דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: מרינה גורדון | הקטגוריה: רפואת ספורט | תאריך: 21/01/2015

אימונים וגדילה

השאלה:

שלום,

בני בן 14 וחצי. לפני חצי שנה  הוא התחיל להתאמן בחדר כושר. נכון לעכשיו הוא מתאמן 5-3 פעמים בשבוע - אימונים אירוביים (ריצה) ואימוני כוח. אני מאוד חוששת שזה עלול להזיק לו. . בעיקר אני פוחדת מאימוני כוח - הרמת משקולות. האם מותר להתאמן הרבה בגיל שלו? שמעתי שזה יכול לגרום לעיכוב גדילה (הוא מעט נמוך לגילו), האם זה נכון? אולי כדאי לבצע בדיקות רפואיות? אם כן איזה ואיפה? ועוד שאלה, האם מותר בגיל שלו לצרוך קוקטיילים פרוטאינים? תודה רבה

התשובה:

רוברט מולינה  (Robert Malina) אחד המומחים הגדולים בעולם לנשוא של פעילות גופנית והתבגרות מסכם את אחד ממאמריו בשורות הבאות:

 "...גובהם ומשקלם של ילדים ומתבגרים העוסקים  במרבית ענפי הספורט הוא דומה לממוצע של הצעירים בני גילם, או גבוה ממנו. במספר ענפי ספורט כמו התעמלות והחלקה אמנותית על קרח, גובהם של המשתתפים נמוך מן הממוצע של בני גילם אך משקלם תואם את גובהם.

נערות העוסקות בריצה למרחקים ארוכים נוטות להיות בעלות משקל נמוך, יחסית לגובהן.

לאימונים אינטנסיביים אין השפעה שלילית על גדילה והתבגרות.  אצל ילדים ונערים הנהנים מתזונה מספקת, הגדילה לגובה  ותהליכי ההתבגרות  של הגוף נקבעים רק על ידי התורשה.

לאימונים מסודרים וקבועים יש פוטנציאל השפעה חיובי על הרכב הגוף בכך שהם מחזקים את העצמות, מפתחים את השרירים ומונעים הצטברות שומנים מעבר לרמה הרצויה

במקרים נדירים בהם  מאובחנות בעיות גדילה אצל ספורטאים צעירים, יש לבדוק גורמים אחרים מאשר אימונים גופניים כסיבות לתופעות. ברוב המקרים בהם אנו רואים ספורטאים נמוכים, הסיבות לכך הן גנטיות, או במילים אחרות: להורים נמוכים יש בדרך כלל ילדים נמוכים. יש ילדים שאצלם קצב הגדילה וההתבגרות הוא איטי יותר וגם זה מסיבות תורשתיות. הגורמים העיקריים שעלולים  להזיק לגדילה  והתבגרות הם תזונה בלתי מספקת והפרעות אכילה..."

יש נערים רבים המתאמנים 5-3 פעמים בשבוע. אני לא רואה בכך כל בעיה במידה שהאימונים משרתים את המטרה לה הם נועדו והם מתבצעים בפיקוחו של מאמן מוסמך. יש שתי מטרות עיקריות לאימון: א) אימונים לשיפור כושר כללי ובריאות. אימונים כאלה בהחלט יכולים להתבצע 5-3 בשבוע ולכלול אימוני אירוביים כדוגמת ריצה ואימונים לפיתוח כוח כמו אימוני משקולות, בצד אימונים לפיתוח מרכיבי בריאות נוספים כמו גמישות ושווי-משקל. אימונים כאלה מתבצעים בדרך כלל בעוצמות בינוניות ואין כל צורך להגיע בהם  להיקפי אימון ועוצמות גבוהים. לדוגמה: אין שום סיבה בריאותי שנער בגיל 13 ירוץ למעלה מ-3 עד 5 ק"מ באימון אחד. ב) אימונים למטרת הצלחה בתחרויות ספורט. אימונים אלה מעצם טבעם הם קשים יותר אולם במרבית ענפי הספורט כדאי מאד להתחיל אימונים עצימים רק אחרי גיל 16 או רק אחרי שנסתיימה מרבית הגדילה לגובה.

אין שום סיבה לצרוך משקאות  חלבון, מה שאת מכנה קוקטיילים פרוטאינים. כדאי מאד להתייעץ עם מומחים בתזונת ספורטאים לשם הרכבת תפריט המתאים לנער מתבגר העוסק באימוני כושר.

כל מתאמן בחדר כושר חייב לבצע בדיקות רפואיות שנתיות ולהמציא אישור רפואי. פני לרופא הילדים במרפאה. ישנם גם מכונים המתמחים בבדיקות רפואיות לספורטאים.

 מאמרו של מולינה: 

Robert Malina: CHAPTER 8: EFFECTS OF TRAINING FOR SPORT ON GROWTH AND MATURATION 


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.