רקע: טיפול בהרפתקה היא שיטת טיפול שמתקיימת ברחבי הטבע ובשטח הפתוח. בגישה זו שותפים לטיפול - הטבע, הפעילות האתגרית והקבוצה. תוכניות לטיפול באמצעות הרפתקה ומסע בטבע מתקיימות כיום במסגרות טיפוליות רבות ועם אוכלוסיות מגוונות, נפגעי טראומה, נוער בסיכון, מתמודדים עם קשיים נפשיים, הורים ואחים שכולים, יחסים במשפחה, התמודדות עם משברים ועוד. הטיפול מתבסס על מחקר שטיפול באמצעות הרפתקה מסייע לחיזוק תחושת מסוגלות, הגברת מודעות עצמית, שינוי דפוסי התנהגות, שיפור יחסים, יצירת תקשורת יעילה, העצמת החוסן הנפשי ועוד. הניסיון שנצבר בתחום מראה כי לעיתים יציאה לשבוע של מסע במדבר היא שוות ערך לשנה של טיפול בקליניקה.
מלחמת חרבות ברזל מעמידה את מדינת ישראל ועולם הטיפול בפני אתגר שלא היה כדוגמתו. כבר בימי הלחימה הראשונים הוקמו מרחבי ריפוי בטבע, אשר במהלך הזמן קיבלו הכרה על ידי גופים ציבוריים ורשויות ככלי טיפולי רלוונטי לתקופתנו. אנו מאמינים כי טיפול בהרפתקה נותן מענה מדויק ליחידים וקבוצות, לחיזוק קשר קהילתי, לצמיחה ופיתוח חוסן אישי ובכך מסייע לריפוי והחלמה.
משתתפי הקורס ילמדו להשתמש במגוון של פעילויות שטח ואתגר ככלי טיפולי בעבודה עם אוכלוסיות קצה כגון נוער בסיכון, נערות במצוקה, נפגעי פוסט טראומה, מתמודדי נפש, התמכרויות ועוד. השיטה מקנה כלים להובלת תהליכים של טיפול בהרפתקה, הנחיית מעגלי עיבוד בשטח, התערבויות טיפוליות בטבע, והעברת הלמידה מהשטח לחיים.
לתפיסתנו ידע שנרכש דרך חוויה מופנם ומיושם בדרך הטובה ביותר ועל כן חלק נרחב מהקורס כולל התנסות אישית וחווייתית בשטח. במהלך ההכשרה הסטודנטים עוברים מסע אישי וקבוצתי עוצמתי, בליווי הצוות ותהליך התפתחות מקצועית של כל אחד ואחת מהמקום שבו הוא מגיע לקורס.
מטרות הקורס:
היכרות והתנסות במגוון האפשרויות הגלומות בטבע כ"מרחב טיפולי"
למידה תאורטית והתנסותית של עולם התוכן של טיפול בהרפתקה ומסעות בטבע
הקניית כלים להנחיית תוכניות טיפוליות בשטח
התנסות בעבודה בטבע עם אוכלוסיות בסיכון
רכישת כלים מעשיים לתכנון והוצאה לפועל של תכניות ארוכות טווח בטבע
רכישת כלים לעבודה בשיתוף פעולה עם צוותים מקצועיים רב מערכתיים (אנשי טיפול וחינוך).
מטפלים מוסמכים (בעלי הכשרה פורמלית ומוכרת במקצועות הטיפול הנפשי) ירכשו כלים ומיומנויות ויוכלו להוביל תכניות ותהליכי טיפול באמצעות הרפתקה בטבע בהתאם להסמכה המקצועית שלהם.
מרכזת הקורס: גל בלוה M.A בעבודה סוציאלית קלינית עם התמחות בטיפול בטראומה, מטפלת באמצעות שטח ואתגר, מנחת קבוצות מוסמכת, בעלת ניסיון בהובלת מסעות טיפוליים בשטח, עבודה עם נוער בסיכון, נפגעות תקיפה מינית, נשים נפגעות טראומת קרב, מסעות עם נערות ונשים במדבר ועוד. בעלת ניסיון בתפקידי ניהול והנחיית צוותים מקצועיים. בעבר עו"ס בחסות הנוער, רכזת הטיפול בעמותת דרך לוטן, אחראית ארצית לחינוך-טיפול באמצעות השטח במטה קידום נוער משרד החינוך, בעלת חברת "הרועות למרחקים – מסע למנהיגות נשית", עו"ס עמותת חוגי הסיירות. כיום מטפלת פרטנית דרך מרכז סיוע לנפגעי ונפגעות טראומה מינית, מנחת קבוצות ב"מפרשים הספינה החברתית". מדריכה צוותי חינוך בלתי-פורמלי בקהילות המפונים, מטפלת בשורדי המסיבות בעוטף ועוד.
