דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

תוכנית חדשה להכשרת מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים (CBT) במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)

לפני כשנה נתקלתי במאמר, שכתב אחד מחוקרי ה-CBT הידועים, שבו צוין כי בארצו, אנגליה, ישנם כ-7 מיליון איש הסובלים מהפרעות מצב רוח (הפרעות החרדה והדיכאון). הוא מצא כי במערכת הבריאות הנפשית הממלכתית (דומה מאד לישראל), אין מספיק מטפלים מוסמכים לטפל באוכלוסייה זו ולכן רובם, אינם יכולים להרשות לעצמן טיפולCBT  פרטי. דהיינו, רוב הסובלים אינם מקבלים את הטיפול המתאים וממשיכים לסבול רוב חייהם.

אסביר במספר מילים מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מדובר בגישה פסיכולוגית שפותחה ונחקרה במהלך 40 השנים האחרונות העוסקת במישור הרגשי, הקוגניטיבי וההתנהגותי. הגישה שנחשבת לגישה המובילה בעולם בטיפול בהפרעות חרדה דיכאון וערך, עוסקת בשינוי דפוסי חשיבה והרגלים לא תפקודיים אשר מיצרים רגש שלילי על ידי התערבות ממוקדת (עד 20 פגישות).

כשהתחלתי לחפור בנושא גילתי חוקר הולנדי, שמצא כי הנזק השנתי למשק ההולנדי מאובדן פריון, עקב הפרעות מצב רוח, הוא כ-15 מיליארד יורו לשנה (סכום עתק לכל הדעות).

מנתונים סטטיסטים מקובלים, בעולם, נמצא ש כ-15 אחוז מהאוכלוסייה סובלת מהפרעת מצב רוח, זאת אומרת שבישראל יש כ- מיליון איש הזקוקים לסיוע. בארץ יש מיעוט של מטפלי CBT  מוסמכים, בהתערבויות קצרת מועד וממוקדת למבוגרים, בני הגיל השלישי, בני נוער וילדים הסובלים מאד.

רוב המטפלים במערכת הציבורית בארץ הינם עובדים סוציאליים ופסיכולוגים קליניים, ללא הכשרה בתחום ה-CBT  ולכן אינם מצוידים, בכלים יעילים. בנוסף, השירותים הפסיכולוגים הציבוריים בארץ סובלים מתקצוב נמוך ומעומס רב. מעבר לזה, נראה כי לפחות בין 80 ל- 90 אחוז מהסובלים לא יכולים לשלם 350 ₪ לפגישה טיפולית אצל מטפלCBT  מוסמך באופן פרטי.

המסקנה המרכזית שהגעתי אליה היא שיש קרוב למיליון איש בארץ זקוקים לטיפול ממוקד וחלקם הגדול אינם מקבלים טיפולים אפקטיביים. חלק לא מובטל מקבל טיפול תרופתי (ע"י רופא משפחה) שהוא זול אך לא פותר את האלמנטים המחשבתיים וההתנהגותיים של ההפרעה.

בכדי להנגיש את הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) לאוכלוסייה, פותחה באנגליה תוכנית הכשרת מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים בעצימות נמוכה. אורך ההכשרה היא 45 יום ולא נדרש תואר בפסיכולוגיה. החל מ 2009 בוגרי ההכשרות התחילו לעבוד בקהילה ולהביא תוצאות יוצאות דופן בקרב מטופלים הסובלים מהפרעות מצב רוח.

בשל אמונתי, כי הכשרת מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים בהיקפים גדולים שיוכלו להגיע לקהילה ולהציע טיפול במחיר שווה נפש (מחיר של שיעור פרטי) יש חשיבות רבה פותחה בשיתוף עם המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) התוכנית הנוכחית שהינה בעלת אלמנטים חברתיים חשובים מאד.

התוכנית שלנו תעניק לבוגריה במהלך שנה כלים אפקטיביים מבוססים על פרוטוקולים שנחקרו במהלך עשרות שנים והוכחו כיעלים לטפל בהפרעות חרדה, חרדה חברתית, דיכאון, דימוי עצמי ועוד.

התכנית ללימודי טיפול קוגניטיבי התנהגותי תאפשר לבוגריה להגיע לציבור ולטפל בצורה יעילה ומהירה בהיקפים גדולים.

יגאל שרון, גילה פז והדר ורשביק הם כותבי המאמר, מרצים בתוכנית מטפלי CBT – קוגניטיבי התנהגותי, שלב 1, במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) מומחים לטיפול קוגניטיבי התנהגותי ובעלי ניסיון קליני רב.

למידע נוסף והרשמה ללימודי CBT

מאמרים רלוונטים נוספים

אילוף כלבים - שפת גוף

14/02/2013

קרא עוד

השפעת הפעילות הגופנית על קשיים בקשב ובריכוז

09/03/2016

קרא עוד

גיל 6 -12 פעילות בונה ומהנה

18/04/2013

קרא עוד

להיות מדריך לרכבי שטח – מקצוע עם אדרנלין ואתגר

25/02/2013

קרא עוד

קבוצות: כיבוי שרֵפות, או התממשות?

11/06/2017

קרא עוד

הקשבה – התאים זוכרים

05/02/2013

קרא עוד