דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | | 25/03/2012

אדום עולה?

בשבוע שעבר נחשפו מדי התחרות של נבחרות בריטניה למשחקים האולימפיים בלונדון. המדים, שעוצבו על-ידי סטלה מק-קרטני (הבת של פול) נעשו בהשראת דגל בריטניה והצבעים הדומיננטיים בהם הם כחול ולבן.
פרופסור רוברט ברטון, פסיכולוג מדורהאם קולג', טוען כי היה צריך לשלב במדים יותר מן הצבע האדום מאחר שבמחקרים שהוא השתתף בהם נמצא כי מדי תחרות אדומים מעניקים יתרון בתחרויות ספורט!
בשנת 2005 פרסמו ראסל היל ורוברט ברטון מחקר שהתפרסם במגזין המדעי "נייצ'ר" . הם בדקו תוצאות בארבעה ענפי ספורט במשחקים האולימפיים באתונה 2004 בהם נדרשו המשתתפים ללבוש תלבושות אדומות או כחולות.  הענפים היו: אגרוף, טקוואנדו, האבקות בסגנון חופשי והאבקות בסגנון יווני-רומי. בכל ארבעת הענפים נמצא כי היו יותר ניצחונות לאלה שלבשו אדום (כ -55% אחוזים ניצחונות ל"אדומים"). ניתוח נוסף שלהם מצא כי אפקט הצבע היה חזק יותר כאשר הפער ביכולת בין המתחרים היה קטן. במקרה כזה השיגו האדומים למעלה מ – 60% מהניצחונות. החוקרים טוענים שבדקו גם בטורניר גמר אליפות אירופה בכדורגל בשנת 2004 ומצאו כי נבחרות הצליחו יותר כאשר שיחקו באדום מאשר כאשר שיחקו בתלבושת לבנה או כחולה. הם נתחו גם את תוצאות משחקי הכדורגל בבריטניה בשנים 1947 - 2003 ומצאו יתרון לקבוצה הביתית הלובשת אדום, בכל הליגות. במשחקי החוץ לא נמצא אפקט כזה אך יש לזכור כי במשחקים אלה לובשות הקבוצות בדרך כלל מדים בצבע אחר מאשר הן לובשות במשחקי הבית. מבין 68 הקבוצות שנבדקו שלוש מארבע הקבוצות המצליחות ביותר במשחקים הביתיים היו "אדומות" : ליברפול (ראשונה), מנצ'סטר יונייטד (שנייה) וארסנל (רביעית). רק אחת מ – 20 האחרונות בדירוג ההצלחה במשחקי הבית לובשת אדום בבית (בארנסלי). יחד עם זאת האפקט לא היה כל כך חזק. האדומות ניצחו 53% ממשחקי הבית, הכחולות 51%, הלבנות 51% והצהובות 48%. החוקרים מציינים כי בבעלי חיים רבים הצבע האדום מסמן דומיננטיות ויתכן כי לבישת אדום מסייעת לניצחון בספורט. יש המשערים כי האפקט פועל גם על השופטים הנוטים לשרוק יותר לטובת האדומים.
מחקר שבוצע בספרד על  תוצאות משחקי הליגה הראשונה בכדורגל שם, בשנים 2002 - 2009 לא מצא יתרון לקבוצות האדומות.  החוקרים שם מציינים כי אחרי שלוקחים בחשבון את השפעת המשאבים הכלכליים העומדים לרשות הקבוצות ואת היכולת הניהולית של בעלי התפקידים בהנהלה, לא נמצא כי הצבע האדום משפר עוד את ההצלחה הספורטיבית.
Charles Seife מאוניברסיטת ניו יורק בדק נתונים לגבי המשחקים האולימפיים בייג'ינג 2008 ולא מצא הפעם יתרון לאדומים. הוא מצא למשל כי בהאבקות בסגנון חופשי ניצחו ה"כחולים" ביותר מ – 60% מהקרבות ולא נמצא יתרון לאדומים גם בשלושת ענפי הספורט האחרים.
Seife  מדגיש גם כי החלוקה ל"כחולים" ו"אדומים" אינה אקרית לחלוטין. הוא מציין למשל כי בתחרויות האגרוף וההאבקות במשחקים האולימפיים ב – 2008, מתחרים ב"חלק העליון" של ההגרלה נדרשו ללבוש אדום בעוד מתחרים ב"חלק התחתון" לבשו כחול. בחלק העליון נתנו למתחרים יותר מעברים חופשיים לסבוב השני של התחרות, פירושו של דבר שהכחולים נדרשו להתחרות יותר מהאדומים, מה שיכול להשפיע על התוצאות.

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.