דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

רשלנות רפואית ברפואת ספורט

מספר האנשים העוסקים בספורט הולך וגדל בשנים האחרונות. המדובר הן בספורט מקצועי והן בספורט אישי שהתובעים עוסקים בו כשהמטרה העיקרית העומדת לנגד עיניהם הינה שיפור היכולות האישיות, שיפור הבריאות או לחילופין שיפור המראה והגזרה. עם הגידול במספר העוסקים בספורט על ענפיו וסוגיו השונים, חלה עלייה גם במספר תאונות הספורט. כתוצאה מכך גדל מספר הטיפולים והניתוחים המבוצעים כתוצאה מתאונות או עיסוק בספורט.

יחד עם העלייה כאמור, עלה מאד מספר התביעות המשפטיות שהנושא שלהן הוא רשלנות רפואית ברפואת ספורט. רשלנות רפואית כאמור עשויה להתרחש במספר צורות, שכל אחת מהן כשלעצמה היא חמורה ועלולה לגרום נזק עצום למטופל.

רשלנות באבחון וההשלכות שלה

הדבר הראשון והכל כך מובן מאליו הוא אבחון של בעיה רפואית בזמן, עוד בטרם צפה ועלתה אל פני השטח. כל מי שאמור להתחיל לעסוק בספורט, בין אם מדובר בספורט מקצועני או בין אם מדובר בספורט חובבני, חייב לעבור בדיקות גופניות לפני שהוא מתחיל לעסוק בצורה אינטנסיבית בספורט. גם מי שמעוניין לעסוק בפעילות כושר ולא עשה כן בעבר, חייב לעבור בדיקות מקיפות. מדובר בבדיקות דם יחד עם בדיקת מאמץ וכן א.ק.ג. יש מקרים שבנוסף לבדיקות הללו יידרש הספורטאי לבצע בדיקות נוספות. חובה לעבור את הבדיקות הללו בכל תקופה קצובה. ככל שגילו של העוסק בספורט הוא מתקדם יותר, כך הופכות הבדיקות לחיוניות יותר. המטרה של הבדיקות הללו היא למנוע היווצרות של בעיות בהמשך ולזהות בעיות קיימות.

רשלנות באבחון בעיות רפואיות בבדיקה, עלולות להיות לה השלכות חמורות עד כדי מותו של הספורטאי. הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי בביצוע רשלני של הבדיקה או באי מתן תשומת לב לפרטים. במרץ 2013 לקה אחד המשתתפים בחצי מרתון בתל אביב בהתקף לב

רשלנות בטיפול בבעיה רפואית

רשלנות בעת טיפול בבעיה רפואית מהווה עילה מספקת לתביעה בגין רשלנות רפואית. אחת התלונות הנפוצות היא נזק שנגרם למנותחים כתוצאה מניתוח ארתרוסקופיה בברך. הניתוח הזה נועד הן לאבחון בעיות בברך והן לטיפול בבעיות מסוימות שאובחנו. בעיות ברכיים הן בעיות אופייניות לספורטאים מקצועיים ובכלל וטיפול נכון בהן הוא הכרחי. להצלחה או אי ההצלחה של הטיפול יש במרבית המקרים משמעות כספית בולטת. ואולם למרבה הצער קורה לא אחת שהניתוח מבוצע בצורה רשלנית. מה שגרוע יותר – הניתוח מבוצע לא אחת בברך הלא נכונה. גם כשמדובר באדם מן השורה, התביעה כנגד המוסד שביצע את הטיפול מביאה בדרך כלל לפסיקת פיצויים כנגד המוסד הרפואי או הרופאים שבצעו את הניתוח. על אחת כמה וכמה כשמדובר בספורטאי, שעבורו הפעילות הספורטיבית היא מקור הפרנסה שלו.

