דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חיים קאופמן | היסטוריה של הספורט | 26/05/2012

הפינה האולימפית: נבחרת ישראל בכדורגל

מאת: ד"ר חיים קאופמן

נבחרת הכדורגל של ישראל משתתפת במשחקים האולימפיים נבחרת ישראל בכדורגל הצליחה להעפיל פעמיים למשחקים האולימפיים. למשחקי מקסיקו סיטי 1968 העפילה ישראל לאחר שניצחה במוקדמות את נבחרת צילון (סרי לנקה) (0:7 ו - 0:4). שני המשחקים התקיימו באצטדיון בלומפילד ביפו.  הכדורגל הישראלי השתייך באותה תקופה ליבשת אסיה. ישראל נקבעה לארח טורניר בהשתתפות 6 נבחרות כאשר הראשונה מעפילה למשחקים האולימפיים. 4 נבחרות החרימו את הטורניר (בורמה, איראן, צפון קוריאה והודו) וכך עלתה ישראל למשחקים כאחת משלוש נציגות יבשת אסיה, יחד עם יפאן ותאילנד שזכו בשני הבתים האחרים. בשלב המוקדם במקסיקו גברה ישראל, תחת הדרכתו של המאמן עמנואל שפר, על גאנה 3:5 (לישראל כבשו שייע פייגנבוים שלושה שערים וגיורא שפיגל שני שערים) ועל אל סלוואדור 1:3 (לישראל כבשו רחמים טלבי, מוטל'ה שפיגלר ושרגא בר) והפסידה להונגריה 2:0. ישראל העפילה לרבע הגמר ושם סיימה בתיקו עם בולגריה 1:1 (שייע פייגנבוים השווה בדקה ה – 89 אחרי שהבולגרים הובילו החל מהדקה הרביעית). בהתאם לתקנון האולימפי שהיה קיים אז, במקרה של תיקו משלב רבע הגמר ואילך, בוצעה הגרלה שקבעה את העולה לשלב הבא. נציג הועדה המארגנת כתב שני פתקים, שם אותם מקופלים בכובע שלו ושופט המשחק פתח את אחד הפתקים ובו היה כתוב כי בולגריה היא העולה לחצי הגמר. הונגריה ובולגריה נפגשו ביניהן במשחק הגמר בו ניצחה הונגריה.

בעיטות ההכרעה מ-11 מטר הונהגו ע"י פיפ"א ב-1970 בעקבות הצעה ישראלית שבאה כתוצאה ממשחק זה.

נבחרת ישראל בכדורגל השתתפה גם במשחקי מונטריאול 1976. בשלב המוקדמות הראשון הייתה ישראל צריכה לפגוש את וייטנאם אך משזו פרשה עלתה הנבחרת לשלב המוקדמות השני ללא משחקים. לשלב זה העפילו גם דרום קוריאה ויפאן. יפאן סרבה לארח את ישראל ולכן נערך משחק הבית של יפאן נגד ישראל בסיאול ובו ניצחה ישראל 0:3. כעבור ארבעה ימים רשמה ישראל את אחד הניצחונות הגדולים שלה באותה תקופה כאשר גברה על דרום קוריאה 1:3 בסיאול מצמד של גדעון דמתי ושער נוסף של משה שוייצר שאביו, דוד שוייצר היה מאמן הנבחרת.  כעבור שבוע נוסף הבטיחה ישראל את עלייתה למונטריאול עם נצחון 1:4 על יפאן ברמת גן. התיקו הביתי נגד דרום קוריאה (0:0) היה כבר לפרוטוקול בלבד.

בשלב המוקדם של הטורניר האולימפי סיימה ישראל את שלושת משחקיה בתיקו: 0:0 עם גווטאמאלה, 2:2 עם מקסיקו (שערים לישראל: ירון עוז ויצחק שום) ו- 1:1 עם צרפת (השער לישראל ויקי פרץ, לצרפת – מישל פלטיני). ישראל סיימה במקום השני בבית המוקדם עם 3 נקודות והודחה בשלב רבע הגמר כנגד בראזיל ( 4:1, השער לישראל – ויקי פרץ). השחקן היחידי מישראל שהשתתף הן במקסיקו סיטי 1968 והן במונטריאול 1976 היה יצחק שום.

הערה: עד שנת 1988 הותרה ההשתתפות במשחקים האולימפיים רק לשחקנים חובבים. ברור שלא כל אלה שהשתתפו בטורניר האולימפי היו חובבים טהורים. בנבחרת צרפת למונטריאול 1976 שיחק כאמור מישל פלטיני בן ה - 21, בנבחרת ברה"מ הופיע בין היתר אולג בלוחין ובנבחרת פולין קז'ימרז' דיינה וגז'גוז' לאטו. השופט הישראלי אברהם קליין שפט במשחק על מדליית הארד במונטריאול 1976, משחק בו גברה ברה"מ 0:2 על ברזיל. קליין שפט גם במשחק על מדליית הארד במקסיקו סיטי 1968, משחק בו גברה יפאן על מקסיקו 0:2 באצטדיון האצטקה לעיני 105,000 צופים.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.