- אודות
- המסלול האקדמי
-
- לימודי תעודה
- מכינות
- רישום לתואר ראשון
מאת: ד"ר אלה שובל, ד"ר מירי שחף
תיוגים: הכשרת מורים, למידה מקוונת, שיטות הוראה, חינוך גופני, קורונה
שובל, א' ושחף, מ' (2024). האם ניתן להפיק לימונדה מלימון הקורונה? עדות על ימי הקורונה מפי מורים לחינוך גופני שהם גם מדריכים פדגוגיים. רוח הספורט, 10, 23-1.
עדכון אחרון: 03.05.2024
תקציר:
מגפת הקורונה שפרצה בשנת 2020 הובילה לסגר במוסדות החינוך ולמעבר להוראה מקוונת והוראה בקפסולות. מטרות המחקר הנוכחי הן ללמוד את תובנות המורים לחינוך גופני המשמשים גם כמנחים פדגוגיים בתהליך הכשרת מורים בתקופת הקורונה, ולהסיק מסקנות על הוראת החינוך הגופני במצבי חירום, הדורשים שינוי בדרכי ההוראה. בוצעו ראיונות עומק עם ארבעה מורים לחינוך גופני המשמשים גם כמנחים פדגוגיים, מתוכם עלו קשיים והזדמנויות בהוראה מקוונת ובהוראה בקפסולות.
מגפת הקורונה שפרצה בשנת 2020 הובילה לסגר במוסדות החינוך ולמעבר להוראה מקוונת ולהוראה בקפסולות. חינוך גופני בהוראה מקוונת שונה משיעורים עיוניים, בשל הממד הפיזי הכלול בו ושימוש באביזרים. מחקרים שנערכו בתקופת הקורונה על הוראת חינוך גופני מצאו כי הוראה מקוונת פוגעת בטיב ההוראה, בשל הדרישה לקרבה פיזית ואינטראקציה ישירה עם הלומדים. בנוסף, נמצאו קשיים בהוראה מסוג זה: חוסר שליטה בטכנולוגיה, נוכחות מועטה של תלמידים ואי פתיחת מצלמות, קושי בהערכת התלמידים ויצירת קשר עימם והדגשת הפערים בין תלמידים. בנוסף להשפעתה על מורים לחינוך גופני, מגפה זו השפיעה גם על תהליך הכשרתם של סטודנטים להוראת חינוך גופני.
מטרות המחקר הנוכחי הן ללמוד את תובנות המורים לחינוך גופני המשמשים גם כמנחים פדגוגיים בתהליך הכשרת מורים בתקופת הקורונה, ולהסיק מסקנות על הוראת החינוך הגופני במצבי חירום, הדורשים שינוי בדרכי ההוראה.
על מנת להשיג את מטרות המחקר, בוצעו ראיונות עומק עם ארבעה מורים לחינוך גופני בעלי ותק של עשר שנים לפחות, המשמשים גם כמנחים פדגוגיים עם ותק של שלוש שנים לפחות. הנבדקים רואיינו במהלך שנת הלימודים תשפ"ב בחודשים מרץ 2021 עד אוגוסט 2021. הריאיון עסק בכמה נושאים – רקע אישי, התמודדות עם המגפה בבית הספר ובתהליך ההכשרה להוראה, שילוב התמודדויות ומסקנות.
מתוך הראיונות עלו כמה קשיים בהוראה מרחוק ובהוראה בקפסולות, בבית הספר ובהכשרה להוראה:
למרות הקשיים הרבים, המורים תיארו הזדמנויות שחוו:
מגפת הקורונה ודרכי ההוראה השונות יצרו אתגרים עבור המורים המשמשים גם כמנחים פדגוגיים, אך גם הביאו להזדמנויות חיוביות.
תוצאות מחקר זה, בדומה לתוצאות מחקרים אחרים, מראות כי הוראה מרחוק אינה מתאימה למקצוע החינוך הגופני, בשל הקושי לשמור על הילדים פעילים לאורך השיעור. קיימות שתי דרכים להתמודדות עם קושי זה: הימנעות מהוראה מרחוק או העברת אחריות הלמידה ללומדים. מתוך הראיונות עולה כי המורים הבינו שתפקידם הוא לא רק לגרום לילדים להיות פעילים במהלך השיעורים, אלא להכינם לפעילות עצמאית, להוביל לאורך חיים בריא ולהתייחס גם לתכנים עיוניים וערכיים. לכן, יש צורך בחידוש דרכי ההוראה בחינוך הגופני.
מצוקתם של המרואיינים כמדריכים פדגוגיים הייתה גדולה יותר ממצוקתם כמורים. למרות שלא שלטו בכלים הטכנולוגיים, הם היו צריכים ללמד סטודנטים בתהליך ההכשרה כיצד להשתמש בהם וללמד דרכי הוראה בסיסיות. לאחר תהליך ההכשרה, הסטודנטים נמצאים בתקופת התמחות, בה עליהם לתכנן, לחפש ולשקול תהליכים ודרכי הוראה. הסטודנטים יוכלו לעשות זאת רק אם קיבלו הכשרה מספקת ותרגלו תהליכים אלה. לכן, תפקיד המנחים הפדגוגיים הוא ללמד את הסטודנטים בתהליך ההכשרה מיומנויות אלה ולהעביר להם את האחריות להתפתחותם המקצועית.
סיכום המאמר נכתב בידי מיטל אוסטרובסקי מהמרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט
הוראה והסמכת מורים לחינוך גופני
הוראת חינוך גופני מקוונת בתקופת בידוד חברתי עקב מגפת Covid-19