דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

כאשר הידע פוגש את החוויה

הטאותרפיה זו גישה טיפולית מאזנת שפותחה על ידי מזרחי אברהם, המשלבת בתוכה את הבנת מבנה הנפש כפי שהוא בא לידי ביטוי בתכנית 12 הצעדים, בפסיכותרפיה של הבודהיסטית, טאואיסטית והפסיכולוגיה המערבית מאידך .

אם מעניין אותך להתעמק בטיפול בהתמכרויות, ללמוד את הפסיכותרפיה של הטאותרפיה, של הגישות הדינאמיות הקלאסיות ושל 12 הצעדים, לעשות אינטגרציה עם התיאוריות הקלאסיות , ללמוד פסיכואנליזה בודהיסטית וטאואיסטית, להתעכב על ההיבטים הטכניים והיישומיים הנגזרים מהן, אנו מזמינים אותך לעשות זאת איתנו, בתוכנית ייחודית, מאתגרת, התכנית ללימודי טאותרפיה היא הפתרון. התכנית מכשירה מטפלים מקצועיים לעבודה עם התמכרויות.

כיום קיימת קהילה של אנשי מקצוע אשר מטפלים בהתמכרויות, בלימודי טאותרפיה לוקחים צעד קדימה ומקיימים דיאלוג מתמשך, אינטימי, סוער ויצירתי בין ידע תיאורטי לבין חוויות ייחודיות, אישיות ורגשיות. מושגים תיאורטיים, טכניקות ספציפיות וידע אמפירי משמשים בסיס ורקע לחוויות הקליניות. אלה, מצדן, מעוררות תחושות שלא תמיד קל לצקת למילים, חושפות תופעות שאינן קשורות בהכרח במושגים ברורים דיים או ברגשות מובחנים עד תום. בריקוד זה הידע התיאורטי מעשיר את החוויה והחוויה מצדה מאתגרת את הידע. מהמתח בין הידוע לנחווה נולדות המשגות חדשות ומתעצבת הזהות המקצועית האישית והשדה המקצועי כולו.

לאורך ההיסטוריה פרויד כשל בטיפול בהתמכרות , קארל יונג כשל בטיפול בהתמכרויות של מטופליו , וויליאם גיימס  כשל בטיפול בהתמכרויות, אדלר התאמץ נורא וכשל , קוהוט הבין עוד רובד אחד בהתמכרות וכשל בטיפול בהתמכרות של מטופליו , CBT נחל כישלון בטיפול בהתמכרות , אנו יכולים להמשיך עוד ועוד לדון במטפלים רבים שכשלו בטיפול בהתמכרויות , האמת היא שאף לא אחד מהם אשם , ההתמכרות היא מחלה פרוגרסיבית , מתפתחת וקטלנית , היא מסוגלת להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי, ההרס העצמי הרב, התוקפנות של ההתמכרות כלפיי אובייקטים חיצוניים ופנימיים, זו תופעה שלאדם שלא חולה במחלה זו קשה לתפוס ולהבין את הדינאמיקה הזו.

בספר חליפת מכתבים בין פרויד לקארל יונג, אחד החולים של יונג היה דוקטור גרוס, אותו עמית, מטופל של פרויד נשלח לאחר שפרוייד כשל שוב ושוב בטיפול בו , נשלח אל יונג , כאשר בזמן המעבר לבית החולים בשוויץ גרוס היה מסניף שישה גרם קוקאין, לאחר הגיעו לשוויץ פרוייד הפך להיות יותר ויותר מודאג מכיוון שיונג נטש את כל תפקידיו, את העבודה המדעית שלו, פרויד שבזמנו עסק בעבודתו על הפרנויה, דאג שמה עבודתם תיפגע קשות.
במכתב ששלח לו פרוייד מספר ליונג על החששות העמוקות שלו, הוא כותב לו שדוקטור גרוס הוא "מכור" והוא מסכן את עבודתם המדעית, ועל יונג לשלוח אותו לביתו. יונג שעדיין האמין שפרויד צריך להיות כמו שישו לנוצרים כך פרוייד יהיה לפסיכולוגיה המודרנית ולעולם החילוני חיפש וחיפש מענה ובשלב מסויים שלח לפרוייד מכתב בו הוא מספר לפרוייד על "התקדמות ניכרת באנליזה ושדוקטור גרוס מסניף כיום רק "שלושה" גרם קוקאין ביום".

היום אנו יודעים כמה יונג היה רחוק מהדרך, לקח לו 23 שנים עד לשנת 1932 עד שהוא גם כמו פרוייד מכיר בחוסר האונים של הפסיכולוגיה מול ההתמכרות לסמים ולאלכוהול, יונג מודיע למטופל שלו בשם רונלד האזרד שהוא אינו יכול לעזור לו, הוא מפנה אותו לחפש כוח אחר, הוא אומר לו שהוא אלכוהוליסט "חסר תקנה ", ושרק חוויה רוחנית תוכל לעזור לו להתמודד עם ההתמכרות שלו לאלכוהול האזרד ההמום חזר לארה"ב והגיע לקבוצת אוקספורד.
הפסיכואנליזה אינה יתומה בחוסר האונים שלה אל מול ההתמכרות, גם הבודהיזם, גם הנצרות שנאבקה קשות כדי לנסות למזער את הנזקים של האלכוהול , גם היהדות כשלה, גם האיסלאם כשל בתחום הסמים, מדינות כשלו, כל סוגי המשטרים כשלו בניסיון למנוע התמכרויות .

פסיכואנליזה היא עבודה קשה, מעמיקה ומקיפה, והצלחתה תלויה רבות במידת ההשקעה שהמטופל משקיע וביכולת שלו להיות כן עם עצמו ולהיות פתוח לשינויים משמעותיים בתפישה שלו את עצמו ואת חייו. עיקר העבודה לא מתבצע בטיפול עצמו אלא בין טיפול לטיפול, בחייו היום-יומיים של המטופל .
הפסיכואנליזה מאפשרת לאדם להתפתח ולגדול בכל תחומי חייו. "מבט העל" (או מבט מן הצד) על החיים שמאפשרת הפסיכואנליזה, הפרספקטיבות החדשות על תהליכים שקורים לאדם בחייו, הם מתנות שיכולות לסייע לכל אחד, לא רק למדוכאים ולאומללים.
למרות זאת אני חושב שאי אפשר בכלל להתווכח על זה ששיטות הטיפול השונות צמחו בגלל אוזלת ידה של הפסיכואנליזה. ברור לי לגמרי מדוע טכניקות ב – 12 הצעדים, יכולות להשיג בזמן קצר מה שפשפוש פסיכואנליטי בעבר לא עושה במשך שנים באמצעות התמקדות בכאן ועכשיו, היותר רלוונטיים. בסך-הכל, זה לא מקרה שרוב הפסיכולוגים משלבים היום בין השיטות.

בשנת 1935 ביל ווילסון מייסד את הדרך את התכנית של 12 הצעדים, כיום זו הגישה הדומיננטית ביותר לטיפול בהתמכרויות, גישה זו הצמיחה בסיס ידע אצל "מכורים נקיים", "מרפאים פצועים", אותה אוכלוסייה למדה מהשטח את ההתמכרות, הם בנו את תכנית הצעדים שתתאים לטיפול בהתמכרויות .
הידע כיום ממשיך להתפתח, ההכרה של ביל בידע שקדם לו הייתה מוחלטת, ביל מכנה את אדלר יונג ופרוייד וויליאם גיימס, "האבות המייסדים " של תכנית הצעדים , הוא נעזר רבות בידע שמוחות אדירים אלה הנחילו לעולם כדי להניח לנו דרך להחלים, דרך לחיות ללא צורך בחומר המשנה את מצב הרוח והתודעה.

