דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
מתעניינים בלימודים?

שילוב תנועה בתהליכי שיקום התדרדרות קוגניטיבית ומניעתה

מנחה: שירי אמבון מגל

אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, זה לא סוד. אנשים זוכים לחיות חיים ארוכים מאד אבל מה עם איכותה החיים שלהם?

תהליך הזקנה מלווה בירידות תפקודיות, מוטוריות וקוגניטיביות ומלווה לעיתים קרובות גם במצבים רגשיים קשים כמו דיכאון, בדידות, חרדות ופגיעה משמעותית בדימוי העצמי.

בין התחומים הנפגעים בזקנה מתקיימת השפעה הדדית כך שהתדרדרות באחד מהם עשוי לגרור הרעה במצבם של המזדקנים בתחומים אחרים. עם זאת, יחסי הגומלין הללו פועלים גם לטובה. שיפור באחד התפקודים  יכול להטיב עם מגוון מדדים רחב. למשל, שיפור קוגניטיבי עשוי להשפיע לטובה על התפקוד המוטורי, מידת ההשתתפות הפעילה של האדם בפעילויות משמעותיות לו, שיפור מידת העצמאות שלו, הדימוי העצמי ואת הרווחה הנפשית. 

בשנים האחרונות חלה האצה בחיפוש אחר התערבויות שישפרו את איכות חיי אוכלוסיית הזקנים. בין ההתערבויות נפוצות התערבויות המכוונות לשיפור ושימור קוגניטיבי, מתוך תפיסה כי מיומנויות קוגניטיביות הן נדבך חשוב במערך התפקוד התקין והרווחה הנפשית. הן אלה העומדות בבסיסי מרבית פעולות היומיום, תפקודי החשיבה, המוטוריקה, מידת העצמאות ועוד. התערבויות קוגניטיביות רבות משלבות מרכיבים מוטורים באימון מתוך תפיסה אקולוגית הוליסטית של מנגנוני השיקום ומתוך ניסיון להרוויח מהאיכויות הרבות המאפיינות את גישות ההתערבות המוטוריות ( Bamidis et al., 2014; Zhu, Yin, Lang, He, & Li, 2016).

ביום העיון נבחן את הקשרים הקיימים בין התפקודים המוטוריים והקוגניטיביים ואיך אלה משפיעים על מצבו הרגשי של האדם, תפיסת העצמי ותפקודו העצמאי.  נכיר את המודלים ההתערבותיים הקיימים לשיקום קוגניטיבי, נחשף למגמות האחרונות בתחום השילוב המוטורי בהם ונתנסה בהתערבות חדשנית וייחודית לשיקום מוטור-קוגניטיבי לגיל המבוגר הנקראת Thinking In Motion (T

מרצה: שירי אמבון מגל, גרונטולוגית, תרפיסטית בתנועה, ודוקטורנטית חוקרת בתחום השיקום הקוגניטיבי בגיל השלישי. מרצה בקורסי הכשרות לאנשי מקצוע בתחום הגיל השלישי ומפתחת שיטת TIM לשיקום התדרדרות קוגניטיבית ומניעתה.