דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

פסח: מעבדות לחירות

עבור רבים מאיתנו חג הפסח הוא לא רק סימן להתחדשות, היטהרות וחירות, אלא גם סימן מובהק לעמידה בפני אתגר קשה מאוד- שמירה על הגזרה ועל תזונה נבונה.

חג הפסח טומן בחובו פיתויים ואתגרים רבים הכוללים מטעמים מסורתיים מכל הצבעים והמינים וכל זאת למשך שבוע שלם...
 
אני שמחה להעביר לכם טיפים איך לעבור את החג בהנאה מהמעדנים תוך שמירה על הגזרה.
 
הכל מתחיל בתכנון:
 

מה אוכלים?

 
הכל!!!!!

נתחיל מהעובדה שאיסורים, הימנעות ומדידת כמויות מקשה לנו על החיים ולרוב אינה תורמת....

כשהמוח נאבק זהו מתכון לאסון, מזון שאנו לא נוגסים בו נוגס בנו לבסוף, על כן אם כבר החלטתם לאכול דבר מה עדיף שתתפנקו עליו., ייסורי מצפון לא שורפים קלוריות.

 

מצה- עדיף לאכול מצה קלה ( מצה קלה=80קק"ל, מצה הרגילה = 140 קק"ל = 2 פרוסות לחם). מומלץ להרטיבמעט את המצה הקלה שמכילה סיבים, ובכך תורמת לתחושת השובע ומונעת את נשנושהמצה בזמן הארוחה. לא "לשבור" פיסות מצה מהצלחת הראשית, אלא להניח לידינו חצי מצהעד מצה בכדי שתהיה הערכה לכמות הנאכלת. המצה עלולה לגרום לעצירות ולכןמומלץ להקפיד על שתיית מים, להעדיף פריכיות או מצות מלאות ולשלב בתפריט יוגורט ביוושזיפים מיובשים.
 

ירקות- מומלץ לשלב בארוחת החג מגוון ירקותטריים, מאודים ואפויים, ובמיוחד ירק ירוק כגון עלי בייבי, נבטים, ברוקולי ועוד.הירקות מכילים סיבים תזונתיים המשפרים את תחושת השובע, מגדילים את נפח המזון וחוסכים אכילהמרובה של מזונות עתירי קלוריות.

 

מרק עוף: מומלץ להכין את המרק המסורתי יום לפני החג, לצנן במקרר וכך ניתן להסיר את השומן שמתקשה מעל למרק.
 

קניידעלך- פחמימות בתחפושת. מכילות בין 80 ל־100 קק"ל, לכן מומלץלהסתפק באחת.

 

ביצה- בחג זה, הביצים מתווספות לנו בבישול ובאפייה, בפשטידות, לביבות, מצות מטוגנות ועוד. הביצים מככבות בפסח, ולכן יש לשים לב לכמות הכולסטרול והשומן. יש לשאוף להגביל את כמות הביצים בארוחות ולחסוך בהן ככל שניתן בתבשילים.

 

"מלאו כיסי באגוזים": למרות יתרונותיהם הבריאותיים יש לקחת בחשבון כי הם עשירים במיוחד בקלוריות (ב-100 גרם אגוזים/שקדים יש כ- 600-700 קלוריות).

קינוח? אם החלטנו שבכל זאת מתחשק לנו דבר מה מתוק מומלץ להעדיף פירות יבשים וטריים על פני עוגה, סורבה על פני גלידה ואגוזים על פני פיצוחים קלויים.

מים שקטים חודרים עמוק- הנוזלים מאוד חשובים לגופנו. לשתות לאורך כל היום, לפני ובמהלך הארוחה. קולה וקפה עושים את הפעולה ההפוכה ממים כנוזלים. מיצים מכילים כמות בלתי מבוטלת של סוכר וקלוריות.

העדיפו לשתות יין אדום יבש כי ערכו הקלורי (כ־80קק"ל לכוסית) נמוך יותר מיין מתוק (כ־160 קק"ל לכוסית(

 

איך אוכלים?

במידה!!!! ובמקרה הזה הגודל כן קובע...
לא פחות חשוב להקפיד על עיבוד המזון: טרי הכי בריא, אפיה ,אידוי, ובישול עדיפים על טיגון.

אכלו ממה ששמתם בצלחת שלכם, אכילה מכלים מרכזיים אינה מאפשרת הערכה נכונהשל כמויות המזון שאתה אוכלים.

מארחים? הכדור בידיים שלכם, אין את מי להאשים:

בידיכם נתונה ההחלטה אילו מטעמים יהיו על השולחן. ניתן לתכנן ארוחה בריאה, מזינה, לא משמינה ולא תאמינו...גם טעימה!! האורחים גם הם יודו לכם, איך עושים את זה?

מתארחים? אל תעבירו את האחריות למארחים, אמנם אין לכם שליטה על מה מגישים, אך בהחלט יש לכם את השליטה במה אתם בוחרים לאכול. איך עושים את זה?

אכלנו שתינו, מה עכשיו?

לישון? כן, גם זה חשוב בסופו של דבר החגים הם גם זמן למנוחה...

אך חשוב לשים לב שכיוון שהכנסנו לגופנו יותר אנרגיה ממה שאנו רגילים, מומלץ גם להגביר את הפעילות הגופנית בימי החגים.

חשוב לתכנן את הפעילות הגופנית כחלק מלוח הזמנים היומי והשבועי ,לקבוע פגישת אימון ביומן.

 

לא חובה שהאימון יהיה אינטנסיבי, גם תשומת לב לתנועה במהלך היום תתרום: אפשר לעלות במדרגות במקום במעלית, לחנות מעט רחוק יותר, ללכת סיבוב ברגל, במקום לשבת שוב ולפצח גרעינים, תתכננו בילויים אקטיביים בימי החג, כגון: טיולים רגליים, רכיבהעל אופניים, מסלולי אתגר ועוד...
 

ולבסוף....בדקו את עצמכם בסוף היום, האם עמדתם בתכנון שהצבתם לעצמכם. המטרה אינה ליצור ייסורי מצפון, רגשות אשמה והלקאה עצמית, אלא להמנע מהם.

אף אחד לא אומר שזה קל, ומי שאומר-משקר!!!!

פסח נקי, בריא וכשר!!!

הכותבת ליאת פיטקובסקי-לוי היא בוגרת בית הספר לרפואה משלימה במכללה האקדמית בוינגייט בתחום הנטורופתיה. בעלת קליניקה פרטית לנטורופתיה, עובדת כנטורופתית בקופת חולים כללית.מאמנת אישית ליחידים ולקבוצות, מעבירה סדנאות לבקרת משקל ואורח חיים בריא ואסיסטנטית של תחום הנטורופתיה במכללה האקדמית בוינגייט