דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

| היסטוריה של הספורט | 03/06/2012

הפינה האולימפית: היהודייה שהצדיעה להיטלר

מאת: ד"ר חיים קאופמן

הלנה מאייר (1910 - 1953) היהודייה מצד אביה הייתה אחת מגדולות סייפות הרומח לפני מלחמת העולם השנייה וזכתה בין היתר במדליית הזהב האולימפית במשחקי אמסטרדם 1928. לבית הגמר עלו שמונה סייפות ומאייר זכתה בזהב אחרי שניצחה בכל שבעת הקרבות שלה.

במשחקי לוס אנג'לס 1932 סיימה מאייר במקום החמישי. בבית הגמר היו 10 סייפות. מאייר ניצחה בחמישה קרבות והפסידה בארבעה. אחרי המשחקים היא נשארה בארה"ב, למדה באוניברסיטת דרום קליפורניה וייצגה את האוניברסיטה בתחרויות סיוף. בשנת 1933 החליט מועדון הספורט הגרמני בו הייתה חברה לסלק אותה משורותיו מאחר שאביה היה יהודי.

לאחר שהוועד האולימפי האמריקאי איים להחרים את משחקי ברלין 1936 אם יהודים לא יורשו לקחת חלק בהם החליט הוועד האולימפי הגרמני להזמין את הלנה מאייר לייצג את גרמניה במשחקים. במשחקים עצמם היא זכתה במדליית כסף בתחרות הרומח האישית. לבית הגמר עלו 8 סייפות. מאייר ניצחה בחמישה קרבות והפסידה בשניים. שתי המדליסטיות האחרות בתחרות אילונה אלק מהונגריה (זהב)  ואלן פרייס מאוסטריה (ארד) היו אף הן יהודיות. בטקס חלוקת המדליות היא לבשה את המדים הרשמיים שכללו את צלב הקרס והצדיעה במועל יד, כמו שאר ספורטאי גרמניה. לטענתה היא עשתה זאת על מנת להגן על משפחתה שהתגוררה בגרמניה. אמנם אביה היהודי נפטר כבר בשנת 1931 אך אמה ושני אחיה עדיין חיו בגרמניה. מאייר הייתה הספורטאית היחידה שאחד מהוריה יהודי שייצגה את גרמניה במשחקי ברלין 1936. אחרי משחקי ברלין 1936 חזרה מאייר לארה"ב והמשיכה לסייף בהצלחה. היא זכתה שמונה פעמים באליפות ארה"ב בין השנים 1934 – 1946.

בשנת 1952 היא חזרה לגרמניה ושנה לאחר מכן נפטרה מסרטן השד בגיל 43.


מאמרים נוספים בסדרה:

הפינה האולימפית: גדול השחיינים היהודיים

הפינה האולימפית: היהודי המהיר בעולם

הפינה האולימפית: היהודייה המצטיינת מכולם

הפינה האולימפית: יהודים בנבחרת הנאצית

הפינה האולימפית: שני השליחים היהודיים של ברלין


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.