דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חינוך גופני אחר

מאת: פרופ' רוני לידור, ד"ר שירי אייבזו, ד"ר אלה שובל

תיוגים: מודלים בחינוך הגופני, הכשרת מורים, חינוך גופני, תכנון הוראה, שיטות הוראה

לידור, ר', אייבזו, ש' ושובל, א' (2021). חינוך גופני אחר: מודלים להוראת המקצוע. תל אביב: מכון מופ"ת.

עדכון אחרון: 07.04.2025

  1. תקציר:

    הספר בוחן את יסודותיהם של ארבעה מודלים להוראת החינוך הגופני: המודל להבנת המשחק, מודל החינוך לספורט, המודל לחינוך לאורח חיים בריא ומודל החינוך לתנועה. לכל אחד מהמודלים רציונל הוראתי המסביר מדוע הוא נחוץ ומה הם היבטי ההוראה והלמידה שאפשר להשביח, אם ייושם. לטענת הכותבים, יישומם עשוי לחזק את התוקף הרלוונטי הסביבתי של מקצוע החינוך הגופני ולאפשר לו להיות רלוונטי. כל ארבעת המודלים הם מבוססי ראיות, משלימים זה את זה ומאפשרים למורים לחינוך גופני לצקת תכנים מגוונים ומעוררי עניין לשיעורים.

 

על הספר

החינוך הגופני הוא מקצוע ליבה בתוכנית הלימודים של משרד החינוך. המקצוע נלמד בבתי הספר היסודיים, בחטיבות הביניים ובבתי הספר התיכוניים. גם בגני הילדים לומדים הילדים חינוך גופני המותאם לשלב ההתפתחות שלהם ולצורכיהם הגופניים, התנועתיים, החברתיים והריגושיים.

מי שעוסקים בהוראת החינוך הגופני במסגרות החינוך הפורמלי בישראל, מי שמכשירים סטודנטים להוראת החינוך הגופני ומי שקובעים את המדיניות במקצוע החינוך הגופני, נדרשים מעת לעת לתת את דעתם על תמורות החלות בחברה, בעיקר תמורות טכנולוגיות וחברתיות-תרבותיות, שכן יכולה להיות להן השפעה על התוקף הסביבתי של המקצוע.

לדוגמה, בעת הזאת נדרש החינוך הגופני להתמודד עם אתגרים כמו אורח חיים יושבני, תזונה לקויה של תלמידים, תחרות בלתי פוסקת עם מוקדי פעילות גופנית חלופיים (כמו חוגי ספורט ותנועה המוצעים לתלמידים בשעות אחר הצוהריים), ולתת מענה לתלמידים עם צרכים מיוחדים.

בספר הזה אנו בוחנים את יסודותיהם של ארבעה מודלים להוראת החינוך הגופני: המודל להבנת המשחק, מודל החינוך לספורט, המודל לחינוך לאורח חיים בריא ומודל החינוך לתנועה. בחרנו במודלים אלו משום שלכל אחד מהם רציונל הוראתי המסביר מדוע הוא נחוץ ומה הם היבטי ההוראה והלמידה שאפשר להשביח, אם ייושם. לטענתנו, יישומם עשוי לחזק את התוקף הרלוונטי הסביבתי של מקצוע החינוך הגופני ולאפשר לו להיות רלוונטי.

כל ארבעת המודלים הם מבוססי ראיות, משלימים זה את זה ומאפשרים למורים לחינוך גופני לצקת תכנים מגוונים ומעוררי עניין לשיעורים. לצד אנשי ונשות המקצוע עשוי ספר זה לעניין את כל העוסקים בתנועה, בחינוך בלתי פורמלי ובהדרכת בני נוער וילדים.

מחברי הספר הם בעלי ניסיון רב בחינוך גופני. לכולם תעודת הוראה במקצוע ליבה זה וניסיון רב בתוכניות הכשרת מורים לחינוך גופני הנלמדות במכללות אקדמיות לחינוך.

 

על הכותבים

פרופ' רוני לידור הוא מרצה וחוקר במכללה האקדמית בוינגייט. תחומי המחקר שלו הם: היבטים קוגניטיביים בלמידה מוטורית, תהליכי למידה והוראה של מיומנויות מוטוריות סגורות, גילוי וטיפוח של ספורטאים צעירים ותרומת הספורט להתפתחות האדם. בעשור האחרון משמש נשיא המכללה האקדמית בוינגייט.

ד"ר שירי אייבזו (BCBA-D9) היא מומחית בהכשרת מורים בחינוך הגופני ובניתוח התנהגות יישומי. מרצה בכירה במכללה האקדמית ע"ש דוד ילין ובמכללה האקדמית כנרת. תחומי המחקר שלה עוסקים בפיתוח מומחיות בהוראה, ידע תוכן וידע תוכן פדגוגי בחינוך גופני. כמו כן עוסקת בפיתוח ובתיקוף של תוכניות התערבות הכוללות פעילות גופנית וספורט לקידום מיומנויות חברתיות ושליטה עצמית של ילדים עם התנהגויות מאתגרות. 

ד"ר אלה שובל הייתה מרצה, מדריכה פדגוגית ורכזת המגמה לגיל הרך במכללה האקדמית בוינגייט. לימדה גם במכללה האקדמית לחינוך בגבעת ושינגטון, שם שימשה גם כרכזת המגמה לחינוך גופני בגיל הרך וכרכזת התוכנית לתואר שני בחינוך גופני. עמדה בראש הוועדה לכתיבת תוכנית לימודים לגן הילדים ולכיתות א'-ב'. עומדת כיום כראש הוועדה לתוכנית לימודים בחינוך גופני לבתי הספר במשרד החינוך. מקדישה את זמנה בגמלאות למחקר ולכתיבה בתחומי הוראת חינוך גופני, הכשרת מורים לחינוך גופני, ומתמקת בשאלת ההשפעה של פעילות גופנית על למידה אקדמית וחברתית.

 

לקטלוג הספרים במכון מופ"ת

תוכן העניינים ומבוא

פריטי מידע דומים