דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
מתעניינים בלימודים?
מוזיקה כאמצעי לקידום שיח רגשי

מוזיקה כאמצעי לקידום שיח רגשי

מרצה: ד"ר גבי פרנק

רציונל ומטרת ימי העיון החווייתיים:

טיפול במוזיקה הוא מקצוע צעיר יחסית שהתפתח בשבעים השנים האחרונות בארצות הברית ובאירופה, והתמסד במדינת ישראל בתחילת שנות השמונים. מקצוע זה אוצר בקרבו עקרונות חשיבה מתחומים רבים – כמו למשל מוזיקולוגיה, רפואה, פסיכולוגיה, פילוסופיה וגישות הוליסטיות – ועקרונות אלו שזורים במגוון רחב של תיאוריות ומודלים. נהוג לראות במוזיקה אמצעי להבעת רגשות, ואחת המטרות המרכזיות של הטיפול במוזיקה היא לעודד ולפתח שיח רגשי דרך מוזיקה. המטרה של ימי העיון להקנות טכניקות לקידום הבעה רגשית באמצעות מוזיקה, תרגול והתבוננות בביטויים רגשיים אישיים של כל אחד מהמשתתפים  בעת חשיפה להתנסויות מוזיקליות.

מבנה ימי  העיון החווייתיים:

יתקיימו הרצאה ושתי סדנאות. ההרצאה תכלול הסבר על אודות מקצוע הטיפול במוזיקה, יוסברו המודלים הקיימים ותתואר תמונת מצב של המקצוע בארץ ובעולם.  במסגרת הסדנות יתנסו המשתתפות בתרגילים ובסימולציות באלתור בכלי נגינה ובקול, בהאזנה מודרכת למוזיקה ובנוסף, בשיתוף ובעיבוד מילולי של תכנים שיעלו במהלך ההתנסויות.

קהל היעד:

ימי העיון החווייתיים מיועדים לאנשי טיפול וסטודנטים מתחומי טיפול שונים המעוניינים להעשיר את ארגז הכלים שברשותם ולאלו המתעניינים בלימוד תחום הטיפול במוזיקה. המפגשים מיועדים גם ובעיקר עבור אנשים המגיעים ללא רקע קודם במוזיקה.

ההרצאה תכלול סקירה רוחבית של עקרונות הליבה של מקצוע הטיפול במוזיקה ותיאור תמציתי של המודלים הקיימים. ההרצאה תלווה בצפייה בסרטונים. משך ההרצאה חצי שעה.

רציונל ומטרה:

תזמורת היא הרכב של נגנים  הפועלים לשם הגשמת מטרה מוזיקלית משותפת. בהקשר של טיפול במוזיקה, פעילות מוזיקלית קבוצתית מוגדרת ומכוונת מטרה, עשויה לשמש אמצעי יעיל להתבוננות ברגשות העולים בקרב המשתתפים בעת תפקודם בקבוצה. התבוננות זו עשויה להוביל לתובנות ויכולה לקדם שינוי בעמדה הרגשית ובדפוסי ההתנהגות של כל אחד מהמשתתפים בעת שנדרש שיתוף פעולה ועבודת צוות להשגת מטרה משותפת.

מהלך:

המליאה תחולק לקבוצות קטנות בנות 4-6 משתתפים. כל אחת מהקבוצות הקטנות  תידרש לתזמר ולבצע אלתור מוזיקלי בהתאם לנושא שיקבע ושיינתן לקבוצה מראש על ידי המנחה. ניתן להשתמש בכלי נגינה ובקול בכל דרך שתמצא לנכון. כל קבוצה תקבל נושא אחד שיהיה מורכב מהיגד הקשור לרגשות (לדוגמא: "שאני כועס אני..." "מה שהכי מביך אותי הוא..." שאני מאוהב אני..." "געגוע זה בשבילי...")  כל קבוצה תערוך דיון קצר על ההיגד שקיבלה ובהמשך תחליט כל קבוצה כיצד "לתרגם" את ההיגד למוזיקה: באיזה כלי נגינה להשתמש, כיצד לחלק את התפקידים בין המשתתפים וכדומה. בהמשך, כל קבוצה תבצע את היצירה המוזיקלית במליאה. לאחר מכן יתקיים דיון קבוצתי על אודות התהליך שכל אחד מהמשתתפים עבר בעת ביצוע המשימה ובנוסף, משוב מהמליאה על המוזיקה שבוצעה. משך הסדנה שעה וחצי.

רציונל ומטרה:

דמיון מודרך באמצעות מוזיקה (Guided Imagery and Music GIM) היא שיטה בטיפול במוזיקה שפותחה על ידי הלן בוני (Bonny) בשנות השבעים. שיטה זו מתאימה למגוון של הקשרים, אוכלוסיות ומטרות טיפוליות. המשותף לכולם הוא בחירה של מוזיקה לאור נושאי הטיפול ומטרותיו, האזנה מודרכת של המטופל למוזיקה בהתאם להוראות המטפל ובהמשך, דיון על אודות חוויית המטופל בעת ההאזנה למוזיקה. מטרת הסדנה היא לימוד והתנסות בדמיון מודרך באמצעות מוזיקה.

מהלך:

הסדנה תכלול הסבר קצר ובהמשך יבוצע תרגול המודל. חלק זה של הסדנה יכלול  חימום, הנחיה על פי מבנה המודל, האזנה למוזיקה  שנבחרה מראש תוך כדי שכיבה על מזרון ובהמשך שיחה קבוצתית. משך הסדנה שעה וחצי.

אודות המרצה

ד"ר גבי פרנק מטפל במוזיקה, מדריך מוסמך, בעל קליניקה פרטית. עובד מזה עשרים שנה בבתי חולים, מתמחה בטיפול בתגובות רגשיות והתנהגותיות לטראומה גופנית ולמחלה בקרב ילדים מתבגרים ומבוגרים.