דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חלבונים לאחר אימון גופני האמנם?

רבות הפעמים בהם אני רואה מתאמנים לאחר אימון משקולות (בהשגחת מדריך חדר כושר), אשר מתיישבים ואכלים קופסת טונה או שייק חלבון ובזאת הם מרגישים כי מילאו חובתם התזונתית לצורכי בניית שריריהם, אך האם די בכך?

בואו נבין מהם חלבונים ומה התזונה הנדרשת לאחר אימון?

חלבונים

חלבונים הנם אבני הבניין של הגוף.

בעזרת אבני בניין אלו נבנות העצמות , נבנים השרירים, מערכת החיסון, שערות, ציפורניים ועוד.

החלבונים בנויים מחומצות אמינו שאת חלקן הגוף יודע לייצר ואת חלקן חייב לקבל מן המזון.

מה מקור החלבונים מן המזון?

מקורם בבשר, עוף דגים. ניתן לזכור זאת עזרת הקיצור: ב.ע.ד וכן החלבונים מצויים בביצים ומוצרי חלב. אלו מקורות החלבון מן החי שנחשב מקור איכותי ז"א הרכב החלבון דומה בהרכבו לגופינו ומספק את כל חומצות האמינו החיוניות והלא חיוניות. 

מה עם צמחוניים?

 צמחוני בהגדרה אינו אוכל מוצרי בשר,עופות ודגים, אך החלט יכול לקבל את החלבון מן הביצים ומוצרי החלב.

וטבעוניים?

טבעוניים אינם אוכלים מוצרים מן החי כולל בשר,עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב ולכן מומלץ להם לצרוך חלבונים מן הצומח. חלבונים מצויים במוצרי הסויה למיניהם כמו אדממה, טופו וכן בקטניות נוספות כמו:עדשים, פול, גרגירי חומוס,שעועית ואפונה. על מנת לקבל את כל החלבון הנדרש לגוף יש לשלב קטניות יחד עם מקורות פחמימה מהמזון דוגמת לחם, אורז , פסטה, דוחן, בורגול, קוסקוס שאף הם מכילים חלבון בצורה חלקית. ז"א אם נאכל מג'דרה (אורז ועדשים) או קוסקוס עם מרק המכיל גרגירי חומוס, הרי שסיפקנו לנו את כל החלבון הנדרש לגוף.

מה הקשר בין חלבון לפעילות גופנית?

חלבון מסייע לשיקום הגוף לאחר פעילות גופנית. הוא מסייע לבנייה מחודשת של השרירים  אשר בתהליך האימון עברו פציעה וקרעים מיקרוסקופיים ועליו לבנות ולחדש את הרקמה הפצועה. הדבר נכון גם לפעילות אירובית הכוללת ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים וגם לפעילות אנאירובית דוגמת עיצוב וחיטוב הגוף, יוגה, הרמת משקולות, TRX ואימון קטלבלס.

מתי כדאי לצרוך חלבון וכמה?

ככלל יש לחלק את צריכת החלבון הנדרש לגופינו על פני כל היום. יש לחשב את סה"כ הצריכה הנדרשת לגוף ולחלק אותה למספר הארוחות ביום. כמות החלבון המומלצת משתנה בהתאם לסטטוס: ילדים, בוגרים, מבוגרים, נשים בהריון וכן על פי סוג האימון הגופני: אירובי או אנאירובי. עבור אדם בוגר מן השורה שאינו מתאמן או שמתאמן במתינות רבה כגון הליכה קלה, מומלץ לצרוך 0.8 גרם חלבון לק"ג גוף. ז"א עבור אדם בוגר השוקל 70 ק"ג יש לצרוך 56 גרם חלבון לכל היום. רק לשם ההבנה: ביוגורט יש בין 10 ל15 גרם חלבון, בביצה יש כ7 גרם חלבון ב100 גרם עוף יש כ20 גרם חלבון, כך שאנו רואים שניתן בקלות להגיע לצריכה היומית הנדרשת. ילדים נדרשים לצרוך כמות חלבון גדולה ביחס למשקל גופם כי הם בשלב הצמיחה והגדילה. בספרות מחלקים זאת על פי גיל ומין הילד: לדוגמה בנים בגילאי 9-13 מומלץ להם לצרוך כ46 גרם חלבון ליום. באתו אופן נתייחס לנשים הרות.

ומה לגבי פעילות הגופנית?

