דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חיים קאופמן | | 16/04/2012

הפינה האולימפית: אוונס והיטלר

מאת: ד"ר חיים קאופמן

לחיצת היד של היטלר

ג'סי אוואנס (Jesse Owens) השחור היה גיבור משחקי ברלין 1936, שבהם זכה בארבע מדליות זהב: ריצת 100 מ' (10.3 ש'), ריצת 200 מ' (20.7 ש'), קפיצה לרוחק (8.06 מ') והיה גם הרץ הפותח של רביעיית ארה"ב שניצחה בשליחים 4X100 מ' (39.8 ש'). הסיפור על היטלר שסירב ללחוץ את ידו הפך לאחד מהסיפורים המפורסמים של משחקים אלה אך הוא מוטעה ביסודו.

ביום הראשון לתחרויות האתלטיקה (2 באוגוסט) התקיימו ארבעה מקצועות גמר: הדיפת כדור ברזל לגברים, ריצת 10,000 מטר לגברים, הטלת כידון לנשים וקפיצה לגובה גברים. היטלר  הזמין לתאו באצטדיון את  המדליסטים בשלושת המקצועות הראשונים. אלה היו: כדור ברזל: הנס וולקה (גרמניה), סולו ברלונד (פינלנד) גרהרד שטוק (גרמניה); 10,000 – אילמארי סלמינן, ארבו אסקולה, וולמארי איזו-הולו (כולם מפינלנד); כידון נשים: טילי פליישר (גרמניה), לואיז קרוגר (גרמניה), מריה קואסנייבסקה (פולין). הקפיצה לגובה לגברים נגמרה יותר מאוחר והערב החשיך. היטלר עזב את האצטדיון לפני שהסתיימה התחרות. אפשר לפרש את עזיבתו בשתי צורות: 1) השעה הייתה מאוחרת והיו לו תכניות אחרות; 2) נראה היה כי במקומות הראשונים עומדים לסיים שני נציגים שחורים של ארה"ב: קורנליוס ג'ונסון ודיויד אולבריטון (שזכו בשני המקומות הראשונים) והיטלר לא רצה ללחוץ את ידיהם ולהצטלם איתם.

הרוזן באיה לאטור, נשיא הוועד האולימפי הודיע להיטלר כי הוא רק אורח כבוד במשחקים ולפיכך עליו לברך את כולם או לא לברך כלל מנצחים. בעקבות זאת היטלר לא זימן אליו יותר ספורטאים באופן פומבי לתאו. ג'סי אוואנס ניצח למחרת היום (3 באוגוסט) בריצת 100 מ' ומכיוון שהיה הראשון מבין רבים אחרים שלא "זכו" לברכתו של היטלר הדבר נתפס בהמשך כרצונו של היטלר להעליב את הרץ השחור.

 ראוי לציין עם זאת כי אחרי הישגיו בברלין נערכו לכבודו של אוונס מצעדי ניצחון בניו יורק ובקליבלנד אך הוא לא זכה להיות מוזמן לבית הלבן ונשיא ארה"ב, פרנקלין רוזוולט, אף לא שלח לו אגרת ברכה. אוואנס אפילו לא זכה בעיטור השנתי המוענק לספורטאי החובב הטוב בארה"ב. בשנת 1935, השנה בה שבר מספר שיאי עולם, כולל שיא בקפיצה לרוחק שהחזיק מעמד עד שנת 1960 (8.13 מ') הוענק התואר לשחקן גולף בשם לוסון ליטל וב – 1936 הוא הוענק למנצח קרב-10 בברלין, גלן מוריס.

 


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.