דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מדוע טיפול קבוצתי מבוסס LI/CBT?

אין צורך להרחיב אודות יתרונות טיפול התנהגותי קוגניטיבי, נזכיר רק את היעילות שהוכחה על פני מעל ל 50 שנות ניסיון ומחקר.

למרות יעילות הCBT שאפשרה לציבור רחב יותר להגיע לתהליך טיפולי, עדיין אנו מוצאים כי קיים פער עצום מספר האנשים שזוכים לטיפול לעומת מספר האנשים שאינם מגיעים לטיפול. הסיבות לכך הן רבות אך ללא ספק עלות הטיפול עדיין מהווה חסם.

מחקרים רבים מראים כי טיפול קבוצתי מבוסס CBT (Bennett-Levy, Richards, & Farrand, 2010) יעיל במידה זהה לטיפול יחידני, יחד עם עלות מופחתת משמעותית.

הגישה הקוגניטיבית התנהגותית מיסודה מתאימה לעבודה עם קבוצות, בייחוד בזכות הדגש הגבוה על פסיכו-חינוך, מתן כלים פרקטיים, החקר המונחה (Guided discovery) והעבודה עם ה'כאן ועכשיו'. מסגרת הקבוצה מאפשרת תרגול של הכלים הנלמדים במהלך המפגש והתייחסות לתכנים שעולים בזמן אמת. ה'חקר מונחה' מקבל משמעות נוספת כאשר שאלות החקר נשאלות על ידי חברי הקבוצה ולא רק על ידי המטפל.

בנוסף לעיל, קיימים היתרונות שתוארו על ידי יאלום בספרו הקלאסי "טיפול קבוצתי: תאוריה ומעשה"  (Yalom, 1985) וביניהם הפחת תקווה, אלטרואיזם (וחיזוק הבטחון העצמי כפועל יוצא),  אוניברסליות (נורמליזציה), למידת בין אישית ורכישת מיומנויות חברתיות. רכיב משמעותי נוסף התורם לתהליך הטיפולי הינו לכידות קבוצתית והימצאותו הינה תנאי להצלחת קבוצה טיפולית.

נוכל לסכם בקצרה ולומר שבטיפול קבוצתי דינאמי, הדינאמיקה של הקבוצה הינה רכיב מרכזי. בקבוצה מבוססת CBT, אנו משלבים תהליכי למידה אישיים בקבוצה (הכוללים רכיבים של תוכן והתנסות) יחד עם תהליך קבוצתי.

מה בין מטפל יחידני לקבוצה?

ראשית, מטפל קבוצתי חייב ניסיון ושליטה ברמה גבוה כמטפל יחידני. בטיפול בקבוצתי האתגרים מתעצמים ולכן הניסיון חיוני.

כבר בשלבים הראשוניים של הקמת קבוצה, המטפל הקבוצתי נדרש להפעיל מערכת שיקולים נוספת. האינטייק חייב לקחת בחשבון לא רק את התאמת הטפול והמטפל למטופל אלא גם את התאמתו לקבוצה.

קבוצות טיפוליות הן לרוב קבוצות סגורות (אין תחלופה של משתתפים במהלך התוכנית) עם מספר מפגשים מוגדר מראש. למרות שמפגשים קבוצתיים נמשכים זמן ארוך יותר מיחידניים, הזמן לרוב מאוד מוגבל והמטפל הקבוצתי חייב לנהל את זמן המפגש באופן מושכל.

מטפל קבוצתי נדרש לנהל קבוצה ועל כן נדרשים יכולות וכלים של הנחיית קבוצות לרבות יכולות הדרכה פרונטליים – העברת פסיכו-חינוך עם 10 משתתפים שונה בתכלית מהעברת אותו הנושא בפגישה יחידנית.

לאורך המפגש, המטפל חייב לעסוק במציאת איזון בין המשתתף היחיד לטובת הקבוצה, ובין התהליך האישי והקבוצתי.

הניסיון מראה כי בקבוצות יש חשיבות גבוהה ביותר לשימוש בעבודה התנהגותית התנסותית במהלך המפגשים ואף רצוי לשלבם כבר בשלבים יחסית מוקדמים בתהליך (Söchting, 2014). מחקרים רבים תומכים אף בעבודה התנסותית בטבע. פורמט מעניין המשלב קבוצות טיפוליות ועבודה בטבע הינו מסעות טיפוליים כגון מסעות "בשביל המחר".     

לאלו מטופלים טיפול קבוצתי מבוסס LI/CBT מתאימה?

ראשית חשוב לציין כי אנו נשענים על ההסמכה, הניסיון וידע הקודם של המטפל. על כן, מטפלי LICBT  יטפלו רק בתחלואים אשר הוסמכו לטפל בהם.

מחקרים שונים מציגים את האפקטיביות של טיפול קבוצתי קוגניטיבי התנהגותי במרבית האבחונים המוכרים: הפרעות אישיות, הפרעות מצב רוח כגון דכאון, חרדה, הפרעה דו קוטבית,  הפרעות בספקטרום הסכיזופרניה, הפרעות אכילה, הפרעות התמכרות והפרעות סומוטופורמיות והפרעות תפקוד מיני. המטה מחקרים מראים כי היעילות של הטיפול הקבוצתי דומה ליחידני.

באופן מעשי, קבוצות טיפוליות יכללו לעיתים קרובות מטופלים עם אבחונים שונים (למשל מטופלים המתמודדים עם חרדה חברתית יחד עם מטופלים המתמודדים עם דכאון) וכן מטופלים המתמודדים עם תחלואה כפולה (Comorbidity). על כן בקבוצות אלה נרצה לעבוד עם פרוטוקולים 'חוצי-אבחונים'  (transdiagnostic) כגון הפרוטוקול המאוחד של בארלו (Barlow, 2018).

משתתפי הקבוצה יכולים להגיע מחתכים שונים ומגוונים באוכלוסייה כגון תלמידים בבתי ספר, מוסדות שיקומיים, מרכזי גמילה, בתי כלא, כוחות הבטחון ועוד. כיוון נוסף שנמצא בצמיחה כעת הינו שילוב סדנאות תהליכיות לשיפור רווחה נפשית במקומות עבודה (wellbeing).

לסיכום, טיפול התנהגותי קוגניטיבי קבוצתי הינו יעיל מאוד עם פוטנציאל עצום ליישום במגוון מצבים, אך דורש רובד נוסף של מיומנויות הנחייה וטיפול.

 

כתב: אדם לייטון, מייסד, רכז ומנחה הקורס להכשרת מטפלים קבוצתיים מבוסס GROUP LI/CBT.

לפרטים אודות התכנית לחץ כאן

מאמרים רלוונטים נוספים

בריאות הציבור, לא רק בידי הרופאים- מסתבר

29/07/2015

קרא עוד

תוכנית חדשה להכשרת מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים (CBT) במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)

04/08/2013

קרא עוד

השפעת החימום, המתיחה הקבועה והמתיחה התנועתית על הגמישות והביצוע הספורטיבי

25/11/2014

קרא עוד

איך משפרים את הספורט בישראל?

04/02/2015

קרא עוד

מה היא נטורופתיה ?

25/02/2014

קרא עוד

ווריאציות למשחק המחניים

28/01/2014

קרא עוד