facebook tracking pixel
חיפוש סגור

סיגל אילת-אדר | | 30/10/2011

השפעת התזונה על התסמונת המטבולית

השפעת התזונה על התסמונת המטבולית ותנגודת לאינסולין

מחקר בו השתתפו מורי המכללה דר' סיגל אילת-אדר ופרופ' אורי גולדבורט.
התסמונת המטבולית מוגדרת כצבר של שלושה או יותר מגורמי הסיכון הבאים: 1) היקף מותניים גדול מ – 102 ס"מ בגברים ו – 88 ס"מ בנשים; 2) רמות טריגליצרידים בדם מעל 150 מ"ג%; 3) רמות "כולסטרול טוב" (HDL) בדם מתחת 40 מ"ג% בגברים ומתחת 50 מ"ג% בנשים; 4) לחץ דם מ – 130/85 מ"מ כספית ומעלה; 5) רמת גלוקוז בדם בצום בטווח 110 – 125 מ"ג%.
אנשים הסובלים מהתסמונת המטבולית ותנגודת לאינסולין נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת ובמחלות לב.
התסמונת המטבולית מושפעת הן מגורמים תורשתיים והן מגורמים סביבתיים. תזונה נמצאה כקשורה לכמה ממרכיבי התסמונת המטבולית והתנגודת לאינסולין.
מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר בין הרכב הצריכה התזונתית לבין הימצאות התסמונת המטבולית ותנגודת לאינסולין במחקר חתך באוכלוסיית אינדיאנים בארה"ב שאינם חולי סוכרת.
ממצאי המחקר היו שונים בין גברים ונשים. צריכה של חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) הייתה קשורה לשיעור נמוך יותר של התסמונת המטבולית ותנגודת לאינסולין וצריכת חלבון ובעיקר חלבון ממקור בע"ח היתה קשורה ל- HOMA גבוה יותר בנשים בלבד. (HOMA  הוא מדד לתנגודת לאינסולין).
צריכת פחמימות פשוטות הייתה קשורה ל שכיחות גבוהה יותר של התסמונת המטבולית בקרב הגברים אך לא בקרב הנשים.
ההבדלים בין הנשים והגברים יכולים להיות מוסברים אולי במזונות אותם הם אוכלים. כך למשל המקורות לפחמימות הפשוטות אצל נשים  הם יותר ממזונות המכילים גם יותר סיבים תזונתיים כמו בננות.
 
המאמר המלא:
SIGAL EILAT-ADAR, PhD, RD; JIAQIONG XU, PhD; URI GOLDBOURT, PhD; ELLIE ZEPHIER, MPH, RD; BARBARA V. HOWARD, PhD; HELAINE E. RESNICK, PhD. Sex May Modify the Effects of Macronutrient Intake on Metabolic Syndrome and Insulin Resistance in American Indians: The Strong Heart Study. J Am Diet Assoc. 2008;108:794-802.