חלוקת האחריות בין הספורטאי לבין המארגנים של אירועי ספורט

אירועי ספורט שונים, בין אם מקצועיים ובין אם חובבניים, הם דבר מבורך. עם זאת, לא אחת קורה שהאירועים הללו גובים קורבנות בנפש, יחד עם נפגעים ברמות שונות. על פי חוק, החובה להיבדק חלה על ספורטאים מכל ענפי הספורט, כולל ענפי ספורט שאינם כרוכים לכאורה במאמץ פיזי אינטנסיבי. ענפי ספורט כמו שח מט, באולינג, ביליארד, קריקט ועוד. בתאריך 31.03.2015 פורסמו תקנות מחייבות בכל הקשור לבדיקות ספורט. בתקנות הללו החריגה ועדת החינוך והספורט של הכנסת ענפים מהסוג הזה ופטרה את העוסקים בהם מבדיקות רפואיות ובדיקות מאמץ או הקלה את הדרישות. עם זאת, ובכוונת מכוון, לא הגדירה הוועדה את ענפי הספורט הדורשים בדיקות תקופתית ומילוי שאלון רפואי.

ספורטאי על פי ההגדרה הוא אדם העוסק בספורט במסגרת אגודת ספורט, איגוד או התאחדות. עד לאותה ההחלטה של ועדת החינוך והספורט גם לא היתה בחוק הגדרה של ספורטאי.

כל מי שעוסק בספורט במסגרת אגודה או ארגון כנזכר לעיל, חייב בביצוע בדיקות מקיפות ובדיקות מאמץ. גם מי שאמור להשתתף באירוע ספורט מאורגן כל שהוא ואיננו רשום במסדרת אגודה או ארגון ספורט כל שהם, חייב להציג אישורים רפואיים תקפים בפני מארגני האירוע. הם מצידם חייבים לקבל את האישורים בטרם יתירו לספורטאי להשתתף באירוע. הדבר נכון בעיקר בכל הנוגע לאירועי ספורט עממיים, מרוצי מרתון או צליחת הכנרת למשל.

הספורטאי חייב לבצע את הבדיקה ולקבל אישור על ביצוע הבדיקות, לפני שהוא מתחיל לעסוק בו באופן אינטנסיבי. הארגון חייב לקבל את תוצאות הבדיקות לפני שהוא מקבל את הספורטאי לשורותיו. הרופא חייב לבצע את הבדיקות הנדרשות ולמלא את השאלון הרפואי בצורה הטובה ביותר.

תביעה בגין רשלנות רפואית ברפואת ספורט עשויה להיות מוגשת כנגד רופא או מבצע בדיקה שלא התייחס לסימנים מקדימים לבעיה רפואית או כאלה העשויים להעיד עליה. כמו כן, רופא שלא מילא את השאלון הרפואי כנדרש או שלא ביצע את הבדיקות על פי ההנחיות הברורות המוגדרות בתקנות משנת 2014. תוצאות הבדיקה נבחנות במקרים שבהם ספורטאים נפגעים ויש מחלוקת באשר לסיכוי שהיה למנוע את הפגיעה באמצעות בדיקה מקדימה.

אם נפגעת תוך כדי פעילות ספורטיבית באמצעות ארגון או אגודה מוכרים, או לחילופין בעת השתתפות בתחרות שלא דרן אגודה או ארגון, כדאי ואפילו רצוי לבחון את האפשרות להגיש תביעת רשלנות רפואית ברפואת ספורט. כדאי ליצור קשר כבר כעת ולהתחיל את התהליך בהקדם.

עו"ד ענת מולסון המייצגת נפגעי רשלנות רפואית טוענת כי בנוסף לסוגיית הרשלנות, יש להוכיח גם קשר סיבתי בינה לבין הנזק שנגרם.

גובה הפיצוי יהיה תלוי בגודל הנזק שנגרם והשפעתו על חייו ותפקודו של הנפגע בכל ההיבטים.

מאמרים רלוונטים נוספים

הרחקת סרטן בבעלי חיים באמצעות צמחי מרפא - פיתוח ישראלי ייחודי

08/02/2015

קרא עוד

מדינה בהפרעת חרדה-LICBT הוא הפתרון?

01/09/2014

קרא עוד

תואר שני במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)

30/01/2013

קרא עוד

אכילה ואימון התנגדות

02/12/2014

קרא עוד

היפכו את החורף לעונה דינמית ומהנה לרווחת הגיל השלישי

04/01/2015

קרא עוד

קורס מדריכי שחייה במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)

03/03/2014

קרא עוד