השווה את גיל הפטירה של הזוכים במדליות הזהב והכסף בתחרויות האתלטיקה של המשחקים האולימפיים שהתקיימו בין השנים 1896 ו-1948. החוקר מציין שהסיבה שהוא התרכז באותן שנים היא שהספורטאים לא נהגו אז להשתמש בחומרי משפרי הישג לא חוקיים ("סמים"). כמו כן באותה תקופה חלו חוקי חובבות מחמירים ולאתלטים אסור היה לקבל תמורה חומרית על הישגיהם, מה שהיה יכול להשפיע על עושרם ומכאן על האפשרות שלהם לדאוג לבריאותם.  לא נלקחו בחשבון בחישובים אתלטים שנהרגו במלחמות. הוא מצא כי הזוכים במדליות הכסף חיו בממוצע 1.4 שנים יותר מאשר הזוכים במדליות הזהב. הוא השווה גם את גיל הפטירה של הזוכים במדליות הזהב לזה של הזוכים במקומות השלישי והרביעי וגם כאן נמצא כי הזוכים בזהב נפטרו מוקדם יותר. הסיכוי לפטירה בגיל מסוים של אלה שהיו בגמר אך לא זכו בזהב היה בערך 0.7 לעומת הזוכים בזהב. בגיל 80 לדוגמה, חצי מהזוכים במדליות הכסף היו עדיין בחיים לעומת שליש מן הזוכים בזהב.

בניסיון להסביר את התופעה בדק החוקר את המקצועות בהם עסקו האתלטים מארה"ב שנכללו במדגם לאחר סיום הקריירה הספורטיבית שלהם ומצא כי אלו שזכו במדליות הכסף נטו לעסוק במקצועות מכניסים יותר ומכאן אפשר להסיק שהרוויחו יותר כסף ויכלו להוציא יותר כסף לטיפול בבעיות הבריאות שלהם. הוא בדק גם את עיסוקיהם של ההורים של המדליסטים ומאחר שלא נמצא הבדל בהתפלגות מקצועות ההורים הסיק החוקר כי הזוכים במדליות הכסף לא היו מלכתחילה עשירים יותר אלא הגיעו לכך בזכות הכשרתם המקצועית.

מחקר אחר, של החוקר ההולנדי אדריאן קאלוי (Adriaan Kalwij) בדק את גיל הפטירה של המדליסטים האולימפיים מארה"ב בכל ענפי הספורט בין 1896 ל-1948.  הסיבה  לכך שנבדקו רק המדליסטים מארה"ב הייתה שכך אפשר להתעלם מפערים בתוחלת החיים במדינות השונות. מחקר זה פותח בציטוט מהסדרה "סיינפלד": " :.. אני חושב שאם הייתי ספורטאי אולימפי הייתי  מעדיף לסיים אחרון על פני הזכייה במדליית הכסף. אם אתה זוכה במדליית הזהב אתה מרגיש טוב. אם אתה זוכה במדליית הארד אתה מרגיש שלפחות זכית במשהו. אם אבל אם זכית במדליית הכסף זה כאילו אמרו לך: ' ברכותינו, כמעט שזכית'. מכל הלוזרים אתה במקום הראשון..."  החוקר מצא כי הזוכים במדליות הכסף חיו בממוצע 2.4 שנים פחות מהזוכים בזהב ו-3.9 שנים  פחות מהזוכים במדליות הארד. ההבדל בגיל הפטירה בין הזוכים במדליות הזהב והארד לא היה מובהק. שיעור התמותה של הזוכים במדליות הכסף היה גבוה ב-36% משל הזוכים בארד, בכל גיל.  גיל הפטירה הממוצע בכל האוכלוסייה בארה"ב באותן שנים היה 67.73 שנים, של הזוכים בכסף 70.84, של הזוכים בזהב 73.23 ושל הזוכים בארד 74.76 שנים. הפרשנות של החוקר היא שהזוכים במדליות הזהב והארד האולימפיות רואים בזכייה "הצלחה" בעוד הזוכים במדליית הכסף האולימפית רואים בכך "כישלון" והדבר מלווה אותם כל ימי חייהם וגם תורם לקיצורם. תמיכה לכך שהזכייה בזהב תורמת לתוחלת החיים הוא מוצא במחקרים שהראו כי הזוכים בפרסי נובל חיו יותר שנים מאשר אלה שהיו מועמדים לפרס אך לא זכו וגם לכך שהשחקניות והשחקנים שזכו בפרסי האוסקר חיו יותר שנים מאשר המועמדים לזכייה שלא זכו בפרס. עובדות אלה לא יכולות להסביר את העובדה שהזוכים  במדליות הארד האולימפיות חיו יותר שנים מהזוכים במדליות הכסף ולדעתו כאן נדרשת הפרשנות כי הזוכים בארד ראו בכך הצלחה והזוכים במדליות הכסף ראו בכך כישלון.

ראית  הזכייה במדליית כסף ככישלון נתמכת גם על ידי מחקרים בהם נבדקו צילומים על דוכן המנצחים בהם, לדעת החוקרים, הזוכים במדליות הארד נראו שמחים יותר מהזוכים במדליות הכסף. אחת הסיבות לכך היא בחלק מהמקצועות מגיעים הזוכים בארד לטקס אחרי ניצחון בתחרות על המקום השלישי בעוד הזוכים במדליות הכסף מגיעים לטקס אחרי הפסד במשחק הגמר. ראו קישור למאמר "פנים של מדליית כסף" באתר זה.

מסקנות החוקרים הן הפוכות: אדם לוי רואה את הזכייה במקום השני בתחרות האולימפית כגורם מדרבן לרכישת מקצוע מכניס יותר בעוד לדעתו הזוכים במדליות הזהב האולימפיות נוטים "לנוח על זרי הדפנה" ולהתאמץ פחות ברכישת מקצועות מכניסים. לעומתו,  אדריאן קאלוי סובר כי  רגשות התסכול של הזוכים במדליות הכסף  מלווים אותם בהמשך חייהם ותורמים לקיצורם.

מקורות:

Kalwij, Adriaan. The effects of competition outcomes on health: Evidence from the lifespans of U.S. Olympic medalists. Economics and Human Biology 31 (2018) 276–286

Leive, Adam. Dying to win? Olympic Gold medals and longevity. Journal of Health Economics. Volume 61, September 2018, Pages 193-204

 

קישור למאמר: "פנים של מדליית כסף"


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.