חיפוש סגור

| | 23/02/2019

אפר"ן – אסון פתע רב נפגעים / ניר רן

רקע כללי

אסונות פתע רחבי היקף (בכינויים המקצועי - אפר"ן) נחלקים לשני סוגים – אלה המתרחשים בעקבות תופעות טבע כגון רעידות אדמה, גלי צונאמי, דליקות יער, שיטפונות, התפרצויות הרי געש וכיוצ"ב, ואלה המתרחשים בעקבות מעשה ידי אדם, כגון דליפת חומרים מסוכנים, תקלות בכורי כוח גרעיניים, פיצוץ מאגרי דלק, זיהומי-פתע של מקורות מים, מלחמה, חבלה וכיוצ"ב.
הבחנה זו שלעיל הינה במקרים רבים מלאכותית למעשה, שכן, בפועל רעידת אדמה שתוקפת אזור מתועש, כפי שיקרה כמעט בכל תרחיש אפשרי באזור גיאוגרפי כדוגמת מדינת ישראל, עלולה לחולל בו-זמנית: תסונמי, פריצה של חומרים מסוכנים לסביבה, שריפות ענק וזיהום מקורות מים.
אפר"נים, במובנם האסוני, קרי: היקף האבידות והפגיעה ביכולת הקהילה לתפקד, יהא המחולל אשר יהא, הינם פרי מעשיו או מחדליו של האדם. אמנם בלתי-אפשרי למנוע את תופעות הטבע או את התאונות, אך אפשרי בהחלט להפחית משמעותית את חומרת הנזק ושיעורו לרמה נמוכה, שאיננה משבשת סדרי בראשית.
רמת הידע להתמודדות עם נסיבות אפר"ן, רמת התשתיות, המוכנות הארגונית וההיערכות המוקדמת הם שיכריעו את מספר הקורבנות והיקף הנזק בגין אפר"ן ספציפי.
קיומם או היעדרם של היערכות לפי תכנית חירום מבוססת יידע, יכריעו באם רשות, ארגון או חברה יוכלו לשמר את פעילותם הייעודית והעסקית לאחר אפר"ן או שהם יקרסו כתוצאה ממנו.

 
לימודי אסונות

בעשור האחרון התבסס בעולם המערבי תחום לימודי אסונות כתחום-יידע מקצועי – אקדמי חדש.
מומחיות זו נדרשה עקב מחיר כבד מנשוא ששילמו מדינות, חברות וארגונים כתוצאה מאפר"נים והפנמה שנדרשת מיומנות ייעודית, שונה מכל הידוע בעבר, על מנת להפחית את מחוללי הנזק מראש, לנהל ולתאם בין גורמים פעילים בשעת המענה ולחזק את יכולת השיקום של הקהילה ושל הארגון.
 

תחומי העיסוק      

התמחות בניהול אסונות כוללת את חמשת השלבים- מניעה, היערכות ואיפחות, מענה, שיקום-אוכלוסין-ראשוני [שא"ר] ושיקום. בהתייחס למדינות יתמקד הטיפול בצמצום קורבנות, בקיום תשתיות ובשימור המסגרות הקהילתיות. בארגונים וחברות, במגזר העסקי ובמגזר הציבורי, נתמקד בנוסף ביכולתו של הארגון להמשיך ולהתקיים: (Continuity of Business Operations > Disaster Recovery Plan > Business Opportunity). 
בישראל נלמד ניהול אזורי אסון במסגרת לימודי תואר שני ושלישי [והחל מאוקטובר 2007 יתקיימו גם לימודים לתואר ראשון] במגמה "גיאוגרפיה וניהול אזורי אסון" בחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת חיפה.
 
בית הספר לניהול אבטחה וחירום במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) מעביר סמינרים, ימי עיון וכנסים בנושא.

מאמרים רלוונטים נוספים

כנס מוכנות משקי בית לאסונות ורעידות אדמה / ניר רן

14/02/2019

קרא עוד

הפיגועים בפריז – הפתעה צפויה / מאת מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד

מנהיגים מעוררי השראה / ד"ר יורם דובובסקי

23/02/2019

קרא עוד

קיט וטרור / מאת מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד

מגמות חדשות בלוט"ר באירופה? / מאת מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד

איום הטרור - כאן להישאר / ניר רן

29/07/2021

קרא עוד