דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: אבי | הקטגוריה: פסיכולוגיה של הספורט | תאריך: 30/03/2014

פעילות אירובית מפחיתה חרדה

השאלה:

רציתי לשאול אם יש מחקרים אקדמאיים על השפעת פעילות אירובית והפחתת חרדה? האם יש מחקר שמראה על הבדלים בין נשים לגברים בפעילות אירובית- במידת ההשתתפות או בהשפעתה?

התשובה:

פעילות אירובית מפחיתה חרדה

פרופ' יעל נץ

ישנם מחקרים המוצאים קשר בין פעילות אירובית ובריאות נפשית באמצעות הפחתת  תופעות כמו חרדה ודיכאון. פעילות גופנית מורידה את רמתם של הורמוני הלחץ כמו אדרנלין וקורטיזול. היא גם  מאיצה את יצורם של האנדורפינים  המדכאים באופן טבעי תחושת כאב ותורמים למצב רוח טוב. השיפור בכושר הגופני תורם גם להעלאת הביטחון העצמי והצלחה במשימת של שיפור הכושר תורמת לאמונה שאפשר להצליח גם במשימות אחרות. המשמעת הנדרשת כדי להיצמד לתוכנית אימונים עוזרת גם  לפתח הרגלים הדורשים משמעת בתחומים אחרים של החיים. את הפעילות אפשר לבצע לבד ואז זהו "זמן איכות עם עצמך" או דווקא עם חברים ואז זו הזדמנות ליצור קשרים חברתיים. להלן תמצית של כמה מחקרים בנושא:

Effects of aerobic exercise on anxiety sensitivity

Joshua J Broman-Fulks, Mitchell E. Berman, Brian A. Rabian, Michael J. Webster

 

. Behaviour Research and Therapy, 42(2): 125-136. (Feb 2004) Published by Elsevier (ISSN: 1873-

622X). doi:10.1016/S0005-7967(03)00103-7

סף החרדה הוא גורם מקדים ידוע להתפרצויות של פאניקה. אנשים בעלי סף חרדה גבוה נוטים לפתח  סימני חרדה כתוצאה מגירויים שאצל אחרים אינם גורמים לחרדה. פעילות אירובית נמצאה כמפחיתת חרדה ואולי כמפחיתת סף החרדה באמצעות החשיפה לתחושות גופניות של כאב. במחקר הזה נבדקו 54 אנשים עם סף חרדה גבוה. 29 מהם ביצעו  6 אימונים אירוביים של 20 דקות על מסילה בעוצמה גבוהה ו-25 ביצעו אימונים אירוביים בעוצמה נמוכה. מהתוצאות נראה כי שני סוגי האימונים האירוביים הפחיתו את סף החרדה והאימונים בעוצמה גובהה גרמו להפחתתה גבוהה יותר במרכיבים השונים של החרדה.

 

Gender Difference in Electroencephalographic and Anxiety Status in Response to Single Bout of Physical Exercise

Nirmala Limbu, Ramanjan Sinha, Meenakshi Sinha, Bishnu Hari Paudel

 

Health Renaissance, September-December 2010; Vol 8 (No.3);152-157

 

במחקר זה הושווה רישום הפעילות החשמלית במוח  (EEG) לפני ואחרי רכיבה של 20 דקות על אופני כושר למשך 20 דקות בעוצמה בה הגיעו הנבדקים ל-50% מהדופק המרבי שלהם.  נעשתה השוואה בין 15 נשים ל-15 גברים. בין ממצאי המחקר הייתה העובדה שבקרב שני המינים המאמץ גרם להפחתת חרדה.

Influence of Aerobic Exercise on State and Trait Anxiety among Working Women in Malaysia: A Qualitative Study

 Mastura Johar, Rozita Abdul Latif & Mohd Sofian Omar Fauzee. International  Journal  for Educational  Studies,  1(1)  2008

מחקר זה עקב אחרי 4 נשים ממלזיה שהשתתפו בחוג כושר בו בוצעה פעילות אירובית. נמצא כי בתחילת הפעילות עולה רמת החרדה, אחר כך הרמה מתייצבת והיא מתחילה לרדת 5 עד 30 דקות מתום הפעילות. ההשפעה של הפעילות היא קצרת טווח ורובה נעלמת אחרי כ-4 שעות ונעלמת לגמרי אחרי 24 שעות. מסיבה זו יש טעם להמליץ על פעילות אירובית יומית כדי להשיג את האפקט של הפחתת חרדה. אם אדם נוטה לפתח סימני לחץ במשך היום מומלץ שהפעילות הגופנית תיערך בבוקר, לפני העבודה, אך אם האדם סובל מבעיות שינה ההמלצה היא  הפעילות תהיה בשעות אחר הצהריים המאוחרות. פעילות בשעות הערב תפריע לאנשים כאלה להירדם. עוד נמצא כי נשים בעלות חרדה תכונתית גבוהה הראו חרדה מצבית נמוכה יותר אחרי האימון. לא נמצאה השפעה לאימון האירובי על חרדה מצבית אצל נשים שלהן חרדה תכונתית נמוכה.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.