בקורס ילמדו מרצים נוספים מהמובילים בתחומם בארץ
קהל יעד: העוסקים במקצועות החינוך והטיפול: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מנחי קבוצות, יועצים חינוכיים, מטפלים באמנויות וכלים השלכתיים, מדריכי נוער בסיכון, רכזים חברתיים, מורים לחינוך מיוחד, מדריכי שטח ואתגר, מדריכי טיולים, מנהלי מרכזי ספורט, רכזי הדרכה בעמותות לנוער בסיכון, מנחי סדנאות שטח בשיטת Outdoor Training.
היקף הקורס: 300 שעות לימוד + 32 שעות סטאז' + קורס מגישי עזרה ראשונה (28 שעות)
יום ושעות הלימודים: ימי שני 9:00 – 17:00 (בימי השטח שעת הסיום עשויה להיות מאוחרת יותר)
מתכונת הלימוד: 30 מפגשים בימי שני אחת לשבוע (ימים מלאים) + 32 שעות סטאז' (4 ימים או חלוקה אחרת)
מקום הלימודים: הלימודים העיוניים יתקיימו בקמפוס וינגייט של המרכז האקדמי לוינסקי וינגייט
ימי השטח יתקיימו באתרי פעילות שונים ברחבי הארץ בהתאם לסוג הפעילות.
ההגעה למקומות הלימוד באופן עצמאי ובאחריות המשתתפים למעט המסע במדבר שאליו תהיה הסעה מאורגנת.
שכר לימוד:14,950 ₪ + 350 ₪ (דמי רישום)
תנאי קבלה:
עמידה בראיון אישי על ידי צוות הקורס כדי לבחון התאמת המועמד לקורס ולעבודה בתחום.
בריאות תקינה, כושר גופני סביר ויכולת לפעול בתנאי שטח
אהבה וזיקה לשהייה ולעבודה בטבע
רצוי ניסיון בעבודה עם קבוצות, בהנחיית קבוצות, בהדרכה או ניסיון באחד ממקצועות הטיפול.
נכונות פניות ורצון להשתתף בתכנית לימודים שכוללת תהליך התפתחות אישי ומקצועי.
תעודה: לבוגרים שיעמדו בהצלחה במטלות הקורס תוענק תעודת "מנחה לטיפול באמצעות הרפתקה ומסע בטבע, Wilderness Adventure Therapy Facilitator, מטעם המרכז האקדמי לוינסקי -וינגייט.
נושאי הלימוד העיקריים בקורס:
התוכנית העיונית:
טיפול בהרפתקה – רקע תיאורטי, מחקרי ומעשי – למידה התנסותית, O.D.T., הרפתקה, כוחו המרפא של הטבע, מעגלי נוחות, הכללה מהשטח לחיים, מסעות טיפוליים, תרגילי סולו ועוד.
הנחיית קבוצות – הקניית כלים ומיומנויות בסיס בהנחיית קבוצות. הכרות עם מהי קבוצה, סוגי קבוצות, תפקיד המנחה, תפקידים ותהליכים בקבוצה, הנחייה בקו ועוד.
התערבויות טיפוליות בטבע - הגישות הפילוסופיות והפסיכולוגיות בבסיס התפיסה של כוחו המרפא של הטבע, כלים פרקטיים לעבודה עם הטבע, מסע הגיבור, גלגל הרפואה ועוד.
אוכלוסיות קצה – הכרות עם מאפיינים של קהל היעד לתכניות הטיפול באמצעות הרפתקה כגון: נוער בסיכון, נערות ונשים, נפגעי פוסט טראומה. טיפול בהרפתקה לאוכלוסיות קצה, אתיקה של עבודה עם אוכלוסיות.
סדנת ים – פעילות במרחב הימי (בתאריכים 10-11.3.25 )
מסע טיפולי במדבר (4 ימים רצופים בתאריכים 3-6.2.25) –המסע יתקיים בנגב, תוך ניתוק מהציביליזציה והיומיום, ויכלול הליכה ממושכת של כ-10 ק"מ ביום עם ציוד על הגב, לינת שטח בשקי שינה, ובישול על מדורה. במסע יבואו לידי ביטוי תכני הקורס. המשתתפים יחוו באופן אישי את התהליכים האישיים והקבוצתיים המתרחשים במהלך מסע מסוג זה.
התנסות מעשית (32 שעות) משתתפי הקורס יתבקשו להשתתף בעבודה מעשית בטיפול באמצעות הרפתקה עם אוכלוסיות מגוונות על פי בחירתם. ההתנסות תלווה בחניכה אישית של צוות הקורס ובבניית תכניות מתאימות לכל מסגרת.
למידע מקצועי ופרטים הקשורים לתכני הלימוד בקורס ניתן לפנות ל: