facebook tracking pixel

יורם אהרוני | כושר גופני | 28/03/2019

המלצות לפעילות גופנית בעידוד קוקה קולה

תקציר מאמר שהתפרסם ב-The BMJ

כאשר התעוררה בארה"ב, בתחילת המאה ה-21 התודעה של "מגפת ההשמנה" החלו  יצרני המשקאות הממותקים  להיאבק בהמלצות שפגעו בהם, כמו הקטנת גודל בקבוקי המשקה. כאשר החלו המכירות שלהם לרדת בארה"ב הם הפנו מאמצים לשווקים בארצות אחרות, במיוחד בסין שהיא כיום במקום השלישי בעולם בצריכת קוקה-קולה ועם אוכלוסייתה הגדולה מהווה כר נרחב להגברת המכירות.
אחת הדרכים בהן מנסה  קוקה-קולה להרחיב את השפעתה היא באמצעות קשרים  עם  מעצבי מדיניות הבריאות בסין וזאת על ידי עידוד הגברת הפעילות הגופנית. ארגון שהוקם לפני 40 שנה בארה"ב  במימון קוקה-קולה בשם The International Life Sciences Institute (ILSI) פתח סניף שלו במרכז לבקרת ומעקב אחרי  מחלות בסין (CDC).
מגפת ההשמנה לא פסחה על סין. בשנת 1991 הוגדרו 20.5% מתושבי סין כבעלי עודף משקל ושיעורם הגיע בשנת 2011 ל-42.3%.
בין השנים 1999 ו-2004  עסק הסניף הסיני של ILSI  בעיקר באיסוף מידע ופחות באמצעים למניעת ההשמנה. היו בכל זאת כמה פעולות  שנקשרו לתזונה ולא הייתה כלל התייחסות לפעילות גופנית. כל זה השתנה בשנים הבאים כאשר קוקה קולה החלה לשווק את הרעיון כי מגפת ההשמנה נובעת רק מחוסר פעילות גופנית. יתר על כן, נטען גם כי למשקאות עתירי הסוכר יש יתרונות בריאותיים וצריכתם היא חלק מתזונה נבונה. עם השנים התרחב שיעור הפעולות במימון ILSI  שהתמקדו בפעילות גופנית כפי שמראה הטבלה:

שנים

18

4

1

בין השנים 2004 ו-2015 ארגן הסניף הסיני של ILSI   שש ועידות בין לאומיות בנושא ההשמנה. שניים מהמומחים שהוזמנו שוב ושוב לנאום בכנסים היו סטיבן בלייר מאוניברסיטת דרום קרולינה וג'יימס היל מאוניברסיטת קולורדו המחזיקים בדעה כי חוסר פעילות גופנית ולא השמנה היא המקור לתסמונת המטבולית. שני המדענים האלה קיבלו במשך שנים רבות מימון למחקרים שלהם מקוקה-קולה. חלק מהוועידות הוקדשו אך ורק לרעיון השנוי במחלוקת של בלייר והיל כי חוסר פעילות גופנית הוא המפתח לבעיות הבריאותיות. המאמר מוסיף ומפרט את הפעולות לעידוד הפעילות הגופנית שבוצעו בסין בתמיכת  ILSI שאחת מהן היא הכנסה לתכנית הלימודים בבתי הספר של תכנית לעידוד הפעילות הגופנית הנקראת "10 הדקות המאושרות" ( Happy 10 Minutes). פעולות נוספות לעידוד הפעילות הגופנית במימון ILSI: Exercise is Medicine (EIM) – יוזמה חובקת עולם המעודדת  את עובדי מערכות הבריאות כמו רופאים ואחיות להמליץ על פעילות גופנית כטיפול בריאותי. קוקה קולה היא אחד התורמים העיקריים ליוזמה זו המנוהלת בשיתוף הקולג' האמריקאי לרפואה ספורטיבית ובסין החלה הפעילות בשנת 2012 על ידי ILSI. "אורח חיים בריא לכל" – יוזמה של משרד הבריאות הסיני בתמיכת קוקה קולה ותאגדי מזון. באחת השנים הציעה קוקה קולה לתרום דולר אחד על כל 10,000 צעדי הליכה.
 ILSI  סין מימן החל מ-2011 שתי מלגות השתלמות  בארה"ב לחוקרים צעירים במדעי הפעילות הגופנית. האוניברסיטה בה עובד בלייר הייתה אחד המרכזים אליו הופנו החוקרים.
למרות שרוב הפעילות התמקדה בעידוד הפעילות הגופנית היו גם מומחי תזונה שהוזמנו לשווק רעיונות  כמו עידוד צריכת מים  כולל כמובן הרעיון כי שתיית משקאות ממותקים  היא אפשרות סבירה להגברת צריכת המים. רוב מומחי התזונה שהרצו בוועידות בסין במימון ILSI דיברו על חשיבות התזונה המאוזנת  וחופש הבחירה של המזונות ולא נשמעו רעיונות של הגבלות כלשהן על צריכת משקאות ממותקים או מזונות עתירי אנרגיה. לדעת מומחה תזונה העובד בסין במשך שנים רבות, הפעולות של  ILSI לעידוד הפעילות הגופנית מציבות את סין במרחק שנים רבות אחרי מדינות המערב בגיבוש מדיניות לבלימת מגפת ההשמנה. במדינה כמו סין  בה אין   תקשורת חופשית ומדענים נזקקים לחברות משקאות ומזון למימון מחקריהם, אין מי שיבצע רגולציה בנושא.

מקור:
Greenhalgh Susan. Making China safe for Coke: how Coca-Cola shaped obesity science and policy in China BMJ 2019; 364:k5050
על קשריו של סטיבן בלייר עם חברת קוקה קולה אפשר לקרוא למשל במאמר שהתפרסם בעיתון ניו יורק טיימס בשנת 2015
Coca-Cola Funds Scientists Who Shift Blame for Obesity Away From Bad Diets
BY ANAHAD O’CONNOR

באתר זה התפרסמה לפני מספר שבועות סקירה על שני  מאארים בעלי דעות מנוגדות על חשיבות ההשמנה כגורמת לבעיות  רפואיות.   סטיבן בלייר  הוא אחד המחברים של המאמר הטוען שיש הגזמה בחשיבות ההשמנה כסכנה בריאותית

האם יש הגזמה בחשיבות ההשמנה כסכנה בריאותית?

goo.gl/tY23Rh

יש לך שאלה למומחים של המכללה האקדמית בוינגייט ? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.

מאמרים רלוונטים נוספים

עיתוי צריכת המזון בהקשר של ביצועים ספורטיביים