דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מיתוסים בתזונה: מדוע הם כה רבים?

זה מתחיל מהאימא הפולנייה, שתמיד ידעה מה טוב בשבילנו.
היום אינטרסים כלכליים ומסחריים מזינים את כלי התקשורת. שטף יועצי התזונה וחברות המזון מציף את השוק במידע. בעזרת האינטרנט כולנו מומחים, כולנו חכמים, וכולנו יודעים את תורת התזונה. ואם לא די בכל אלה, הרי המידע שלנו בתחום התזונה מבוסס על מחקרים בעייתיים. המזון הטבעי הלא מעובד אינו מקבל מימון למחקרים; קיימים קשיים בביצוע מחקרים בתזונה ולכן רוב המחקרים בתחום הם תצפיתיים ולא התערבותיים.

להלן כמה מהמיתוסים הקשורים בשומן ובכולסטרול והאמת מאחוריהם:

”ד“ר, חתכתי את כל השומן מעכשיו, רק דל שומן...“

השומן במזון שלנו מורכב ממספר סוגים:

השומן הרווי הוא השומן שמומלץ להוריד מהתפריט: שומן זה מצוי בעיקר במזונות מהחי (בשר, עוף, חלב ומוצריו) וכן בשמן דקל, קוקוס וקקאו. לעומת זאת, מומלץ דווקא להעלות את צריכת שמן הזית, אבוקדו וקנולה, המכילים שומן חד-בלתי-רווי. ולכן ההמלצה היא: להעדיף שומן חד-בלתי-רווי בתפריט על פני שומן רווי, להעדיף אכילת דגים על פני בשר.

ההמלצה להוריד את השומן בתפריט הפכה במקרים רבים להחלפתו במוצרים דלי שומן אך עתירי סוכר (למשל יוגורט מתוק) או בסוכרים פשוטים (למשל בעוגות ובממרחים מתוקים). לא מומלץ להחליף בתפריט שומן לא רווי בסוכרים.

”הורדתי את כל הכולסטרול מהתפריט, כבר שנים לא נגעתי בביצה“ כולסטרול במזון מגיע ממזונות מהחי בלבד (ולכן ברור ששמן מהצומח הוא נטול כולסטרול ואין צורך להדגיש זאת). היום ידוע שהכולסטרול מהמזון משפיע פחות על רמות הכולסטרול בדם ועל הסיכון למחלות לב וכלי דם, וכי רוב הכולסטרול בגוף מקורו בייצור פנימי בגוף. לכן, אנשים בריאים יכולים לאכול ביצה כל יום. דגים ופירות ים מכילים אמנם כולסטרול, אבל גם שומן מסוג אומגה-3 שמומלץ להגביר את צריכתו בתפריט. ”אסור לאכול מרגרינה, כי היא מכילה שומן "טרנס“ - שומן טרנס הוא שומן נוזלי מהצומח שעבר הקשיה כדי שלמרגרינה יהיה מרקם קשה. בשנים האחרונות מתבררות תכונותיו המזיקות של שומן הטרנס, ובערים מסוימות כמו ניו-יורק אף נאסר להשתמש בו במסעדות. בארץ יצאה הנחיה לסמן את רמת שומן הטרנס במוצרים שונים. מהלך זה הביא את תעשיית המזון לשאוף להוריד את השומן מסוג זה מהתפריט. נכון להיום בארץ, המרגרינות המיוצרות לצרכנים אינן מכילות שומן טרנס, והוא עלול להימצא רק במזונות המיוצרים בתעשיית המזון כמו בורקס, עוגות ועוגיות. מרגרינה למריחה אינה צריכה להיות במרקם מוקשה, ולכן היא אינה מכילה שומן טרנס.

לאחרונה פרסמו האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עם עמותת התזונאים והדיאטנים המלצות תזונתיות למניעת מחלות לב וכלי דם. המסמך המלא מופיע תחת הכותרת: ”המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיוואסקולריות 2015” ומונגש לכול באינטרנט.

ד“ר סיגל אילת-אדר, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית, מרצה בכירה, המכללה האקדמית בוינגייט

מאמרים רלוונטים נוספים

המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)

25/06/2013

קרא עוד

לימודי חינוך גופני- אפשרויות תעסוקה

28/08/2013

קרא עוד

"אימון חשאי" – רצפת האגן לאן?

10/08/2015

קרא עוד

רפואה משלימה-לימודי שיאצו

11/02/2013

קרא עוד

תואר שני במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) מוסמך במדעי החינוך הגופני (MPE) ומוסמך בחינוך לאורח חיים פעיל ובריא (MED)

20/06/2019

קרא עוד

גוף גמיש - ראש גמיש - חיים גמישים

28/07/2013

קרא עוד