דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 13/12/2014

מגמות בתחום אימוני הכושר לקראת שנת 2015

דו"ח של הקולג' האמריקנית לרפואה ספורטיבית (ACSM) לשנת 2015

הסקר התשיעי השנתי של המגמות פורסם לאחרונה. בסקר נכללו 39 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים רבים מכל רחבי העולם שדרגו את המגמות. התקבלו תשובות מ-3403 מומחים מהמדינות הבאות: ברבדוס, ברזיל, ברוניי, קוסטה ריקה, אקוודור, יוון, הונג קונג, אירלנד, קוריאה, כווית, לבנון, האיים המלדיביים, מאוריציוס, מקסיקו, הולנד, ניו זילנד, עומאן, פרו, פורטוגל, ספרד, תאילנד, איחוד האמירויות, ארה"ב ובריטניה.

הדירוג:

1) אימוני כוח כנגד משקל הגוף   - הופיעה לראשונה בסקר  שבוצע לקראת 2013 והייתה מדורגת במקום השני בסקר לקראת 2014. ברור שאין זו מגמה חדשה ואנשים עורכים אימונים כאלה כבר מאות בשנים אבל המגמה הזו נפוצה מאד  כיום. אחת הסיבות לפופולריות שלה היא שנדרש מעט מאד ציוד כדי לקיים אותה.

2) אימוני הפוגות עצימים – הייתה מדורגת במקום הראשון אשתקד. האימונים בשיטה זו מאופיינים בפרקי זמן קצרים של עבודה אינטנסיבית עם הפוגות קצרות. בדרך כלל אימון כזה נמשך כ-30 דקות אך לפעמים אף יותר.  רבים מהמשיבים הזהירו מפני הסכנות שבאימונים כאלה וטענו שבעקבותיהם צפוי שיעור גבוה של פציעות.  רבים גם ציינו כי הם רואים אנשים המנסים את המגמה לזמן קצר כאשר הם רוצים לערוך שינוי באימונים שלהם אך לא ברורה מידת ההתמדה באימונים כאלה.  מומחים העובדים עם אנשים הסובלים מבעיות רפואיות אמרו שגם עם המטופלים שלהם הם ינסו אולי שיטות כאלה אבל המאמצים יהיו מתונים ולא עצימים. למרות כל החששות של המומחים, המגמה הזו נשארה פופולרית בכל רחבי העולם.

3) אנשי מקצוע מנוסים בתחום הכושר הגופני שעברו תוכניות הכשרה והסמכה - מגמה זו הייתה במקום הראשון בשנים 2008 – 2013 ושמרה על המקום השלישי מהסקר הקודם. קיימת תחזית בארה"ב כי שיעור ההעסקה של מדריכי כושר מוסמכים יעלה ב-24% בין השנים 2010 ו-2020 ולכן רבים רוכשים השכלה בתחום זה ויש מוסדות רבים המציעים תכניות הסמכה.

4) אימוני כוח  - שמרה על מקומה מהסקר הקודם. יש מתאמנים צעירים רבים שזו צורת האימונים העיקרית שלהם אך מדריכי כושר רבים משלבים אימוני כוח גם בעבודה באוכלוסיות של אנשים מבוגרים אם כי באוכלוסיות כאלה בדרך כלל אימוני הכוח משולבים באימונים לשיפור הסבולת האירובית.

5) מאמני כושר אישיים  - שנה שנייה ברציפות שהמגמה עולה שלב אחד בדירוג. מאחר שיש הרבה מאד אנשים הרוכשים הסמכה בתחום זה, קל יחסית למצוא מאמנים אישיים.

6) שילוב אימון גופני בתוכניות להורדת משקל – רוב התוכניות המוכרות להורדת משקל משלבות דיאטות עם פעילות גופנית. המגמה הזו הייתה במקום החמישי בסקר הקודם.

7) יוגה- עלתה מהמקום העשירי בסקר השנתי הקודם. נראה כי הצורות השונות של היוגה "ממציאות עצמן מחדש" כל שנה וציבור המתאמנים בהן ממשיך לעלות.

8) תוכניות אימון גופני לקשישים – ירידה של מקום אחד מהסקר הקודם.  מועדוני כושר  רבים מעונינים בציבור הגימלאים גם בשל העובדה שאלה בדרך כלל פנויים לאימון בשעות שמעטים פוקדים אותם, בעיקר בשעות 9 – 11 בבוקר ובין 2 ל-4 אחה"צ.

9) אימונים פונקציונאליים. – ירידה של מקום אחד מהסקר הקודם. המגמה הזו הייתה בשיאה בשנת 2007, אז תפסה את המקום הרביעי בסקר השנתי.

10) אימונים אישיים לקבוצות קטנות. – ירידה של מקום אחד מהסקר השנתי הקודם. מדובר כאן על אימון בקבוצות של שניים –שלושה מתאמנים עם מאמן אחד, כדי להוזיל עלויות של עבודה עם מאמן אישי.

11) תוכניות לשיפור הבריאות במקומות העבודה – עלייה של מקום אחד מהסקר הקודם. בשל רפורמות הבריאות בארה"ב והתקיירות הביטוח הרפואי שם, צופים עורכי הסקר כי מגמה זו תמשיך להיות חזקה בעתיד.