אחרי אימון כוח, בו הגוף עשה מאמץ רב להתמודד עם משקלים שונים, מומלץ לצרוך בממוצע כ1.6 גרם חלבון לק"ג גוף ובאימון אירובי דוגמת ריצה מומלץ לצרוך בין 1.2 ל1.4 גרם חלבון לק"ג גוף. אציין כי רבים ממתאמני האירובי אינם מודעים לחשיבות צריכת החלבון לאחר אימון גופני שהוא דבר ידוע יותר כנחלת המתאמנים בחדר הכושר (בהשגחת מדריך חדר כושר). יש לציין גם כי קיימת תלות בין עצימות האימון לבין כמות צריכת החלבון הנדרשת לאחריו, לדוגמה: אימון פילאטיס שעובד בין היתר על חיזוק שרירי הליבה אינו דורש בהכרח אותה כמות חלבון כמו הרמת משקולות בחדר הכושר.

האם תפקיד החלבון רק לבנות את הגוף?

החלבון יכול לשמש לבניית הגוף, כפי שציינתי, אך אם נצרוך רק חלבון לאחר הפעילות לא בהכרח נממש את המטרה לשמה צרכנו אותו מלכתחילה.

למה הכוונה?

באופן כללי החלבון יכול גם לשמש לאנרגיה בדומה לתפקיד הפחמימה בגופינו וגם להיאגר כשומן בצריכה עודפת שבהחלט רווחת היום בעולם המערבי כיוון שהחלבון קיים כמעט בכל פריט מזון שמצוי על המדפים.

אם כך כדי לממש את רצונינו לבנות שריר רצוי שנצרוך את החלבון בליווי של פחמימה ז"א טונה עם לחם, שייק חלבון עם פרי וכדומה. הפחמימה מסייעת להאט את פירוק השריר המתרחש הן בזמן אימון והן לאחר תום האימון וכן מסייעת בהפרשת אינסולין שהוא הורמון אנאבולי המאפשר את בניית השריר. בנוסף לכך הפחמימה הנצרכת משמשת לאספקת אנרגיה ובכך מאפשרת לחלבון להתפנות לבניית השריר.

כמה חלבון עלינו לצרוך בארוחה לאחר אימון? ומה הקשר בין חלבון לשומן?

הגוף יודע להתמודד עם כמות מסוימת של חלבון ומעבר לכמות זו הוא עשוי לאגורר אותה כשומן. המחקרים מורים על 25-30 גרם חלבון לארוחה ואין צורך ביותר מכך לדוגמה: קופסת טונה מכילה כ28 גרם חלבון, גביע קוטג' מכיל כ25 גרם חלבון . ישנם מחקרים המציינים כי על מנת לבנות את השרירים כדאי לשלב את חלבון הביצה וחלבון החלב ששונים במבנה שלהם ומספקים את האיכות הנכונה לבניית השרירים.

ומה עם חלון ההזדמנויות?

זהו מונח שדובר עליו רבות וממשיכים ל"פמפם" אותו לכל תלמיד בקורס מדריך חדר כושר ומאמנים אישיים. אם כך חלון ההזדמנויות הינו זמן הנע בין 30 ל60 דקות לאחר האימון, בהם זרימת הדם עדיין מואצת ותהליכי בניית השריר וחידוש מאגרי האנרגיה מתבצעים ביעילות. אך אל לנו לחשוב שאם לא נאכל במהלך השעה הזו השרירים לא יבנו ומאגרי האנרגיה לא יתחדשו. בנוסף יש לשים לב לעוצמת האימון: הליכה מתונה אינה פותחת אותו חלון כמו ריצת 10 ק"מ ושיעור עיצוב אינו פותח אותו חלון כמו דחיקת משקולות. חשיבות תזמון הארוחה מיועדת בעת אימונים ומשחקים אינטנסיביים המתקיימים יום אחר יום או באותו יום וכן בעת תחרויות כאשר יש פעילות ברווחי זמן קצרים כמו מקצים בתחרויות שחייה או סבבים בקרבות.

לסיכום:

בחרו בקפידה את מינון החלבון הנאכל לאחר אימון. רבים מהמתאמנים נוטים לצרוך כמות גדולה של חלבון במהלך היום ובסופו של יום במקום להתחטב הם משמינים. כמו כן חשוב לשלב את צריכת החלבון יחד עם פחמימה על מנת ליעל את תהליכי בניית השרירים.

יש לציין שחשוב לאכול לאחר אימונים אך במידה משתנה בהתאם למאמץ.

הכותבת הינה ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית, מומחית תזונה וכושר, המכללה האקדמית בוינגייט

מאמרים רלוונטים נוספים

המלצות למתמחה בשנה"ל תשע"ד

28/01/2014

קרא עוד

מדריכי כדורגל

28/08/2013

קרא עוד

גוף גמיש - ראש גמיש - חיים גמישים

28/07/2013

קרא עוד

היו המעסים של עצמכם

01/05/2014

קרא עוד

מדריך למסע על שביל ישראל

04/02/2014

קרא עוד

תכנית קורס מדריכי כדורגל

16/06/2014

קרא עוד