דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

ספורט ועישון? לא הולכים ביחד

אין דבר פרדוקסלי יותר מאדם שמקפיד על הרגלי פעילות גופנית חיוביים, הפוקד את מכון הכושר שלוש פעמים בשבוע, יוצא לריצות על חוף הים ובאופן כללי שומר על כושר גבוה, הממשיך לעשן סיגריות כעניין שבשגרה. ישנן סיבות וגורמים רבים לכך שאנשים המקפידים על שגרת אימונים מרשימה, ממשיכים לחטוא בעישון ולא חושבים כלל על הפסקת עישון. כך לדוגמה ישנם המאמינים באמת ובתמים כי ההרגל החיובי מפצה על ההרגל השלילי ולפיכך כל עוד יתמידו באימונים, יוכלו להמשיך לעשן, מבלי לחשוש מההשלכות של ההרגל על הבריאות.

אך במאמר זה לא נעסוק בגורמים המובילים אדם להמשיך לעשן, אלא דווקא בסיבות בגינן ספורט ועישון לא הולכים ביחד ובגורמים לכך שכל אדם באשר הוא יפיק תועלת מהפסקת עישון, בכל שלב ובכל גיל.

כיצד הסיגריות משפיעות על הכושר הגופני?

העישון מוביל לירידה בכמות החמצן בדם והואיל והחמצן נחוץ לתפקוד התקין של השרירים, הרי שדי בירידה לכאורה זניחה, בשביל לפגוע בביצועי השרירים. כמו כן כאשר אנחנו שואפים עשן סיגריות, ההשפעה על הנשימה היא מידית. העישון גורם לממברנות הריריות בדרכי הנשימה לנפיחות כרונית וכך גדלה ההתנגדות בדרכי האוויר. כל המנגנונים הנ"ל ישפיעו על המערכות השונות באופן מתמיד, אך כאשר הדרישה לחמצן תעלה, הן יורגשו ביתר שאת ומן הסתם הדרישה לחמצן נמצאת בשיאה, בזמן שאנחנו עוסקים בפעילות גופנית.

יש שיאמרו שאדם שמתאמן למשל בריצה בצורה אינטנסיבית יותר, גם אם יעשן מספר סיגריות ליום, עדיין יהיה בכושר גופני טוב יותר בהשוואה לאדם שלא מתאמן כלל. מדובר בדוגמה לטענה המבוססת על היגיון מעוות כמובן. הטיעון ההגיוני הוא שאותו אדם המעשן מספר סיגריות מדי יום, היה בכושר גופני טוב יותר, לו היה ממשיך לרוץ, אך גם הולך על הפסקת עישון.

השפעת העישון על פעילות הלב

הגדלת ההתנגדות בדרכי האוויר והגברת הריכוז של פחמן דו חמצני בדם, פועלות בסינרגיה ומשפיעות לרעה על פעילות הלב. השילוב הקטלני בין ההתנגדות הגבוהה בדרכי האוויר וריכוז החמצן הנמוך בדם, מאלץ את הלב לעבוד חזק יותר וקשה יותר. זאת על מנת שיוכל לפצות על המחסור בחמצן המגיע בסופו של דבר לשרירים המתאמצים. מעבר לכך, חשוב גם לציין שהניקוטין שבסיגריות גורם להגברה של לחץ הדם ולהגברה של הדופק ומוביל להפחתה בזרימת הדם בכלי הדם.

מה שחשוב להבין בהקשר זה הוא שההידרדרות בתפקודי הלב, כמו ההידרדרות בתפקודי הריאות, צריכה להיות מאוד משמעותית בשביל שהמעשן יבחין בה. הואיל וחלק ניכר מהשפעות העישון מורגשות רק לאחר שנים רבות, שכן הן נוטות להצטבר באופן הדרגתי מאוד לאורך הזמן, הרי שהמתאמן יחוש בנזקים, רק בשלב מתקדם מאוד. יחד עם זאת, לא נוכל להפריז בהשפעה של עישון הסיגריות על בריאות הלב ולמעשה די בשתי סיגריות ליום כדי להשפיע לרעה על תפקוד הלב.

ההשפעה של הסיגריות על הסיבולת

כפועל יוצא מכל מה שנכתב לעיל, כפי שאתם כבר ודאי יכולים להבין, עישון הסיגריות משפיע מן הסתם גם על הסיבולת של המתאמן. במחקרים רבים שנערכו בנושא נמצא כי אנשים שמעשנים סיגריות נוטים להתעייף מהר יותר במהלך האימון בהשוואה ללא מעשנים וכי לאחר האימון, דרוש להם יותר זמן בשביל להתאושש. קצרה היריעה מלפרט אודות כל נזקי העישון באשר הם, אך המסקנה הסופית ברורה: בדיוק כפי שתפילה לא תפצה על אלימות או על מעשה שוד, כך גם עיסוק בפעילות גופנית לא יכול לנטרל את ההשפעות המזיקות של העישון ולמעשה לנצח ההרגל המזיק יפגע בכושר הגופני, בביצועים ובסיבולת.

מאמרים רלוונטים נוספים

מאמנים מעצימים: קורס מדריכי אימון פונקציונלי לביצועים מיטביים

13/06/2023

קרא עוד

חינוך גופני - התחום היחידי המשלב את מדעי הספורט והתנועה עם מדעי הפסיכולוגיה

04/08/2014

קרא עוד

המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) מסייע לכנס בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

18/04/2013

קרא עוד

האם הכול בראש? על שיפור ביכולות רצים בעקבות מתן זריקות פלסבו

30/11/2014

קרא עוד

"הפוגות או לא להיות" – אימוני הפוגות לשיפור יכולת ריצה בקרב רצים למרחקים ארוכים

04/01/2015

קרא עוד

הקשר שבין רמת העוררות (AROUSAL) לבין ביצועים מוטוריים התנהגות ו- ויסות חושי (SMD)

19/05/2021

קרא עוד