דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חיים קאופמן | | 06/05/2012

הפינה האולימפית: הקפיצה ההיסטורית של בוב בימון

מאת: ד"ר חיים קאופמן

בוב בימון (Bob" Beamon") (נולד ב - 1946) הוא קופץ לרוחק אמריקאי שהשיג במשחקי מקסיקו סיטי 1968 שיא עולמי שהחזיק מעמד 23 שנים.

בימון נחשב לקופץ מצוין. שיאו האישי לפני מקסיקו סיטי 1968 היה 8.33 מ'. במבחנים לקביעת נבחרת ארה"ב למשחקים הוא ניצח בהישג טוב מהשיא העולמי (8.39 מ') אך עם רוח גב במהירות 3.2 מטר/שניה בעוד מהירות הרוח המרבית המוכרת לאישור שיא היא 2.0 מ'/ש'. בימון הושעה מהאוניברסיטה בה למד כחצי שנה לפני המשחקים מאחר שסרב להתחרות נגד אוניברסיטת בריהאם יאנג, בשל המדיניות הגזענית של האוניברסיטה המורמונית  ולכן לא יכול היה להיעזר בשירותי מאמן ומי שהדריך אותו באופן לא רשמי היה חברו לנבחרת, האלוף האולימפי מרומא 1960, רלף בוסטון. בימון לא נוצח בכל התחרויות באצטדיון באותה עונה אך מאחר שלא היה נוהג להשתמש בסימני בקרה על מסלול ההרצה, היה מועד לפסילות. בתחרויות המוקדמות במקסיקו הוא הצליח בקושי להיכנס לגמר לאחר שפסל בשתי קפיצותיו הראשונות אך בשלישית ניתר ל -  8.19 מ' והעפיל לגמר. בתחרות הגמר הוא קפץ רביעי לאחר שכל שלושת קודמיו פסלו את קפיצותיהם . הקפיצה הוליכה לשיא של 8.90 מ' שהיה שיפור של 55 ס"מ משיא העולם. מדידת ההישגים בתחרות הייתה על ידי מתקן אופטי שהותקן על מסילה לצד בור הנחיתה אך איש לא שיער שמישהו יקפוץ כל כך רחוק ומכשיר המדידה נעצר לפני שהגיע מול סימן הנחיתה של בימון והשופטים נאלצו למדוד את ההישג עם סרט מדידה נגלל. רק לאחר דקות ארוכות הופיעה התוצאה על הלוח. בימון, שלא היה מורגל בשיטה המטרית, לא הבין בהתחלה את משמעות ההישג. השיא העולמי לפני התחרות היה שווה בשיטת המדידה המקובלת בארה"ב ל - 27 רגל ו - 4.75 אינטש. בימון חשב שקפץ אולי 27 רגל ו – 10 אינטש אבל כאשר הובהר לו כי השיג 29 רגל ו - 2.5 אינטש (8.90 מ') הוא התמוטט בבכי. הוא  קפץ קפיצה נוספת שבה קבע 8.04 מ' וויתר על 4 הניסיונות האחרונים. בכל קפיצותיו בשנים שלאחר מכן הוא לא התקרב לשיא שקבע, והתברר כי הייתה זו הבלחה נדירה וחד פעמית.

להישג הנדיר תרמו מספר גורמים:

  1. הוא הושג בגבהי מקסיקו סיטי (2240 מ' מעל פני הים). ככל שעולים בגובה יורדת צפיפות האוויר ולכן הקופץ נתקל בפחות התנגדות הן בעת ההרצה והן בעת המעוף.
  2. מהירות הרוח בקפיצתו של בימון הייתה בדיוק המהירות המרבית לאישור שיא (2.0 מ'/ש'). יצוין עם זאת כי במקסיקו סיטי 1968 נקבעו הרבה שיאים בריצות קצרות וקפיצות ובאופן לא סביר,  ברבים מהם צוינה מהירות רוח של 2.0 מ'/ש', מה שמעלה את החשד שגם כאשר הייתה רוח חזקה מהמותר, זויפו רישומי מדידות מד הרוח ;
  3. מאחר שבימון רץ ללא סימני הרצה הוא רץ משוחרר, ולא 'חיפש' את הקרש לפני הניתור, מה שעשוי להוביל לפסילות אך גם להישגים מעולים.

שיאו העולמי של בימון נשבר בשנת 1991 על ידי האמריקאי מייק פאוול שקפץ באליפות העולם בטוקיו 8.95 מ'. הישגו של בימון הוא עדיין השני בכל הזמנים.

הישגו של בימון יצר תואר חדש בשפה האנגלית: Beamonesque שבא לתאר הישג חריג או שיפור ענק להישג קודם.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.