12) פעילויות  באוויר הפתוח. – עלייה מהמקום ה-14 בסקר הקודם.  יש חפיפה מסויימת למגמה זו עם אימונים אישיים בקבוצות קטנות מאחר שמאמני כושר  רבים  מציעים תוכניות כאלה כדי לחסוך את עלות ההרשמה למועדוני כושר.

13) Wellness Coaching -  יצירת שינויים התנהגותיים הקשורים לאיכות החיים תוך שימוש בין היתר בשיטות מתחום הקואצ'ינג. עלתה מהמקום ה-17 בסקר הקודם.

14) אימון מחזורי – עלתה מקום אחד מהסקר הקודם.  יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו למגמות הנמצאות בשני המקומות הראשונים (אימונים כנגד משקל הגוף ואימוני הפוגות עצימים) אך יש המשתמשים במונח אימון מחזורי לתיאור אימונים בעצימות נמוכה יותר, אם כי כבר לפני עשרות שנים פותחו אימונים מחזוריים בכל רמות העוצמה, כולל אימונים מחזוריים ברמות העצימות הגבוהות ביותר אותם מבצעים ספורטאי הישג.

15) אימוני ליבה – ירידה של שני מקומות מהסקר הקודם.  מגמה זו הייתה בשיאה בין השנים 2007 – 2010, אז הייתה בין חמשת המגמות המובילות.

16) אימונים ספציפיים לענף ספורט מסוים - עלתה שני שלבים מהסקר הקודם. הייתה בשיאה בשנת 2010 אז דורגה שמינית. עורכי הסקר מציינים כי מועדוני הכושר יכולים להציע תוכניות כאלה למתאמנים בענפי ספורט כמו טניס וכדור בסיס למשל, בהם לא תמיד מספקים המאמנים המקצועיים מענה לדרישות הכושר של ענף הספורט.

17) תוכניות אימון עבור ילדים הסובלים מהשמנה – המגמה הזו ממשיכה לרדת אחרי שהייתה בשיאה בין 2007 ל-2013., וזאת למרות שנמשכת העלייה במספר הילדים הסובלים ממשקל יתר והשמנה וכמו כן במקומות רבים נמשך הקיצוץ במספר השעות המוקצה לשיעורי החינוך הגופני בבתי הספר ומצטמצמת גם האפשרות שלהם לפעילות חופשית בהפסקות שבין השיעורים.

18) מדידת אפקט האימון – ירידה של שני שלבים מהסקר הקודם וזאת למרות הופעת טכנולוגיות  חדשות של מדידת אפקט האימון. מכוני כושר רבים עדיין לא מעוניינים כנראה במדידות כאלה.

19) תוכניות לעידוד פעילות במקומות עבודה – יש חפיפה מסויימת בין מגמה זו ובין המגמה המדורגת במקום ה-11 (תוכניות לשיפור הבריאות במקומות העבודה). כאן מדובר על תמריצים לעובדים לעסוק בפעילות גופנית, גם כחלק מהקידום שלהם במקום העבודה.

20) "אימונים בסגנון צבאי" (BOOT CAMP) – שמרה על מקומה מהסקר הקודם. הייתה בשיאה בסקר של 2011, אז דורגה שמינית.

 

בין המגמות שנכללו בסקר אך לא דורגו ב-20 המקומות הראשונים:

זומבה – דורגה רק במקום ה-34 מכל ה-39 שהוצעו לבחירה.

ספינינג – יצאה מ-20 המגמות המובילות כבר בסקר לקראת 2013.   הייתה במקום ה-16 בסקר שבוצע לקראת שנת 2012.

שילוב בין הקהילה הרפואית לתעשיית הכושר – מגמה זו מדברת על יצירת מסגרות המשלבות שירותי בריאות במועדוני כושר. הייתה במקום העשירי בסקר לקראת 2011.

פילאטיס – לא הופיעה בין 20 המגמות המובילות גם בשלושת הסקרים הקודמים, מה שמחזק את ההנחה שמדובר היה באופנה חולפת ולא במגמה חזקה.

בתחתית הרשימה  דורגו גם מגמות שעדיין לא נכללו בין "20 המובילות" כמו "אימונים און ליין" וריקודי Bowka (Bokwa).

כמו בסקרים הקודמים ביקשו עורכי הסקר מכמה מומחים בין לאומיים לחוות דעתם על התוצאות. Yves Vanlandewijck מבלגיה כתבה אינה מופתעת מכך שזומבה ופילאטיס אינן נמנות עוד בין המגמות המובילות וציינה כי כדי להישאר אטרקטיביות לציבור המתאמנים הן צריכות לנקוט שיטות דומות לאלה של טכניקות היוגה ולהציע חידושים ללא הפסק.

מקור:

Thompson, Walter: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2015: What’s Driving the Market. ACSM'S Health & Fitness Journal: November/December 2014 - Volume 18 - Issue 6 - p 8-17


תקציר סקר המגמות לקראת 2022

תקציר סקר המגמות לקראת 2021

תקציר סקר המגמות לקראת 2020

תקציר סקר המגמות לקראת 2019

תקציר סקר המגמות לקראת 2018

תקציר סקר המגמות לקראת 2017

תקציר סקר המגמות לקראת 2016

תקציר סקר המגמות לקראת 2014

תקציר סקר המגמות לקראת 2013


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.