דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

| | 01/08/2011

חוק הספורט

עולם ההסמכה בתחום האימון בספורט והכושר הגופני בישראל, מתחלק בצורה גסה לשניים. משפחת הקורסים הראשונה נקראת "קורסים על פי חוק הספורט" ואילו משפחת הקורסים השנייה כוללת את כלל הקורסים שאינם משתייכים למשפחה הראשונה.


לרוב, מתייחסים אל המשפחה השנייה של הקורסים כאל קורסי המשך, השתלמויות או לימודי תעודה שאינם מחויבים על פי חוק.

הקורסים הנעשים לאור חוק הספורט, נעשים בפיקוח של מדינת ישראל, באמצעות מנהל הספורט. מנהל הספורט הינו אחת מהיחידות של משרד ממשלתי הנקרא "משרד התרבות והספורט" עליו ממונה שר/ת התרבות והספורט.

בקורסים על פי חוק הספורט, מנהל הספורט מאשר היכן ניתן לקיים קורסים, מי רשאי להדריך בקורס, וכן מכתיב את תכנית ההסמכה המינימאלית הנדרשת לשם קבלת "מדריך" או "מאמן" בתחום.

מבחינת מדינת ישראל, עולם ההסמכה מתחלק לשתי "דרגות" הסמכה: "מדריך" ו"מאמן". כן, מחולק התחום לשלוש משפחות של קורסים – קורסי מדריכים בענפי ספורט "עממיים", קורסי מדריכים בענפי ספורט תחרותיים, וקורסי מאמנים. בענפים "עממיים" אין קורסי מאמנים ולמעשה, קורס המדריכים זו הדרגה הגבוהה ביותר.

ענפים הנחשבים כעממיים כיום הם ההכשרה בתחום הכושר הגופני והבריאות (מכוני כושר), אומנויות לחימה בסיס, שחיה לימוד ורכיבה על סוסים (לימוד). המשותף לענפים העממיים הוא שאין בענפים אלו תחרויות או ליגה.

ייחודם של הקורסים הנעשים על פי חוק הספורט הוא בכך שמדינת ישראל "לוקחת אחריות" על ההסמכה, ואילו בשאר הקורסים, מדינת ישראל איננה לוקח אחריות.

כך למשל, מי שעבר כחוק קורס מדריכי כושר גופני ובריאות (מכוני כושר) מקבל תעודה שמוכרת על ידי מדינת ישראל, ואילו מי שעבר קורס מדריכי פילאטיס, מקבל תעודה שאיננה מוכרת על ידי מדינת ישראל.

בתי הספר המקיימים קורסים על פי חוק הספורט, כדוגמת המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט), מחויבים לעמוד בכלל הקריטריונים והתנאים שקבע מנהל הספורט, וכן עומדים לביקורות פתע מטעם מנהל הספורט. לעניין תוכן הקורסים, בתי הספר מחויבים לקיום תכנית ההסמכה המינימאלית שנקבעה ע"י מנהל הספורט אולם רשאים להרחיבה על פי רצונם, הם אינם רשאים לגרוע מתכנית זו.

כך למעשה, תוכן הקורסים זהה בין בתי הספר, ואילו ההבדלים טמונים בבחירת המרצים הטובים ביותר, המתקנים הטובים ביותר, מחיר הקורס ותנאי הקורס. תעודת מדריך או מאמן על פי חוק הספורט מקנה את אותן סמכויות בכל בתי הספר ומוכרת בארץ ובעולם.

כיצד אם כן בוחרים היכן כדי ללמוד?

מומלץ ללמוד באחד מבתי הספר הגדולים והוותיקים בישראל, בתי ספר אלו בעלי שנים רבות של ניסיון, סגל גדול ויציבות כלכלית המאפשרת להם להעניק יותר.

בית הספר להסמכת מדריכים ומאמנים בספורט של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט), הינו בית הספר הגדול והמוביל בתחום, בעל פריסה ארצית רחבה מאוד, המתרחבת על בסיס קבוע, ושנים של ניסיון.

אלפי בוגרים מוסמכים מדי שנה על ידי המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) באמצעות היחידות ללימודי חוץ של המרכז פרוסות מהצפון ועד הדרום.

בית הספר מעסיק את מיטב המרצים, מדריכים ומאמנים בתחום כגון ד"ר ליאוניד קאופמן (מאמן נבחרת ישראל בשחייה לשעבר), ד"ר חגית דיסקין (מאמנת נבחרת ישראל לשעבר), ד"ר פטר דוידוביץ (מאמן בכיר ומנוסה באתלטיקה), ד"ר יוסי גבע (מאמן בכיר ומנוסה בכדורעף), מר צביקה שרף (מאמן בכיר ומנוסה בכדורסל), מר ראובן יוספולסקי (מאמן בכיר ומנוסה בכדוריד) ועוד רבים.