תכנית 12 הצעדים עובדת כיום במאות תחומים שונים בכל סוגי ההתמכרויות, אך לא רק, גם מול מחלות, איידס, צהבת, מחלות נפש שונות, משברי חיים, פושטי רגל, בעלי חוב, גרושים, אלמנים ואלמנות ובכל תחומי החיים .
ההתמכרות שפעם הייתה נחלתם של הנחשלים והנדכאים , חדרה לאושיות החברה , היא מזעזעת את ה"בתים הטובים" של מדינתנו , מטפלים , עובדים סוציאליים , פסיכיאטריים , פסיכולוגים , אנשי טיפול מכל הקשת , נגועים במחלה , מסתירים אותה , מתביישים בה , מחפשים פיתרונות לא רלוונטיים , עדיין האגו מנהל אותם , הבושה להודות ולהיחשף עדיין מאכלת בהם .
האלכוהול, הסמים, הפורנ, כסף, כוח, יוקרה, מין, הימורים, אכילה כפייתית, מחשב, לסבול מחרדות ודיכאון זו מכת מדינה, כיום מעל שני מיליון בישראל צורכים כימיקלים, כדורים נוגדי דיכאון וחרדה, הם הולכים לרופא להשיג מרשם חוקי הם סובלים בלי לדעת ממה הם סובלים, בייאושם אולי הם שואלים "אולי יש לי בעיה ", אני כן פוגש מידי פעם בקליניקה עוד מטופל ועוד מטופל, הסבל שלהם נוגע לליבי, הפחד להיחשף הוא אדיר מפני החשש מהתגובה החברתית.

הטאותרפיה : "על התרפיסט לזכור שהמטופל נמצא כדי לקבל טיפול ולא כדי לאמת תיאוריה". "אפילו אם יהיו האמצעים נכונים, אם ישתמש בהם האדם הלא מתאים, האמצעים הנכונים יפעלו בדרך לא מתאימה… כל דבר תלוי באדם ומעט מאוד - בשיטה". (ק.ג. יונג)

פיתוחה של הגישה משלב ידע יצירתי חוויתי שנצבר זמן רב מתחומי התמכרויות שונים, מהפרעות אכילה, דרך הימורים, אלכוהול, כל סוגי הסמים, התמכרות למין לסוגיו, התמכרות לפחדים, התמכרות לדיכאון, למרשמים חוקיים , התפתח אצלי גוף ידע המשלב תפיסות פסיכו תיאוסופיות , המעניקות למטפל ידע עצום על תופעת ההתמכרות, אך הייחודיות של הטאותרפיה שהיא מספקת כלים, פרשנויות, התערבויות, טכניקות בחדר הטיפולי, כלים שבעזרתם התלמידים שלנו יוכלו לספק מענה הולם, ייחודי, לסובלים ומשפחותיהם.

רוצים ללמוד עוד על טאותרפיה- טיפול בהתמכרויות בגישה הוליסטית אינטגרטיבית מזרח ומערב ושיטת- 12 צעדים?

הצטרפו לקורס של מזרחי אברהם, פסיכותרפיסט קליני, מומחה לטיפול בהתמכרויות בשיטת 12 הצעדים, עובד סוציאלי, מרצה , מטפל , מנחה צוותים בבית הספר לרפואה משלימה, במכללה האקדמית בוינגייט.

מאמרים רלוונטים נוספים

סמינר שואה 2012, הוויה חדשה בצל הטראומה

28/01/2014

קרא עוד

חרדת בחינות - טיפול קוגניטיבי התנהגותי קבוצתי

09/12/2014

קרא עוד

בריאות וכושר מקצוע משנה חיים

10/08/2014

קרא עוד

גאדג'טים לתחום הכושר והספורט

23/03/2014

קרא עוד

מדריך חדר כושר- לפתח קריירה שאוהבים

28/08/2013

קרא עוד

שתייה מרובה של מים בעת פעילות גופנית

08/12/2015

קרא עוד