דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

ממצאים חדשים

מאת: Tufts University

תיוגים: אורח חיים, בריאות, חקר המוח, פעילות גופנית, תזונה, עצות והמלצות

Tufts University (2023, August). New Findings on Cognitive Health [Special report]. Health & Nutrition Letter, pp. 4-5. https://www.nutritionletter.tufts.edu/subscriber-only/new-findings-on-cognitive-health

עדכון אחרון: 08.11.2023

  1. תקציר:

    מאמר זה כולל מחקרים חדשים המוסיפים לידע הקיים על אורח חיים ובריאות המוח. מטרתו היא להביא לקורא המלצות התנהגותיות ובריאותיות על מנת להאט את הדרדרות התפקוד הקוגניטיבי.

 

מאמר זה כולל מחקרים חדשים המוסיפים לידע הקיים על אורח חיים ובריאות המוח. מטרתו היא להביא לקורא המלצות התנהגותיות ובריאותיות על מנת להאט את הדרדרות התפקוד הקוגניטיבי.

ההמלצה הראשונה היא אכילה מועטה של צמחים מעובדים. ד"ר ריצ'רד דיופ, ראש מחלקת גריאטריה במרכז רפואי טאפטס בארה"ב, טוען שאכילה מועטה של צמחים מעובדים עשויה לעכב את הירידה בתפקוד המוחי. מחקר חדש בחן את הקשר בין אכילת מזונות עשירים במגנזיום לבין בריאות המוח אצל מבוגרים. תוצאותיו מראות כי אכילת מזונות עשירים במגנזיום (לדוגמה: עלים ירוקים, קטניות, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים) קשורה לנפח גדול יותר של המוח. על מנת לשפר את בריאות המוח והבריאות הקוגניטיבית, מומלץ לצרוך מזונות המכילים מגנזיום בכמות גבוהה.

ההמלצה השנייה היא להימנע מאכילת מזון מעובד. מזון מעובד כולל לעיתים רכיבים מלאכותיים, דבר העלול לגרום לבעיות בריאותיות. מחקר חדש בחן את הצריכה התזונתית של 10,700 מבוגרים. מסקנת המחקר היא שאכילת מזון מעובד (לדוגמה: לחם, עוגיות, נקניקיות, מאכלים מטוגנים ועוד) קשורה לשיעור גבוה יותר של ירידה בקוגניציה למשך שש עד עשר שנים לאחר מכן. לכן יש להימנע מאכילת מזון מעובד ולאכול פירות, ירקות, בשר, שמנים צמחיים ודגנים מלאים.

ההמלצה השלישית היא לטפל בבעיות שמיעה. ד"ר דיופ טוען שעם העלייה בגיל ישנה הידרדרות בשמיעה, דבר שעלול להוביל לירידה בקוגניציה. מחקר חדש בחן את נתוני אובדן השמיעה, שימוש במכשירי עזר ואבחון דמנציה אצל מבוגרים. תוצאות המחקר מראות כי אובדן שמיעה ללא שימוש במכשירי עזר קשור לסיכון מוגבר של פיתוח דמנציה, בהשוואה לנבדקים ללא אובדן בשמיעה. על מנת לשמר את תפקוד המוח, יש לבדוק את יכולת השמיעה ולהשתמש במכשירי עזר במידת הצורך.

ההמלצה הרביעית היא להיות פעילים. ד"ר דיופ טוען שפעילות גופנית שומרת על תקינות המערכת הקרדיווסקולרית ומורידה את הסיכון לדמנציה וסקולרית ולשבץ. מחקר חדש בחן מהם השינויים הנגרמים בהיפוקמפוס כתוצאה מפעילות גופנית (ההיפוקמפוס הוא אזור במוח השולט על מערכת העצבים האוטונומית ונחשב כמרכז הרגש והזיכרון). תוצאותיו מראות כי לאחר כיווץ שרירים, מספר התאים בהיפוקמפוס עלה והיו שינויים מועילים במוח. ההמלצה הרווחת היא לבצע 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית מתונה או 75 דקות בשבוע של פעילות גופנית נמרצת.

ההמלצה החמישית היא להפחית את רמת הלחץ. מחקר חדש העריך את רמת הלחץ בקרב 25,000 מבוגרים. תוצאותיו מראות כי רמות גבוהות של לחץ קשורות לסיכון גדול יותר ב- 40% לתפקוד קוגניטיבי ירוד. רמה גבוהה של לחץ עלולה לגרום להידרדרות בקוגניציה ולכן יש לעסוק בפעילויות שונות, כגון: מדיטציה, פעילות גופנית, צחוק וקשרים חברתיים.

 

בנוסף להמלצות אלה, הקשורות לשינוי בהתנהגות, ישנן גם המלצות בריאותיות שמטרתן לעכב את הירידה בתפקוד הקוגניטיבי:

  • שמירה על לחץ דם תקין, רמת סוכר תקינה בדם ורמת כולסטרול תקינה.
  • שינה מספקת – הקפדה על שינה של בין שבע לבין תשע שעות בלילה.
  • הימנעות מעישון.
  • למידת דברים חדשים שיאתגרו את החשיבה ופתרון בעיות מורכבות.

 

המלצות ומחקרים אלה מראים שבחירה באורח חיים בריא, שינוי ההתנהגות וטיפול בבעיות בריאותיות עשויים לעזור בעיכוב הירידה בתפקוד הקוגניטיבי.

 

המאמר תורגם מאנגלית ושוכתב לעברית בידי מיטל אוסטרובסקי מהמרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

למאמר המלא

פריטי מידע דומים