דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

לג בעומר

הפעילות: הכרת מנהגי ל"ג בעומר

אוכלוסיית היעד: כיתות א-ג

יעדים חינוכיים:

1.       הילדים יפעילו את גופם בהשראת סיפור ומנהגי ל"ג בעומר.
2.       הילדים ילמדו על קבוצת המזון: עמילנים - פחמימות מורכבות (המשך לפעילות פסח).
 
על קצה המזלג:

הפעילות הגופנית הקשורה לחג זה, תקושר לתפוח האדמה במדורה ומשם לקבוצת הפחמימות המורכבות, שהוזכרה בפירוט בפרק "על קצה המזלג" לפסח.  

הפעילויות המצוינות להלן ניתנות למשחק בחצר בית הספר אבל גם ליד המדורה

 

חץ וקשת (תודה לאתר בית חב"ד)

הנשק הראשון שהומצא על ידי האדם – החרב – תוכנן לקרב פנים אל פנים. אך אויבו או טרפו של האדם לא תמיד נמצא במרחק מגע ממנו, ולעיתים אפילו לא במרחק ראיה. זמן לא רב חלף, והלוחמים והציידים הרגישו שיש צורך לייצר נשק שיוכל להגיע גם למטרה הנמצאת במרחק גדול, או מטרה מוסתרת מאחורי מחיצות מכל סוג שהוא. באמצעות חץ וקשת, המתיחה של העץ המכופף בצורת קשת מנוצלת כדי לדחוף קדימה את החץ למרחקים גדולים ואף לחדור דרך גדרות. ממציא הנשק הזה היה צריך קודם כל לקלוט את הפרדוקס, שהחץ הקטלני צריך קודם כל להיות משוך אחורה לכיוון ליבו של יורה החץ כדי להכות בליבו של היריב, ושככל שהיורה ימשוך את החץ חזק יותר כלפיו, כך יוכל החץ להגיע למרחקים גדולים יותר.זה המקום בו נכנס המימד המיסטי של התורה. הוא מדריך אותנו בחזרה אל עצמנו, בחזרה אל עצם הנשמה.

הדלקת מדורות

המורדים במרד בר כוכבא הדליקו משואות אש עלראשי ההרים כדי להעביר את ההודעה על פרוץ המרד. והמדורות שמדליקים היום בל"ג בעומרהן זכר לאותן משואות.

ציוד לפעילות: שקים ריקים, כף, תפוח אדמה לא מבושל, ספגטי מבושל ב-2 קעריות, 2 בקבוקים, 2 זוגות כפפות חד פעמיות, קשית לכל ילד, 2 ביגלה עגולים, מוזיקה "מחול האש" מתוך הסויטה למחול "האהבה הקוסמת" מאת המלחין הספרדי מנואל דה פאייה, שירי ל"ג בעומר, "ציפור האש" מאת סטרוינסקי, סרטים מנייר קרפ בצבעי האש.


מהלך הפעילות:

משחק 1 - מרוץ השקים

מחלקים את הכיתה לארבע טורים. המורה מסמנת קו התחלה וקו סיום. בהינתן האות, על הילד הראשון להיכנס לשק ולנתר עד לקו הסיום וחזרה. הוא מעביר את השק לילד שאחריו, שמבצע אותה פעולה. הקבוצה הראשונה שכל ילדיה סיימו את המרוץ היא המנצחת.

משחק 2 - תפוח אדמה בכף

 מחלקים את הכיתה לשתי קבוצות. משתתף אחד מכל קבוצה מקבל כף ותפוח אדמה. על הילד לרוץ מרחק מסוים כשבפיו הכף עם תפוח האדמה במידה ותפוח האדמה נופל, יש להרים אותו ולהמשיך לרוץ. לא רצים בלי תפוח אדמה בכף. מי שעושה את המרחק בזמן הקצר ביותר הוא המנצח. הקבוצה שלה יותר מנצחים היא הקבוצה המנצחת. המורה תדבר על קבוצת הפחמימות המורכבות (תפו"א, בטטה, פסטה וכדומה).

משחק 3 - מרוץ הספגטי

מחלקים את הכיתה ל-2 קבוצות. שמים את הבקבוקים במרחק מסוים מול כל קבוצה ומניחים קערית ספגטי מבושל ליד כל קבוצה בנקודת המוצא. בהינתן האות, הילד הראשון בכל קבוצה שם את הכפפות החד פעמיות, לוקח  5 ספגטי (התנאי הוא שהספגטי צריך להספיק לכל ילדי הקבוצה). הוא רץ אל הבקבוק ומנסה להכניס לתוכו 5 ספגטים. כשהוא מסיים הוא חוזר לקבוצה ומוסר את הכפפות לילד שאחריו. הקבוצה שמסיימת ראשונה – היא המנצחת.

 משחק 4 - מרוץ הבייגלה

הילדים עומדים בשתי שורות פנים אל פנים. בהינתן האות, על הילד הראשון בכל קבוצה להחזיק את בייגלה קטן על הקשית שבפיו ולהעבירו לקשית שבפיו של הילד שאחריו. אסור להשתמש בידיים. אם הבייגלה נופל- הקבוצה צריכה להתחיל מהתחלה. הקבוצה המנצחת היא זו שהצליחה להעביר את הבייגלה ללא עזרת ידיים לכל ילדי הקבוצה.

בנקודה זו המורה יכולה לדבר שוב על קבוצת הפחמימות המורכבות ועל חשיבות הסיבים התזונתיים, שמוזכרת בראש השנה ובט"ו בשבט בהקשר של הירקות והפירות. לדוגמא: ניתן להשתמש במשחקים בפסטה מחיטה מלאה ובביגלה מחיטה מלאה במקום רגילים.

משחק 5 - מחול האש 
המורה תשים ברקע את "מחול האש" של חצ'יטוריאן וכל ילד מקבל סרט קרפ באחד מצבעי האש. לפי המוזיקה והנחיות המורה הילדים ייצרו אש:

נמוכה וגבוהה, מהידיים, מהגוף, מהרגליים, בזוגות, במעגל, יניחו את הסרטים על הרצפה וינועו ביניהם, כל ילד יקח סרט מהרצפה והילדים יעמדו במעגל.

רק הסרטים הצהובים הולכים פנימה, רק הסרטים האדומים מסתובבים סביב עצמם וכן הלאה.

המורה תדבר עם הילדים על מנהג הדלקת המדורות. זו גם יכולה להיות הזדמנות לדבר עם הילדים על כללי בטיחות במדורה.

מאמרים רלוונטים נוספים

לג בעומר

20/03/2011

קרא עוד