דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

לחיות בריא - ”גילו של אדם כגיל עורקיו“

פרופ‘ רפי קרסו, מנהל אקדמי של בית הספר לרפואה משלימה, המכללה האקדמית בוינגייט

אמירתו של הרופא סר ויליאם אוסלר (1849-1919), המכונה ”אבי הרפואה המודרנית“, נכונה גם מאה שנים אחרי, ובעידן החיים המודרניים – אולי אף יותר.

מחלות לב הן סיבת המוות השנייה בשכיחותה בישראל לאחר סרטן. למחלות אלה גורמי סיכון עיקריים ובהם: רמת כולסטרול בדם, יתר לחץ דם, עישון, סכרת, היעדר פעילות גופנית מספקת, השמנת יתר, לחץ והיסטוריה משפחתית.

ככלל, מעל גיל ארבעים מומלץ לכל אדם לעקוב ולהיבדק – בדיקת מאמץ פעם בשנתיים ובדיקת שומנים בדם אחת לשלוש שנים – ולאמץ הרגלי חיים נכונים ובריאים.

בראש ובראשונה, המפתח להפחתת הסיכון למחלות לב ושמירה על עורקים בריאים הוא האנדותל. האנדותל הוא השכבה הפנימית ביותר בכלי הדם שלנו, היא זו המאפשרת לדם לזרום ”חלק“.

ישנם מזונות המשפרים את תפקוד האנדותל, לדוגמה: קפה ואלכוהול בצריכה מתונה בלבד מיטיבים עם פעילות הלב והעורקים, שוקולד בצריכה מבוקרת וכן סלק המכיל פיטוכימיקלים רבים וידוע כמשפר את בריאות הלב

(והמוח). וחשוב – פעילות גופנית משפרת את תפקוד האנדותל, אם מקפידים לקיים אותה בקביעות, לפחות 200 דקות בשבוע. ייתכן שצודק הפתגם האמריקני you are what you eat you.

ואכן, קשה להפריז בחשיבותה של התזונה לקיום חיים בריאים. השמנת יתר קשורה במחלות לבביות, טרשת עורקים וסרטן. ככלל, קיצוץ שליש בצריכת הקלוריות היומית מאריך את החיים ומשפר את איכותם, בתנאי כמובן שהתפריט מאוזן. העדיפו תמיד לאכול את מזונכם עד כמה שניתן בצורתו הטבעית – כמה שפחות צלוי, ’על האש‘, מבושל, מעובד או מתועש. הנה כמה כללי תזונה מומלצים: גוונו את התפריט שלכם ואזנו אותו. הקפידו לאכול ירקות (ופירות – אם אינכם סוכרתיים או בעלי עודף משקל) מצבעים ומסוגים שונים – בכל צבע יש ויטמינים, אנטיאוקסידנטים ופיטוכימיקלים שונים. המעיטו בצריכת פחמימות ובאכילת מזונות עשירים בכולסטרול ובשומן מן החי.

הפחיתו בצריכת מלח – זכרו שהוא נמצא בכמות גדולה במזון מעובד. ותרו על ממתיקים מלאכותיים, והקפידו לשתות מים (אלא אם כן הרופא הגביל אתכם) – לפחות 2 ליטרים ביום. העשירו את התפריט בסיבים.

דגנים מלאים וירקות ופירות על קליפתם מכילים סיבים, ואלו סופחים שומנים ומונעים מהם להיספג בגוף. השום הוא האנטיביוטיקה הטובה ביותר בטבע. יש בו חומר שקוטל פריזיטים ותולעים, הוא בעל השפעה אנטי-דלקתית מוכחת, מוריד כולסטרול ומאיץ את פעילות המעיים. שלבו בתפריט היומי שתיים-שלוש כפות שמן זית בצורתו הטבעית בלבד.

הסידן חשוב והוא מצוי בכמויות יפות בטחינה, בשומשום, בסרדינים ועוד. חלב אורז או חלב סויה יכולים להיות תחליף מצוין לחלב בקר, המכיל הורמונים, אנטיביוטיקה וחומרי הדברה למיניהם. רצוי לאכול דגים פעם פעמיים בשבוע ולהעדיף דגי מים קרים ועמוקים כמו סלמון, קוד ועוד. מומלץ לצום יום אחד בשבוע או שבועיים.

בחרו יום שבו אינכם עובדים, הימנעו ממזון מוצק והרבו בשתיית מים או מיצי פירות וירקות טריים. גם המוח זקוק לתפריט משלו.

