דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

איך להיכשל בצורה מועילה?

כותרת המאמר היא לכאורה פרדוקס שהרי כישלון מנוגד במהותו ליעילות. מצד שני, אם אנו מצליחים לאמץ את הגישה לפיה כישלון הוא שיעור שניתן ללמוד ממנו, כבר מדובר בהתנסות שיכולה לקדם ולשנות אותנו, כך שבפעם הבאה לא נבצע את אותן הטעויות ונצליח יותר. הבעיה היא כמובן שאנשים נוטים לבצע שוב ושוב את אותן הטעויות, בין אם במסגרת יחסים, בעבודה או במשפחה, וכבר נכתבו כרכים שלמים בנושא. מהספרות המקצועית עולה, שאחת הסיבות המרכזיות לכך הם רווחים משניים שאנו מפיקים ושומרים לעצמנו מכישלונות, ושאותם חשוב להכיר על מנת לאמץ גישה טובה ובריאה יותר לחיים.

מה זאת אומרת "רווח משני" מכישלון?

מבלי להיכנס למושגים מסובכים נאמר כך: אם אנו מרוויחים משהו מכישלון הרי שיש לנו סיבה טובה להחזיק ולשמר את דרך ההתנהלות הבעייתית. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא הלקאה עצמית שלכאורה אינה רצויה או נעימה לאף אחד, אך למעשה כמעט כולם נוקטים בה. מדובר באמירות ומחשבות כמו "כמה אני גרועה בתחום הזה", "איך פישלתי", "אני פשוט כישלון", וכן הלאה. כתוצאה מכך מתעוררות תחושות אשמה, בושה וחוסר ערך, ולכן אנשים יעשו מאמצים גדולים על מנת שלא לחוות אותן שוב. כלומר, במקום ללמוד מהכישלון הם ינסו להימנע מאתגרים דומים בעתיד, ויגלו כמה נוח להישאר באזור המוכר והבטוח שלהם. עכשיו כבר אין איומים ופחדים וכישלונות, אך גם אין התקדמות מבחינה אישית ואין הצלחות. כך חולף הזמן ועימו מתגברת תחושת החמצה, שאליה מתלווה הלקאה עצמית נוספת הקשורה באי התקדמות בחיים. מלבד זאת, מטבע הדברים עוד יופיעו אתגרים דומים שמהם כבר אי אפשר להימנע, אך מכיוון שלא ניצלנו את ההזדמנות ללמוד נותרנו בדיוק עם אותם הכלים.

רחמים עצמיים

זוהי דוגמא נוספת לרווח משני מהכישלון בכלל ומההלקאה העצמית בפרט: אם אנחנו כל כך מסכנים הרי שאנו זכאים לתשומת לב, לאמפתיה ולרחמים מכולם, וזהו רווח חשוב מאוד. למעשה, הרחמים העצמיים הם שביל הבריחה שאליו רוב האנשים פונים, ובו הם מתנחמים במקום לבדוק מה וכיצד ניתן לשפר. אגב, רבים מהם גם נוטים להגזים ולהעצים את הכישלון שהופך לדרמה אמיתית – "אני תמיד נכשל", "הרסתי הכול", "לעולם לא אצליח" ועוד אמירות מוכרות.

אז כיצד נכשלים באופן מועיל

עשו זאת במספר שלבים:

  1. הכירו את הרווחים המשניים ואת הדרמות שלכם. כלומר, הכירו את הרחמים העצמיים, את ההלקאה, את הנטייה להימנע מתחושות בלתי נעימות, ואת החיבה למוכר ולבטוח. הודו בפני עצמיכם בקיומם תוך שאתם אותנטיים ואמיצים עם עצמיכם.
  2. חישבו על המחירים שאתם משלמים בבחירתכם להיות שרויים בחוויה של כישלון. תוכלו גם לדמיין את הפעמים הבאות ששוב לא תצליחו באופן דומה וששוב תחושו את הכישלון הכואב ואת אותן תגובות אוטומטיות הנלוות אליו
  3. היזכרו בדוגמא מעברכם בה הייתם נחושים ללמוד מהכישלון ולהפוך אותו להזדמנות. חישבו מה אתם יכולים ללמוד מהחוויה ההיא בהקשר לחוויית הכישלון שהייתה לכם כעת.
  4. חישבו על מטרה שלשמה כדאי לכם להתייחס לכישלון אחרת. לדוגמא – להתייחס ל"כישלון" כפי שהוא באמת – חלק טבעי בחיים של אנשים שעושים דברים בחיים, או "עוד ניסיון" בדרך לשיפור המהלכים הבאים.
  5. נסחו סופית במה כיצד "כישלון" זה יהיה / הוא כבר מועיל עבורכם.

לפרטים נוספים אודות קורס NLP:
הילה פורטיס טויטו
054-7466966

מאמרים רלוונטים נוספים

פעילות התנדבותית ביום "המעשים הטובים" – קבוצת המצוינים להוראה

28/01/2014

קרא עוד

ראגבי בכסאות גלגלים – ענף ספורט המפתח כושר גופני לאנשים עם מוגבלות בגפיים תחתונות ועליונות כאחד

21/02/2017

קרא עוד

הפעלה בשטח

24/03/2014

קרא עוד

שופכת אור על העור - ד"ר גילית שטיינר Ph.D.

03/06/2020

קרא עוד

אכילה ואימון התנגדות

02/12/2014

קרא עוד

פרויקט לקידום הבריאות וינגייט 2012 - ספורט ומגדר

28/01/2014

קרא עוד