למרות שהשפעת התזונה על המוח עדיין נחקרת, לפי שעה יש הסכמה, כי מזון טבעי בצורתו המקורית עד כמה שניתן עשוי לשפר את תפקודי המוח.

אכילה של דגי סרדינים, מקרלים, סלמון, הרינג, הליבוט, טונה ודומיהם חשובה לתפקוד המוחי. הקפידו לצרוך פירות וירקות בכל הצבעים – הצבע הסגול, למשל, מכיל כמות עצומה של נוגדי חמצון כמו קורדיטין וחומרים אנטוציניים שנמצאו כמשפרי זיכרון ותקשורת בין תאי המוח (נוירוטרנסמיטורים)

אכלו 3-4 ביצים בשבוע, אלו מכילות כולין המשמש חומר בניין לתאי המוח; אגוזים ושקדים מכילים חומצות שומן רבות; בשר עשיר בברזל וחסר שלו עלול לגרום לירידה קוגניטיבית ולחולשה גופנית; ושתו תה ירוק המעורר את פעילות תאי המוח.

פתגם סיני אומר שעדיף למנוע מחלה מאשר לרפא אותה. ואכן, סוד החיים הבריאים טמון רובו ככולו במניעה. אני אישית סבור שעדיף להוסיף חיים לשנים ולאו דווקא שנים לחיים, ולפיכך אורח חיים מאוזן – גופנית ונפשית – והקפדה על בדיקות מנע הם המפתח לאריכות ימים בבריאות ובאושר: הפחיתו בחשיפה לשמש.

הקפידו להשתמש בקרם הגנה בעל מקדם יותר מ-30 ,וקיימו מעקב קבוע אצל רופא עור, בעיקר אלו הנמצאים בקבוצות סיכון.

בקרו אצל רופא השיניים פעם פעמיים בשנה, והקפידו על צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי. גברים אחרי גיל 40 – בדקו פעם בשנה את בלוטת הערמונית. נשים מעל גיל 45 – הקפידו על בדיקת ממוגרפיה שנתית, ומעל גיל 50 גם על בדיקת צפיפות עצם.

ניתן למנוע את מחלת הידלדלות העצם (אוסתאופורוזיס) בעזרת פעילות גופנית המיועדת לכך, נטילת טבליות סידן 500 מ“ג פעמיים ביום ונטילת תחליפי הורמונים. גברים ונשים – בדיקת המעי הגס חשוב לבצע פעם בשנתיים.

אל תעשנו ואל תרשו שיעשנו לידכם! גם עישון פסיבי עלול להיות קטלני.

הקפידו על פעילות גופנית מאוזנת – רכיבה על אופניים, שחייה או הליכה במשך כחצי שעה, כארבע פעמיים בשבוע. אל תגזימו כדי לא להעמיס על הלב. חיי מין טובים מצוינים לבריאות וכמובן למצב הרוח. ’נפש בריאה בגוף בריא‘ – אִמרה זו שמעתם פעמים רבות, ואכן הרפואה המודרנית מתמקדת בהשפעות הגומלין של הגוף על הנפש ולהפך. האדם בפירוש בנוי להסתפק במועט ולהיות מאושר.

ככל שתלמדו לשמוח בחלקכם, לשמור על אופטימיות, להיות סלחנים ולהימנע מעימותים – כך ייטב לכם. זכרו כי גם המסע הארוך ביותר לחיים בריאים מתחיל בצעד אחד קטן – אמצו לעצמכם כמה מכללי הזהב, הקפידו עליהם, ועם הזמן הרחיבו לכללים נוספים. אנחנו רגילים לומר ש“העיקר הבריאות“, נותר רק להפנים וליישם.

מאמרים רלוונטים נוספים

הר געש שפתחו סגור והוא שורף את הפרח- אני הוא הפרח...

01/01/2013

קרא עוד

קורס לתכנית רג"ב בשיתוף Google

28/01/2014

קרא עוד

טיפול בסטרס באמצעות צמחים כמפתח לריפוי

04/02/2015

קרא עוד

פיברומיאלגיה והטיפול ברפואה הנטורופתית

07/11/2012

קרא עוד

מכון איילון (גבעת הקיבוצים) – ציונות בבטן האדמה

12/05/2015

קרא עוד

טיפול והעצמה באמצעות שייט

18/08/2014

קרא עוד